Заплатата в София – два пъти по-висока от тази във Видин

КНСБ предупреди, че подоходното разделение на работещите продължава
47
Заплатата в София – два пъти по-висока от тази във Видин
Снимка: flickr

В България продължава силното подоходно разделение на работещите българи. Близо една четвърт от наемните работници, или около 600 000 души, получават заплата под средната за страната. Това обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров днес на пресконференция.

От тях 403 000 са работещите на минимална работна заплата. Минимално възнаграждение получават най-често в сектора на хотелиерството и ресторантьорството - близо 38% от всички заети, както и в сектора на строителството - около 25 на сто.

По думите на Димитров увеличението на наетите на минимална работна заплата в хотелиерството и ресторантьорството е с два пъти повече през тази година спрямо миналата, когато те са били 17 на сто. Той посочи, че това може да е знак за "посивяване" на сектора, предаде БТА.

Два пъти по-висока е заплатата в столицата в сравнение с тази във Видин, каза Пламен Димитров.

През третото тримесечие на настоящата 2017 г. отчетеният ръст на средната работна заплата в частния сектор е от 11 процента, докато в обществения е 7,9 на сто. В някои браншове повишението на заплатите на месечна база е с над 200 лева.

Според Пламен Димитров това нарастващо ускорение на заплатите се дължи най-вече на липсата на кадри. Средно с около 12 до 15% са по-високи заплатите и там, където има колективни трудови договори - или за около 33 процента от всички наемни работници.

КНСБ продължава да настоява за стартова заплата за висшист от 700 лева и за минимална работна заплата поне 50 процента от средната работна заплата.

По думите на Пламен Димитров исканията на синдиката към бюджета за 2018 г. са удовлетворени от изпълнителната власт наполовина.

Общите искания на КНСБ за допълнителни средства в бюджета спрямо предходната година бяха малко над милиард лева, а постигнатото в бюджета е малко над 600 млн. допълнително спрямо 2017 г., като повече от половината от парите са за средното образование, 160 млн. лева - за сектор "Сигурност", а останалите за държавното управление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
1
 
! Отговори
Очевидец преди 6 години
Вчера се прибрах от Видин, бях на гости при родата. Напуснал съм града още през 1985 г. на последък си ходя по често и виждам как хората изтрещяват от мизерия и безисходица. Града е в кома, почти нищо не работи само полицията, съда, прокуратурата и общината. Индустрията е изтрита от лицето на земята, земеделието е в ръцете на полит-латифундията. Града е на стратегическо място, Река с пристанище, Дунав-мост 2, летище, ЖП. Но... пълна изолация и разруха, даже *** се изнасят от града. Трагедия
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Преди година общината на Видин плати над 200000 за девет принтера..."Па ако са големите професионални Bizhub-обове, може. Те са по 20-тина хиляди клиентска цена. Само имай предвид, че един такъв принтер може спокойно да обслужва около 100-150 човека. 170 страници/минута, зарежда се с 10 000 листа наведнъж(2 кашона А4) и тонера му стига за 250 000 копия. Сега въпроса е, че 9 принтера могат да напечатат учебниците от 1-ви до 8-ми клас за цялата страна за около две седмици - за какво им е?!?
40
1
 
2
 
! Отговори
? преди 6 години
Понеже си много умен,я сметни колко е нетната заплата на 460 лв,правилно ти написа човека,360 лв чисти,но ти си много умен,че и цифри цитираш,почни първо да научиш разликата между бутон и нетно възнаграждение.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Стига сравнявате заплатата София / провинция. Сравнявайте заплата минус разходи = остатък София/провинция. Еднакво е...
38
1
 
4
 
! Отговори
Програмист преди 6 години
Мен в Германия ми е евтино да живея в Частно общежитие за 320евро и интернета и парното включено в цената за ток. само ако надвишиш лимита.. Стая баня , и салона има печка и хладилник.. Тука в София ми искат 350-400евро наем .. за Стая кухня , и тоалетна..
37
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Бабалюги минималната не 360лв. а 460 от 2018г. 510лв.. Няма как в провинцията да работят за 360лв. Аз съм много беден град.. аз съм в Сивата икономика изкарвам към 1200лв. а жената работи за 600лв. чисти..
36
0
 
12
 
! Отговори
До 31 преди 6 години
Разбирам те пич и не те виня за нищо, обаче докато не разберете че просперитета на едно село, град или област зависи от хората които живеят в него, а не от тези които го напускат, няма да се оправите, и понеже работя вув фирма с офиси и складове в цялата страна в т. ч и във Видин, ще ти кажа проблема си е у Вас, в Ст. Загора например в общинатаа върша работа за 5 минути за същата работа във Видин вися по цял ден и пак нулев резултат, надявам се ме разбираш
35
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имотния Балон в София и Пловдив е главната причина за демографската криза , На човек му е по лесно да избяга в Чужбина.. В София наемите са колкото във Виена.. Купих си имот в Ларнака Кипър за 35000евро работя монтьор и съм добре заплатата е ниска като за Европа но по висока от София.... В София за същия апартамент искат 100хил.евро.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 32В провинцията продавачките са на МРЗ- 360лв чисто.
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде бяха КНСБ, когато промениха условието за изплащане на обезпечение за безработица? Защо допуснаха да се увеличи отработения период от 9 месеца на 12 месеца, за да се плаща от БТ при тази безработица?
32
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Ако не си ИТ или телефонист с английски и немски въобще не ходете в София няма работа .. Парите са малко .. Магазинерките са 600лв. и в София и в Провинцията.. Който е Кавал и в София е Кавал..
31
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До наемДалаверата е, че в Сф има работа, а в провинцията НЯМА работа.Как може постоянно да питате, защо хората се заселват в Сф!Ще го напиша с големи букви, та да го разберат софиянци-В ПРОВИНЦИЯТА НЯМА РАБОТА!
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ама старците в София са 2-3 пъти повече от тези във Видин
29
0
 
11
 
! Отговори
супа зеле преди 6 години
Според Пламен Димитров това нарастващо ускорение на заплатите се дължи най-вече на липсата на кадри.Значи има кадри има ниска заплата няма кадри има висока заплата, ех че хубаво.
28
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-лесно е да бегаш в чужбина , по-евтино .. Отколкото да бегаш в София.. Не правете тази грешка от провинцията в София , бегайте направо в чужбина..Никой не бяга в София , само студенти от провинцията които са 4-5г. на общежак за 50лв. намират си работа и остават..
27
9
 
4
 
! Отговори
Джошкун преди 6 години
Пичуе не търсете работа я си я създайте. Да не би на другите да им е спусната от небето?
26
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Преди година общината на Видин плати над 200000 за девет принтера защото много им трябвали на тамошната администрация да работи. Да е само това... Та, ако не им търсят отговорност и си ги избират и тези заплати са им много. Стига с това държавата е длъжна.
25
1
 
12
 
! Отговори
До наем преди 6 години
Няма проблем да си намериш около София прилично жилище за около 300 лева и работа в някоя от индустриалните зони за 1200-1500 лева, не е нужно да се буташ в центъра
24
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Защо само във Видин?! Елате да видите и в Дупница! Повече от 460 рядко дават! Така е в провинцията!
23
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"...пак щях да преживявам...!" извинете, но това ли е целта ви? Да преживявате?! Защото моята и на семейството ми, не е! Стремим се към по-добър живот, за нас, децата и близките ни и ако вас преживяватено ви задоволява добре, преживявайте, но после не се сърдете, че няма пари за нищо.