Заплатата в София – два пъти по-висока от тази във Видин

КНСБ предупреди, че подоходното разделение на работещите продължава
47
Заплатата в София – два пъти по-висока от тази във Видин
Снимка: flickr

В България продължава силното подоходно разделение на работещите българи. Близо една четвърт от наемните работници, или около 600 000 души, получават заплата под средната за страната. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров днес на пресконференция.

От тях 403 000 са работещите на минимална работна заплата. Минимално възнаграждение получават най-често в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38% от всички заети, както и в сектора на строителството - около 25 на сто.

По думите на Димитров увеличението на наетите на минимална работна заплата в хотелиерството и ресторантьорството е с два пъти повече през тази година спрямо миналата, когато те са били 17 на сто. Той посочи, че това може да е знак за "посивяване" на сектора, предаде БТА.

Два пъти по-висока е заплатата в столицата в сравнение с тази във Видин, каза Пламен Димитров.

През третото тримесечие на настоящата 2017 г. отчетеният ръст на средната работна заплата в частния сектор е от 11 процента, докато в обществения е 7,9 на сто. В някои браншове повишението на заплатите на месечна база е с над 200 лева.

Според Пламен Димитров това нарастващо ускорение на заплатите се дължи най-вече на липсата на кадри. Средно с около 12 до 15% са по-високи заплатите и там, където има колективни трудови договори - или за около 33 процента от всички наемни работници.

КНСБ продължава да настоява за стартова заплата за висшист от 700 лева и за минимална работна заплата поне 50 процента от средната работна заплата.

По думите на Пламен Димитров исканията на синдиката към бюджета за 2018 г. са удовлетворени от изпълнителната власт наполовина.

Общите искания на КНСБ за допълнителни средства в бюджета спрямо предходната година бяха малко над милиард лева, а постигнатото в бюджета е малко над 600 млн. допълнително спрямо 2017 г., като повече от половината от парите са за средното образование, 160 млн. лева - за сектор "Сигурност", а останалите за държавното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
47
 
! Отговори
sante_dog преди 6 години
После да няма учудени защо се обезлюдяват цели села и региони? Да няма и учудени защо в София са се навъдили много 'селяни'. Всеки се стреми към по-добър живот за себе си и семейството си. И когато някой се обади - 'селяни вървете си по селата' да се сети, че хората не са зарязали бащината си къща от много хубаво...
1
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами като е така и данъчните ставки във Видин да намалеят два пъти.Това разделение в България на"богати" и бедни региони е най-голямото престъпление на прехода.Различията пораждат завист,а завистта омраза.