По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!

181 села са обезлюдени, 1/3 от българите са в София, Варна...
121
По един град се топи на година! Проблемът – застаряването!
Снимка: Булфото, архив

Застаряването е ключовият процес на демографската ситуация в България. Това е един от изводите, който Христина Христова, съветник по социалната политика в Министерския съвет и бивш социален министър, посочи пред bTV по повод демографската криза и процесите, които я оформят.

Още по темата

Според нея и трите демографски процеса, които определят демографската ситуация – раждаемост, смъртност и миграция, са неблагоприятни в момента.

По данни на НСИ намаляването на населението е с около 48-50 хиляди души, което е равно на един среден български град.

Въпреки това се оказва, че явлението не е уникално за България, а е тенденция в целия Европейски съюз.

"По раждаемост сме равни на Гърция, Швейцария, Малта, има дори по-силни икономики с по-ниска раждаемост в момента", каза тя.

При нас проблемът е намаляването на населението се съпровожда с процес на застаряване, което натоварва всички системи – образование, здравеопазване и др. Половината от напускащите страната са млади хора, които биха дали добър естествен прираст, стана ясно още от думите на експерта.

Числата сочат, че през 2001 година на 100 души излизащи в пенсия са постъпвали 124 души на пазара на труда. Преди година на 100 излизащи постъпват 63. 

"От 1986 година сме с отрицателен естествен прираст, а жените в детеродна възраст ще намалеят с половин милион до 2030 г.", пресметна още Христова.

"Явиха се нови форми на семейство – хората вече не сключват брак официално. Но тези партньорства са малко по-нетрайни и може да се отрази на качеството на живот на детето", коментира тя и посъветва, че е добре съвместното съжителство да се уреди законово и хората да се възползват от права.

В момента има 181 населени места без хора, живеещи в тях, а в София, Варна и Пловдив се намира една трета от населението на България. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


121
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
15
 
10
 
! Отговори
Застаряването е преди 6 години
ключовият процес на демографската ситуация в България____________________________________Само че това беше формулирано още по времето на късния социализъм. В наше време, към съотношението смъртност - раждаемост, се прибави и миграцията. В това се състои разликата.И през соца не се направи нищо, за да се облекчи живота на интелигентната, работеща жената, за да може да ражда повече. Още тогава се създадоха условия за развъждане на едни други и вероятно всичко това се правеше целенасочено!
41
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблема не е застаряване то, проблемите са много, но най- съществени е емиграцията на най- активното население, младите които раждат и работят за други държави. Това е вследствие на верните управленски решения години назад. Никакви реформи и тъпче не на хората.
40
1
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами след като държаха работещите със заплати, които не им стигат само за тях, камо ли да отгледат деца в продължение на 30 години, хора като Киро Гела сега ревът, че нямало желаещи да работят за 200 евро месечно на три смени. Пари за заплати нямат, а пари за яхти, самолети и имения имат.Откраднаха държавните предприятия и сега ревът, че работниците били алчни , не искат да живеят в къщата на село, построена през комунизма и да работят цял месец, за да могат да си платят пътят до работата и да им останат пари за един хляб и едно кисело мляко дневно, ако не плащат ток и вода.
39
7
 
32
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Преподобна Стойна:България ще опустее откъм народ. Младите ще забегнат, старите ще измрат...България ще удари дъното...
38
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българие е една фалирала територия, корупционно блато и опоскана до дупка.Тези милиарди заеми дето се теглят не са случайни.Добре че са медиите на Тиквата обаче да рисуват постоянни картиниза да може неукият материал да гласува за Вожда.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да се увеличи броя на съветниците! Да се представя и "оптимистична информация" както й се иска на една временна министърка.
36
6
 
30
 
! Отговори
Слънчеви градини преди 6 години
Някой трябва да каже и обясни видимото - България е ФАЛИРАЛА, НЕКА НЕ СИ ЗАРАВЯМЕ ГЛАВАТА В ПЯСЪКА, БОРИСОВ МИЛИЧЪК.. СЪЖАЛЯВАМ ТЕ
35
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
След 15 г. какво ще е?Около 1 млн.. няма да ги има вече, говоря за напусналите, пенсионираните и починалите.В момента работещите са към 1,5 млн.Т.е. след 15 г. ще има липса на 1 млн. души във всички сфери на икономиката.Нали се сещате, че всички работодатели вече пищят на умряло, защото и в момента кадри няма. И няма и да има при тези заплати. Те искат да си живуркат вечно по този начин както досега. Няма да им се получи.
34
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това топене е до време - докато българите станем третия по брой етнос в България. После населението ще нараства с бързи темпове, а българите като процент от населението ще паднем по 10%.Преди 1989-та наслението нарстваше, въпреки че и тогава имаше проблеми с раждаемостта. Намаля само по времето на "голямата екскурзия", което е съвсем друг случай и не е особено умно да се дава като проблем с раждаемостта, както прави номер 28 по-долу. След 1944 година България стана развита държава и като всички
33
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сами си го правим така, защото главно ни мързи и твърдо отказваме да поемем каквато и да е отговорност, дори за собствения си живот, да не говорим за децата си, пък после изпадаме в драми, че имало демографска криза - шизофрения май се наричаше това заболяване?
32
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората са отвратени от лъжите и кражбите на ГЕРБ вече 10-та година и масово емигрират.Вижте само какви полуграмотници управляват Държавата - IQ на целия кабинет, барабар с Борисов и Цветанов е колкото на фикус.
31
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
топим се с по 50 000 на година, значи след петнадесетдесет години...? Едва ли ще изчезнам напълно, но помислете си пак..? И тенденцията за двойното увеличение на пенционерите и двойното намаляне на работещите? Вероятно ще стане на 100 напускащи пазара на труда - 20 включващи се? Наистина изключително логично се вдигат цените на имотите.
30
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
дръжте 1200 евро квдартния метър панелно жилище в София, знам, че има логика.
29
3
 
29
 
! Отговори
www преди 6 години
Я да ми обясни съветничката как става тоя номер??? "Числата сочат, че през 2001 година на 100 души излизащи в пенсия са постъпвали 124 души на пазара на труда. Преди година на 100 излизащи постъпват 63."Щото аз имам обяснение - Бойко и ГЕРБ крадат, та се не видят. Това гони хората, масово се взимат неправомерно държавни помощи и не се работи! Бойко управлява вече 10 години като премиер, а през другото време също не е излизал от властта. Беше главсек, беше кмет на София.
28
9
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ГЕРБ съсипаха и обезлюдиха България.Факт.
27
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Капитализъм с комунистически средства не се строи.Дават комунистически заплати, а искат да се работи по капиталистически.Отделно всичко е в ръцете на червените, няма промени. Съдът е в червени ръце. Много ги е страх червените някой да не ги осъди.И хората бягат. Бягството започна още след 1944 г. и си продължава и до днес.
26
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От 1986 г. прирастът е отрицателен.Алоуу тролеите, през 1986 г. бяхме още соц.Значи се е започнало от соца.Да не говорим, че след 1878 г. до 1944 г. българите се увеличават като брой повече от 2 пъти. А за приблизително същият период след 1944 г. до 1989 г. българите се увеличават с едва 30 %. Като в същото време на Запад имаше "бейби бум" и раждаемостта беше невероятно висока. Вижте как са расли като брой население западните държави след 1945 г.А тук концлагери, "народен съд", репресии.
25
15
 
1
 
! Отговори
Професор преди 6 години
До HeinrichHimmlerПрави като вятъра. Комунист!
24
2
 
26
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 6 години
До ПрофесорЖалко, че я съсипаха обаче БОко, Герб и овце като теб, които гласуват за тях!
23
10
 
27
 
! Отговори
Циник до 21 преди 6 години
Пълни глупости!Демокрация у нас няма от 44 насам!Затова и нормалните хора напускат!