Айляк, вино и нощен живот: Какво привлича туристите в Пловдив?

CNN извади 10 причини туристите да видят "града под тепетата"
6 дек 2017 21:40,
63
Айляк, вино и нощен живот: Какво привлича туристите в Пловдив?
Снимка: Visualhunt

Чували ли сте за Пловдив? Вероятно скоро ще чуете! С тези думи CNN започва свой материал, озаглавен: "10 причини да посетите Пловдив, скритото съкровище на България".

Вторият по големина град на България е бил управляван през вековете от траки, римляни, византийци, османци, пишат от CNN.

Останки от тези царства и империи още съжителстват в непосредствена близост една до друга, а различните владетели на града са оставили своя отпечатък не само върху архитектурата, но и върху културния живот.

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата за 2019 г., а пътуването сега предлага най-добрия шанс за проучване, преди да стане толкова известен, колкото заслужава да бъде.

Eдин от най-старите обитавани градове в Европа

Пловдив е сред градовете, които могат да се борят за титлата: "Най-стар постоянно населен град в Европа".

6000 години история е трудно да бъдат видени наведнъж, но Античния стадион е доста добър магнит за туристи. Старият град, с криволичещи павирани улици и елегантни възрожденски къщи, е идеалното място за вечерна разходка.

Превъзходна храна и вино

Българите са оправдано горди с традициите си в правенето на вино, пише CNN. Българската кухня, повлияна от турската, гръцката и славянската, осигурява чудесно мезе за чаша местен мавруд.

На всеки ъгъл може да се купи баница, а през лятото тараторът осигурява чудна разхлада. И това е само част от вкусотиите, които Пловдив може да предложи.

Айлякът си е сериозна работа

Айлякът е едно напълно непреведимо понятие, използвано за да опише... състояние на духа. Грубо преведено означава човек да се чувства релаксиран, без да е притиснат от тревогите на живота. И в Пловдив айлякът е начин на живот.

Българското гостоприемство

В България храната се споделя с компания, а повечето българи се радват на възможността да споделят кухнята си с чужденци и да ги нагостят с домашна баница или ракия от селото на дядо им.

Пловдив е домакин на много концерти от световна класа в Античния театър

Античният театър е построен през I век след Христа, когато Пловдив е бил римски и се е казвал Филипополис.

До 1970 година никой не е и подозирал, че цял античен театър лежи под едно от тепетата на града, но след като едно свлачище го открива той е възстановен. И в днешни дни театърът често се ползва за концерти, опери и пиеси.

Родопите са съвсем близо

Въпреки че Стара Планина, или Балкана, се извисява на северния хоризонт от града, приказните Родопи на юг са съвсем близо и са невероятно красиви.

Бохемският живот в Капана

Капана някога е бил мястото на занаятчиите и улиците все още носят имена като: "Железарска" или "Кожухарска". Днес дюкянчетата на Капана са като един лабиринт от кафенета, магазини за цветя, барове и ... работилнички.

Ако искате да пиете невероятно капучино, или крафт бира, или да си купите нещо на местен творец - това е мястото.

Най-дългата пешеходна улица в Европа

Шумът от коли е абсолютният антидот на айляка и нищо чудно. Но пък затова Пловдив е домакин на най-дългата пешеходна улица в Европа. От бреговете на река Марица та до мраморната сграда на Пощата улицата е дълга 1,75 километра и е пълна с пешеходци, тръгнали на разходка.

Нощен живот за всеки вкус, 7 дни в седмицата

Пловдив предлага цяла плеяда нощни клубове. В CNN обръщат специално внимание на "Котка и Мишка" - бар, който предлага поне 100 вида крафт бира.

Струва си, а?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мен си ми е айляк в Пловдив. Готин и красив град е. Преди години ми предложиха добре платена работа в София. Отидох за малко, но не ми понесе и се прибрах Парите не са толкова важни - важно е да си щастлив и да с ечувстваш ок. Сега знам , че не бих го сменила за София при никакви обстоятелства.
22
0
 
35
 
! Отговори
Гошу преди 6 години
Като майна по рождение мога да кажа, че това е най-артистичния град, с най-интелигентните бохеми и бонвивани. Жалко, че в момента страда повече от нашественици дори от София. Ето, аз съм майна, ама от 15 години живея в София и познавам поне още 30 човека, дето сме купонясвали навремето из разни партита и заведения, като и те са в София вече, че и жилища си купихме. И нашето място се зае от разни индивиди от околните села, дето се зоват "майни"
21
1
 
36
 
! Отговори
Men преди 6 години
До АнонименТъжната истина е че тия дето най-яростно се пишат кореняци нямат нищо общо с 11те хиляди софиянци преди да станат столица. Злобарите са потомството на комунистите взели софииско гражданство с подмазване и доноснечене за партията. Те затова и са толкова озлобени сега защото са в конкурентна среда и вижда как за нищо не стават и плюят срещу всеки... Тъжна история...
20
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Архивите сочат, че когато на 3 април 1879 г. депутатите в Учредителното събрание в Търново единодушно избират за столица на Княжество България град София, в града е имало 11 694 жители, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи.Според данни от първото официално преброяване на София през 1880 г. жителите на столичния град са 20 856, от които 12 368 са мъже. Само 11 395 са родени в града, а останалите 9106 са дошли отвън.Толкоз.
19
1
 
41
 
! Отговори
Пловдив преди 6 години
Колко много неща са изпуснали да напишат. Разходка из тепетата - младежкия хълм, бунаджика, часовниковата кула, стария град на което и тепе да отидеш гледката към града е уникална, особено вечер на някоя скала да гледаш светлините от високо в приятна компания и ледена биричка. Или пък разходка из пущинака покрай марица на гребната. Пеещите фонтани и балабан кафето ако още го има:)
18
1
 
39
 
! Отговори
Men преди 6 години
Пловдив е един от най-красивите градове в европа - със сигурност е в топ 10. Само въздуха зимата да беше по-добър и без колебание щях да се прибера от клоаката софия.
17
1
 
34
 
! Отговори
shmatarok преди 6 години
До Пловдив и Стара Загора: Би Би Си: Най-старият град в Европа е открит при разкопки в БългарияУкрепеното с крепостни стени селище се намира в близост до Провадия и учените смятат, че то е било важен производител на сол. Археолозите смятат, че в градчето са живели около 350 души и определят възрастта му на между 4700 и 4200 пр. н. е. - около 1500 години преди началото на Микенската цивилизация.
16
3
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
много ми е интересно как си ги мерите на кои е по малък ами излезте от рамките на простащтината си. Разбира се ако интелекта ви го позволява .Цял свят признава че Пловдив е един от наи старите деистващи градове с неповторима красота култура Когатоси дошъл в този град поне един път чувстваш някаква духовна енергия, която те прави по специален и те кара оново и отново да го посещаваш
15
3
 
56
 
! Отговори
Таню преди 6 години
Пловдив си е много готин град, има нещо много специално в него. Наистина, хората са много айляк, кротки са, живеят и с малко, но достойно. Радвам се на икономическия просперитет на града от последните години, сами си го извоюваха. Не съм съгласен само с великия нощен живот - колко вечери съм прекарал из капана, баровете са пълни само с бараби. Женките са по чалгийката - планети, брилянтини и пр. вазелини. Хубаво е да познавате местни, инак много нещо няма да опитате ;) Наздраве, майна!
14
6
 
54
 
! Отговори
РВ преди 6 години
Ок де...София била първа? В кво е първа? Освен Александър Невски, някоя друга забележителност да се сещате? Метрото ли е забележителност?Трамваите ли? Кво толкова има повече в София че не разбирам?
13
5
 
75
 
! Отговори
Ot London преди 6 години
Само един *** селендур или столичанин в повече може да говори срещу Пловдив.Истинските Шопи и Майни се обичат и са си на гости през ден. За по малко от час можеш да си в един от двата града.
12
4
 
53
 
! Отговори
Фщглцк преди 6 години
На "ицо шопа" родителите са най-вероятно от Своге или Червен бряг, но тъй като той самият е живял сред цялата разнородна *** в София, се представя като кореняк...
11
5
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А най старите находки на човешки черепи били някъде из южната част на Африка.Представяш ли си?
10
9
 
47
 
! Отговори
ГеоргиИ. преди 6 години
Пич тва, че намерени няколко купчини камъни от неолитната епоха в района на Стара Загора нищо не значи. Пловдив е един от най-старите постоянно обитавани градове (над 8000 години), когато е било ФИЛИПОПОЛИС (СТОЛИЦАТА на ТРАКИЯ), в СТара Загора ака БЕрое е имало само прости *** като тебе......
9
8
 
46
 
! Отговори
ГеоргиИ. преди 6 години
ХАХАХА СТАРА ЗАГОРА ПОСТАРА ОТ ПЛОВДИВ!!!????ПИЧ ХОДИ СА ОБРАЗОВАЙ МАЛКО.... СМЕШЕН СИ !!!!
8
2
 
35
 
! Отговори
до 20 преди 6 години
Има, шоферите!
7
7
 
65
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Еи пловдив е един от наи хубавите градове служих преди 21 години поздрави на свързочна рота до лаута черния полк бяха три супер месеца поздрави на всички искренно съжалявам че не останах там искрено
6
28
 
43
 
! Отговори
Срам, голям СРАМ преди 6 години
Вие не сте добре! Хубава храна и вино в Пловдив няма! Мога да го кажа като човек живял под тепетата 28 години и обиколил всички възможни заведения и ресторанти съществували някога в града. Тук в София кварталните кръчми и заведения са с класи от уж най-класните в Пловдив! Просто е голям Срам от такава медия да публикува такива пошли и не верни статии и информация.
5
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ха тоя е цвете оня де бачкал сам какво направил миналата година лумнал бърз кредит за да сежени вижте господа а къдее истинската любов некъде на околосветско пътешествие и ние се скъсахме да се чудим де толкова кинти за ремонти и кво ли не тои минал през митницата митничар станал смях
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като оня *** болен уж де етова е аиляк *** коя болест го е ударила тати м у ли любов ли то при тия се не знае аиляк пара бол шеф на фирма