Чашка, две... Зависими сме от алкохола, в провинцията – най-вече

Но пък държим на пиене, без да губим контрол
5 дек 2017 12:30,
80

Изключително зависими сме като нация от алкохола, смята психологът и психотерапевт Анна Тодорова.

"В провинцията има страхотен проблем с алкохола. Най-застрашени са хората, които имат предразположения и зависимости. Това си е чиста генетика. Младите хора са под най-висок риск", посочи тя пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

В същото време изследване на Евростат показва, че страната ни е на едно от последните места по похарчени пари за алкохол. Българите отделят от семейния си бюджет средно по около 200 лева на година.

"Има вълна на здравословен начин на живот, която залива младата генерация и може да има ефект върху тези резултати. Има и домашни напитки - вино и ракия, които предполагам, че не фигурират в тази статистика", коментира Анна Тодорова в "България сутрин".

Тя посочи, че в САЩ хората се наливат с алкохол, докато тук в югоизточните страни има начин да се пие без човек да губи контрол, което според нея може да бъде повод за гордост.

Редовно при нея идват хора, които са зависими физически или психически към алкохола. Проблемът е много комплексен, смята психотерапевтът и подчерта, че алкохолизмът е болест, която променя мозъка.

"Всяко нещо в малки количества може да бъде здравословно", завърши Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тъй като си правя сметка за около 20 г.активно люскане на ракия-всяка вечер около 400-500 гр. съм изпоркал значи около 3 тона и половина концентрат или 35 000 ракийки.По 2,50 кинта едната е равно на 82 000 мили български левчета.Ако тура и мезелъка направо стига за един луксозен апартамент в центъра на София!
46
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде,айде,според Евростат ние пием по 5 л.вино на година и по окло 2 литра ракия.Де да беше вярно,щяхме да бъдем трезвениците на Европа.Направо за пример дори в света.Как ги правят тия стъкмистики,та направо ни разсмиват не знам.Аз познавам една жена,която като седне на масата по една бутилка ракия си изпива и нищо и няма.За мъжете да не говорим.Май са сбъркали държавата,когато са правили изследването.
45
16
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много жалко, но това е действителността. За съжаление в България е гордост да кажеш колко много пиеш и, че всякавечер си сипваш ракия пък било то и без салат. И само факта, че някой се хвали колко много пие всеки ден може да покаже колко пропаднала държавица сме станали.
44
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви 200 лв. годишно бре? Аз само съм изпил повече миналата седмица.
43
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако пиенето ти пречи на работата,зарежи работата!
42
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами то и лекарство предлага женицата - отива провинциалистът да живее в столицата и хоп - предразположението си отишло!Не ни разсмивайте с изследването на Евростат - българинът дава малко пари за алкохол, защото той е евтин и хората могат и си го произвеждат сами. Тази статистика абсолютно нищо не показва и е напълно безполезна.
41
1
 
16
 
! Отговори
до 41 преди 6 години
Прав си, София е направо Глазгоу. Евала. В София не се пие, щото само парижани.
40
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво лошо има хората да се събират и да ходят на природа,заведение или някъде другаде и да си къркат? Употребата е едно злоупотребата- съвсем друго. Алкохолът развеселява,ободрява и премахва лошите чувства.
39
1
 
33
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
В провинцията !!! Че 80% в София сте ,,Селтик,, бе....
38
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хората не пият от хубаво. В тази разнебитена държава, за да се избяга от действителността, човек удря по две-три водки/ракии или уиски, за да му стане по-кеф. Какво? Няма да им гледаме само суратите на нашите управляващи по ТВ, кое окрали, кое приватизирали и т.н.
37
11
 
13
 
! Отговори
момчил преди 6 години
Алкохолът е много опасно нещо.На мен ми съсипа живота и то без да съм бил алкохолик или пияница.На една Нова година изпих 3-4 ракии/подчертавам маркови, а не ментета /, което доведо до остро възпаление на панкреса.Едвам оживях и сега цял живот имам болки.Ако знаех нямаше да пийна и грам алкохол.
36
2
 
15
 
! Отговори
Володя преди 6 години
Считать по нашему, мы выпили немного.Не вру, ей-богу. Скажи, Серега!И если б водку гнать не из опилок,То что б нам было с пяти бутылок?
35
33
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Моля, погледнете мнението на нископлатения прoстак: "Българите затова работят за да могат да си пийнат ракийката на спокоиствие". Работел, за да пийнел ракийка. После реве, че му била ниска заплатата. Е как да ти е висока, като ти нямаш базова ценностна система?! Ти не можеш да пишеш правилно дори... Сядай там пред телевизора със салатата и започвай да мразиш успелите и се самозалъгвай как всички нови коли по улиците ги карат крадци с връзки. Пий ракийката, докато другите градят живот и кариера.
34
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, всичко дето е на 50км от морето, е Провинция.
33
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
почерпете нещо от богатия русски опит! е, не сме изпаднали чак толкова, като русняците и скандинавците, в руссия водката значи всичко - без водка не може, няма живот! продължителноста на живота при русняците е под 60 год., трагедия!!! ние сме много далече от тях, нищо, че от време на време ни облъчват и ни вкарват в мисли! /както в този саит/
32
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На мен доктор Радева ми е казала вода да не близвам! Само алХохол!!!
31
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересна дума ''Зависимост''(време, пари, закони, алкохол, наркотици).
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Или както се пееше в една песничка на Владимир Висоцки:"А гадость пют из економии..."
29
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това не си е чиста генетика. Това си е жива мизepия!
28
2
 
29
 
! Отговори
Жулвио Текилас преди 6 години
Станала е грешка при отпечатването на материала. 200 лв. на година да се чете 200 лв. на месец.