Връща ли си Царя "царските имоти"? Ще има ли сделка?

Димитър Байрактаров и Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 4 дек 2017 08:53 | 4 дек 2017 08:52,
149

След като Симеон Сакскобургготски заведе дело в Съда за правата на човека в Страсбург срещу България заради мораториума върху реституираните "царските имоти", държавата търси начин да се споразумее с него.

"Прекалено е да се говори за "сделки". Кой и за какво всъщност ще сключи подобна сделка? Българското общество започна да става твърде мнително през последните години. На практика става въпрос за една огромна "простотия", сътворена на 18 декември 2009 година от българското Народно събрание с въвеждането на мораториума", отсече бившият депут на Патриотите Димитър Байрактаров.

Още по темата

Преди няколко седмици МРРБ поиска двете дела за "Врана" и "Царска Бистрица" да бъдат спрени, докато се намери извънсъдебно решение за "царските имоти", независимо, че държавата спечели делата за други три имота.

Това предизвика искри в управляващата коалиция. Според депутатите на ВМРО - имотите трябва да бъдат държавна собственост.

Още преди 20 години Конституционният съд излезе със становище, че законът от 1947 г. за отнемане имотите на починалите царе Фердинанд Първи и Борис Трети е противоконституционен. Това решение на съда няма реституивен ефект, но на негова база държавата върна имотите на Симеон Сакскобургготски. А от тогава до момента не е изработен нов закон.

"Не мога да си обясня как така държавата през 1947 г. ще конфискува имоти, които на практика са били държавни и как царят през 2001 г. се е върнал да си вземе имотите, които всъщност са били върнати с решение на поземлената комисия от 31 август 2000 г. Въпросът не е юридически, той е политически и за съжаление жертва на целия този популизъм стават данъкоплатците", подчерта бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов пред Bulgaria ON AIR.

Според юристи, бившият премиер има всички шансове да осъди страната. По-късно днес министрите на правосъдието Цецка Цачева и на регионалното развитие Николай Нанков ще обявят решението на работната група на правосъдното министерство, натоварена да намери решение за "царските имоти".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
20
 
7
 
! Отговори
Колев преди 6 години
Предлагам всички върнали земята си от техните бащи и дядовци да върнат земята си и да направят ТКЗС. От една седмица чета глупости като не са на Царя на кой са тогава. Всички си взехте земята от *** ама само един не може и се питам защо. Няма остана останала и капка чист спомен от Царство България. Точно тогава най мързеливите взеха властта и пяха ДА живей живей труда голям смях е било.
46
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ВСЕ ПАК
45
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма такава сделка - колко пъти и как по-ясно да ви го обяснят, бе хейтъри?
44
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много е смешен този хленч на хора които го извикаха, примамиха да дойде, направиха си далаверите, а сега го пъдят и не искали и да го чуят и видят. Че и го обиждат сега.
43
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
направо всички бивши, настоящи и бъдещи правителства, царе, патриарси....олигарси........да си кажат веднъж за винаги как са се уговорили и как са си разделили България и да не повдигат вече този въпрос. и без това всичко читаво вече се измъкна и реално преброено тук я има , я няма 3--4 милиона възрастни. бебетата вече са чужденчета и са навън с родителите си. кой ни оправял - оправял. не остана нищо за делене....и за оправяне. жалко,че съм на 70 !
42
4
 
4
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
Еми така е като ви казваме гледайте си Вашия двор, цъкате минуси... Гледайте още какво прави нашия "Султан" У нашия двор... докато ЦАРЯ Ви граби градината!!! С този Ваш манталитет още много ще си патите... Ние турците сме били "лоши", а? :-) :-) :-) :-)
41
2
 
19
 
! Отговори
Калашников преди 6 години
Цар Симо заведе Тиквата при арабите. 2 дни след това ЕП иска да въведе оръжейно ембарго на СА. Дали е случайност? За каква ли сделка е помагал Симо на Тиквун? Сладолед и близалки ли са продали тези два вампира или нещо друго?
40
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имам усещането , че се подготвя внимателно и отдавна даването на държавните имоти и земи на господина с големите претенции и наричан цар от много наши политици . Нека предостави документи кой му е продал и с какви пари ги е придобил да има такива искания от държавата . Всички знаем , че това семейство не е с български произход и няма как да ги е притежавало освен да ги закупи или да им е подарено . Но тук се искат документи за доказателство и притежание .
39
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато те управлява Тиква ставаш тиква и се източват банки, суджуци, имоти, банкомати пари от огради и магистрали.
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ВасилевТоВа значи, че българският съд и законодателство не са легитимни и не са признати в света. Ще има нов народен съд скоро.
37
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо царят, като имаше цялата власт не направи такава визита в Рияд?Отговорът идва самнаправил е сделка с ТИКВАТАда му върнат имотите.
36
3
 
26
 
! Отговори
:) преди 6 години
Гласувайте пак за цар Тиква и всичко ще е наред. Той - милиардер, Калинките от шайката - милионери, а вие ще ровите по кофите за ***.
35
13
 
4
 
! Отговори
да преди 6 години
Царя виновен, че Народното събрание обявява война на САЩ и Великобритания...айде стига простотия. Нали на НАроден съд ги избихте всичките! А най-малко пък Симеон има отговорност за тази работа!
34
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Крадльото хем ще си върне дворците, хем ще му плащаме обезщетение за тях.
33
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия Саксобурготи не са българи как тъй притежават имоти купили ли са ги ?
32
9
 
1
 
! Отговори
До Тинев преди 6 години
А за кого предлагаш да гласуваме ти кво?
31
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде Бойко - връщай услугите на Крадлив Дедо. Нали те двамата с Доган те направиха генерал и благодарение на тях в момента си Собственикът на Държавата.
30
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мони-крадливият лъжец!
29
1
 
38
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
Вън натрапника от БЪЛГАРИЯ! П.П. А ако искате ТАТКОВИНАТА ни да бъде " ХАРИЗАНА " на чужденци ...... гласувайте пак и пак за мошеника Бойко Борисов и цялото котило от мафиотската му партия ГЕРБ!
28
2
 
42
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Тая фамилия е доказано виновна за 3(три) национални катастрофи и сътрудничество с нацистите(за което няма давност).Какво би направила всяка уважаваща себе си нация?Забрана за влизане в страната и пълна конфискация на имуществото-както в Италия и Румъния!Впрочем и в Гърция наследниците на бившия крал са персона нон грата!Какво правим ние......Жалка работа,а после искаме да ни уважават!