Връща ли си Царя "царските имоти"? Ще има ли сделка?

Димитър Байрактаров и Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 дек 2017 08:53 | 4 дек 2017 08:52, Златко Желев
149

9477 гледания   |  Още видео

След като Симеон Сакскобургготски заведе дело в Съда за правата на човека в Страсбург срещу България заради мораториума върху реституираните "царските имоти", държавата търси начин да се споразумее с него.

"Прекалено е да се говори за "сделки". Кой и за какво всъщност ще сключи подобна сделка? Българското общество започна да става твърде мнително през последните години. На практика става въпрос за една огромна "простотия", сътворена на 18 декември 2009 година от българското Народно събрание с въвеждането на мораториума", отсече бившият депут на Патриотите Димитър Байрактаров.

Още по темата

Преди няколко седмици МРРБ поиска двете дела за "Врана" и "Царска Бистрица" да бъдат спрени, докато се намери извънсъдебно решение за "царските имоти", независимо, че държавата спечели делата за други три имота.

Това предизвика искри в управляващата коалиция. Според депутатите на ВМРО - имотите трябва да бъдат държавна собственост.

Още преди 20 години Конституционният съд излезе със становище, че законът от 1947 г. за отнемане имотите на починалите царе Фердинанд Първи и Борис Трети е противоконституционен. Това решение на съда няма реституивен ефект, но на негова база държавата върна имотите на Симеон Сакскобургготски. А от тогава до момента не е изработен нов закон.

"Не мога да си обясня как така държавата през 1947 г. ще конфискува имоти, които на практика са били държавни и как царят през 2001 г. се е върнал да си вземе имотите, които всъщност са били върнати с решение на поземлената комисия от 31 август 2000 г. Въпросът не е юридически, той е политически и за съжаление жертва на целия този популизъм стават данъкоплатците", подчерта бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Според юристи, бившият премиер има всички шансове да осъди страната. По-късно днес министрите на правосъдието Цецка Цачева и на регионалното развитие Николай Нанков ще обявят решението на работната група на правосъдното министерство, натоварена да намери решение за "царските имоти".


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът трябва да се вдигне и да го изхвърли тоя крадец лъжец и мошинник от класа .Тоя не е бил и няма да бъде цар у нас няма нищо общо с българските владетели и не е техен потомък .Наследник е на човекът вкарал страната в три национални катастрофи .Като е кралска особа да си ходи при царете -България е Република
132
4
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Не го коментирайте Симеон СаксКобуртгота, той е масон от голяма класа, братовчед на много кралски фамилии в Европа, на него всичко му е позволено на тая територия.
Има синя кръв, аристократ е голям!
Ще си вземе имотите, няма как.
Ама хубаво ни оправи за 800 дена, нали?
131
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да е втасал вече ББ, че царо вече не издържа.
130
1
 
11
 
! Отговори
Анонинем преди 1 година
Гладен въшкар!
129
1
 
8
 
! Отговори
фолклор преди 1 година
Дедо репа вади....
128
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Извадете видеото от интервюто му с Кеворкян,където той два пъти твърдо заявявя,че няма никакви претенции за имоти или каквото и да е към България!Че да върне и това което вече е взел,да не останем без гора.Алчен мошеник!
127
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо търси под вола теле?Тези имоти никога не са били на тяхното семейство,а военни,държавни.Той изнудва и заплашва,един цар не би постъпил така.Самата му грозна постъпка ще отврати българите от него.Никакви компромиси и заобикаляния на закона,никой не трябва да бъде над закона.
126
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Суджук Паша връща далаверите на Височеството, нали навремето той го направи генерал от една проста амфетаминова мутра.
125
2
 
17
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Когато царя-дървар си реституираше "неговите" имоти,той беше премиер,това не беше ли конфликт на интереси?
124
2
 
22
 
! Отговори
Андрешко преди 1 година
Какви "царски" имоти? Дядо му са го взели от някаква долнопробна кръчма във Виена и са го каправили цар,защото имал "царска" кръв. Дошъл е гол като пушка,а сега комарджията търси наследство,за пеоиграване на комар...
123
1
 
22
 
! Отговори
Републиканец преди 1 година
С тези си искове само до наля гориво в огъня на антимонархистите.
Българина намрази монархията минимум за следващите 1000 години.
122
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До хаха

Що, Кобургите колко национални фалита инкасираха? И то само от баш дедо и то още преди края на ПСВ.

И бай ти Тошо не ти е опразнил нищо, още преди партийния преврат през 89-та, част от наследниците на елита се бяха сдушили с когото трябва и набързо удариха големия джакпот с овлядяването на активите от всичко създадено и натрупано. Затова и имаш най-бедната страна в ЕС и вече 28 години преход
121
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Сега царят като Чилингирян от Пловдив ще спечели делото в Страсбург и ще му намажат ръчицата с 50-100млн.евра."

Та на всеки който тръгне да изнудва, да му даваме каквото си поиска, та да не вземе някой луд случайно да му се върже и да се прекараме? Това е неморално от всякаква гледна точка.

Краденето ще спре когато ясно се демонстрира че така не става. Компромиси с принципи са за такива безгръбначни като Моньо, които нямат срам.
120
1
 
19
 
! Отговори
наследник на Аспарух преди 1 година
Аз съм наследник на хан Аспарух! Но няма да постъпя като този дядка, оставям всичко на българите!
119
2
 
23
 
! Отговори
888 преди 1 година
"Царя" съди България! За имоти! Това е една тъпотия! Това е търгаш и нищо повече! Защо наследниците на Асеневци не искат реституция на Царевец? Наследниците на Самуил - за Преспа? Наследниците на Дуло - за Плиска и Преслав? Този е ***!
118
13
 
4
 
! Отговори
хаха преди 1 година
Като не бил действащ цар да сме му вземели имотите?
Абе селчо коментиращ, а твоята панелка защо да не я вземем, щом не си цар?
А комунистическите издънки да не коментират, че само се излагат.
Хубаво папкахте, когато бащите ви опоскаха България и я докараха до просешка тояга и два документирани фалита по времето на БКП, нали? Затова сега ревета за социализЪма. Ама Бай ви Тошо като опразни пенсионните фондове мълчахте?
117
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво е НДСВ?
116
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв цар, той не живее в България, не управлява България, защо да му даваме имоти? Те са на държавата и на българите!
115
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв цар?Не сме ли република?
114
19
 
1
 
! Отговори
аха преди 1 година
Кой цар ли?
Българския, ама ти като не си българин откъде да знаеш.
Понеже е ясно, че Царя ще осъди за много България изхода е бързо да му се върнат имотите и да му се целува ръка, за да спре делата.
А герберите моментално да се изпаряват от властта, защото се замозабравиха и мислеха, че ще я карат по инерцията на НДСВ. Само дето царските юпита разбираха от финанси и имахме висок икономически растеж, а сега затъваме в кражби на еврофондове.