По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!

181 села са обезлюдени, 1/3 от българите са в София, Варна...
121
По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!
Снимка: Булфото, архив

Застаряването е ключовият процес на демографската ситуация в България. Това е един от изводите, който Христина Христова, съветник по социалната политика в Министерския съвет и бивш социален министър, посочи пред bTV по повод демографската криза и процесите, които я оформят.

Още по темата

Според нея и трите демографски процеса, които определят демографската ситуация – раждаемост, смъртност и миграция, са неблагоприятни в момента.

По данни на НСИ намаляването на населението е с около 48-50 хиляди души, което е равно на един среден български град.

Въпреки това се оказва, че явлението не е уникално за България, а е тенденция в целия Европейски съюз.

"По раждаемост сме равни на Гърция, Швейцария, Малта, има дори по-силни икономики с по-ниска раждаемост в момента", каза тя.

При нас проблемът е намаляването на населението се съпровожда с процес на застаряване, което натоварва всички системи – образование, здравеопазване и др. Половината от напускащите страната са млади хора, които биха дали добър естествен прираст, стана ясно още от думите на експерта.

Числата сочат, че през 2001 година на 100 души излизащи в пенсия са постъпвали 124 души на пазара на труда. Преди година на 100 излизащи постъпват 63. 

"От 1986 година сме с отрицателен естествен прираст, а жените в детеродна възраст ще намалеят с половин милион до 2030 г.", пресметна още Христова.

"Явиха се нови форми на семейство – хората вече не сключват брак официално. Но тези партньорства са малко по-нетрайни и може да се отрази на качеството на живот на детето", коментира тя и посъветва, че е добре съвместното съжителство да се уреди законово и хората да се възползват от права.

В момента има 181 населени места без хора, живеещи в тях, а в София, Варна и Пловдив се намира една трета от населението на България. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
3
 
17
 
! Отговори
взаимопомощ преди 6 години
Аз хванах малко от тези времена. Майчинството на майка ми е било 6 месеца, след това се върнала на работа. Отгледа ме прабаба, докато тръгна на градина. Когато тя почина, вече ходех на училище, пенсионира се баба ми и тя ми осигуряваше топъл дом и храна, когато се прибера от училище.Родителите ми не са отсъствали от работа заради мен. На село имах баба и дядо, които също ни помагаха с домашни хранителни продукти. Но някога се пенсионираха рано и можеха да са в помощ.Родителите ми имаха подкрепа.
61
4
 
9
 
! Отговори
майорски преди 6 години
те на ви демокрация те на ви Европейски съюз!!!!Берете плодовете на европейска политика ...това се знаеше още 1990 че ще се получи ... но въпреки това приехме Европейските доктрини ... и сега 30 години по късно ... само статиситки правим !
60
4
 
8
 
! Отговори
ЛИквидация на МОН преди 6 години
Проблема са НАГЛИ ПРЕСТЪПНИЦИ НА ВЛАСТ В СОФИЯ.Сринаха раждаемоста с принудителен престой на всички човешки майки в нагло вредни училища градини и ясли.Девойките разцъфтяват на 15 -17 години а терористите и педофилите от МОН ги държат до 19 години в училищата.ООН Официално отчете че в БЪлгария има демографски срив заради увреждания на девойки в училищата.Терористите на власт не дават пари за раждане на деца и отглеждането им н/не могат да крадат милиарди от помощите/
59
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До От до 45Защо ЖЕНИТЕ са ти виновни, че не раждат деца? Къде са мъжете?Колко мъже предлагат на жените или приятелките си да ги издържат или подпомагат финансово, докато детето стане на 4-5 години?Пълно е със самотни майки, зарязани, докато са бременни или докато детето е на месеци и годинки. Мъжете не стават, за нищо не стават. Не остана нищо мъжко в тях. Селски тарикати, които си умират, че някой ще поиска 1 стотинка от тях. Единици са свестните.Ай сега комплексарите да пляскат минуси!
58
1
 
28
 
! Отговори
взаимопомощ преди 6 години
Късното пенсиониране, ниските доходи, ниските пенсии, младите работят в други градове, живеят под наем, няма кой да ги замени при отглеждането на деца, платеното здравеопазване, което натоварва младите хора, които имат болни родители- всичко това се отразява на раждаемостта. Програмата за бавачки,която измислиха сега, е глупост.Някои пенсионери(55-60г) отиваха на село и отглеждаха животни, плодове и зеленчуци. Хората бяха здрави. Това беше голяма помощ за младите. Сега ще работят, докато умрат.
57
2
 
21
 
! Отговори
Ангел от село преди 6 години
Дано да е на хубаво ама не съм виждал по телевизиите на други държави да се рекламира постоянно хазарта /национална лотария, тото мото/и лекарства /като хранителни добавки. Та се питам и се мая, това ли е проблемът на държавата /държавниците/ и кой обира печалбата - може би милиарди от от тази аморална търговия с надеждите и чувствата на бедния народ.
56
4
 
28
 
! Отговори
взаимопомощ преди 6 години
Ден след ден пускате статии, че населението се топи, обаче никой не предприема нищо, за да промени нещата. Оправданието е- "И в др. страни е така."Преди 1989г. хората живееха в родните си градове Младите раждаха и децата се отглеждаха с помощта на баби и дядовци, които можеха да помогнат финансово на младите, ако са работещи, а пенсионерите стояха вкъщи и се грижеха за децата. Някога се пенсионираха по-рано. Никой не търсеше бавачки, учениците не бяха цял ден в училище. Поколенията си помагаха.
55
6
 
15
 
! Отговори
От до 45 преди 6 години
Какво не разбирам ?Това,че повечето жени сега не щат да раждат,та да не си развалят кефа ли ? Или за да родят дете трябва да имат БМВ Х5-6, апартамент,вила и милион в банката ?
54
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достатъчно е да спрат абортите които са колкото ражданията, за да се стабилизира демографията.
53
3
 
30
 
! Отговори
42 преди 6 години
Да, ама през 1997г. българите имаха повече имущество, а сега сме народ от бекяри, длъжници и емигранти. И всичко това, благодарение на великите ни предатели-реформатори.
52
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
по едно нещо Швейцария да е равна с нас - по раждаемост, но по миграция и смъртност, не може да ни стигне никога :)
51
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 45Не се прави, че не разбираш. Срамота е!
50
3
 
9
 
! Отговори
аз преди 6 години
Сравняват ни със Швейцария Браво
49
12
 
18
 
! Отговори
До КОМЕНТИРАЩИТЕ преди 6 години
Пишете глупости, винаги ще се намерят по-гладни които да работят за по 500 лева, негрота, арабеси и бедни бели, така, че не му дреме на бизнеса кой, че бачка като останат 3 милиона човека !
48
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До До 45Несъветник (49) е формулирал нещата най-точно, кратко и ясно.
47
11
 
16
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
И какво да се направи "за да се облекчи живота на интелигентната, работеща жената, за да може да ражда повече " ? Две години платено майчинство,после за три години платен отпуск,после още една година неплатен отпуск,ясли,детски градини - какво повече. Не съм сигурен,ама май няма друга страна с такива преференции.Проблема е,че на сегашните не им се разваля кефа и не им се ражда и гледат деца.Така е и в цяла Европа.Реалността показва,че се въдят по-ниско развитите.По-добър живот по малко деца.
46
2
 
23
 
! Отговори
несъветник преди 6 години
Хибридният геноцид над българите в България - "ключовият процес" за демографската катастрофа.
45
0
 
29
 
! Отговори
българин преди 6 години
Камелио, ако наистина мислиш, че проблема е "застаряване" изобщо не си наясно с истинските причини.
44
3
 
16
 
! Отговори
До 29 преди 6 години
Прав си за червените,по принцип,ама реално погледнато всички са червени.Други просто няма.Всички партии са от хора отцепили се от БКП.
43
3
 
21
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
до 43Нали взеха рускоговорящи това Лято да им слугуват ?!Ще видим догодина ....