Айляк, вино и нощен живот: Какво привлича туристите в Пловдив?

CNN извади 10 причини туристите да видят "града под тепетата"
6 дек 2017 21:40,
63
Айляк, вино и нощен живот: Какво привлича туристите в Пловдив?
Снимка: Visualhunt

Чували ли сте за Пловдив? Вероятно скоро ще чуете! С тези думи CNN започва свой материал, озаглавен: "10 причини да посетите Пловдив, скритото съкровище на България".

Вторият по големина град на България е бил управляван през вековете от траки, римляни, византийци, османци, пишат от CNN.

Останки от тези царства и империи още съжителстват в непосредствена близост една до друга, а различните владетели на града са оставили своя отпечатък не само върху архитектурата, но и върху културния живот.

Пловдив ще бъде Европейска столица на културата за 2019 г., а пътуването сега предлага най-добрия шанс за проучване, преди да стане толкова известен, колкото заслужава да бъде.

Eдин от най-старите обитавани градове в Европа

Пловдив е сред градовете, които могат да се борят за титлата: "Най-стар постоянно населен град в Европа".

6000 години история е трудно да бъдат видени наведнъж, но Античния стадион е доста добър магнит за туристи. Старият град, с криволичещи павирани улици и елегантни възрожденски къщи, е идеалното място за вечерна разходка.

Превъзходна храна и вино

Българите са оправдано горди с традициите си в правенето на вино, пише CNN. Българската кухня, повлияна от турската, гръцката и славянската, осигурява чудесно мезе за чаша местен мавруд.

На всеки ъгъл може да се купи баница, а през лятото тараторът осигурява чудна разхлада. И това е само част от вкусотиите, които Пловдив може да предложи.

Айлякът си е сериозна работа

Айлякът е едно напълно непреведимо понятие, използвано за да опише... състояние на духа. Грубо преведено означава човек да се чувства релаксиран, без да е притиснат от тревогите на живота. И в Пловдив айлякът е начин на живот.

Българското гостоприемство

В България храната се споделя с компания, а повечето българи се радват на възможността да споделят кухнята си с чужденци и да ги нагостят с домашна баница или ракия от селото на дядо им.

Пловдив е домакин на много концерти от световна класа в Античния театър

Античният театър е построен през I век след Христа, когато Пловдив е бил римски и се е казвал Филипополис.

До 1970 година никой не е и подозирал, че цял античен театър лежи под едно от тепетата на града, но след като едно свлачище го открива той е възстановен. И в днешни дни театърът често се ползва за концерти, опери и пиеси.

Родопите са съвсем близо

Въпреки че Стара Планина, или Балкана, се извисява на северния хоризонт от града, приказните Родопи на юг са съвсем близо и са невероятно красиви.

Бохемският живот в Капана

Капана някога е бил мястото на занаятчиите и улиците все още носят имена като: "Железарска" или "Кожухарска". Днес дюкянчетата на Капана са като един лабиринт от кафенета, магазини за цветя, барове и ... работилнички.

Ако искате да пиете невероятно капучино, или крафт бира, или да си купите нещо на местен творец - това е мястото.

Най-дългата пешеходна улица в Европа

Шумът от коли е абсолютният антидот на айляка и нищо чудно. Но пък затова Пловдив е домакин на най-дългата пешеходна улица в Европа. От бреговете на река Марица та до мраморната сграда на Пощата улицата е дълга 1,75 километра и е пълна с пешеходци, тръгнали на разходка.

Нощен живот за всеки вкус, 7 дни в седмицата

Пловдив предлага цяла плеяда нощни клубове. В CNN обръщат специално внимание на "Котка и Мишка" - бар, който предлага поне 100 вида крафт бира.

Струва си, а?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ида бро обърках сигнала *** ида
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бат слави нема те на трасето я налеи една
1
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То сугорни от нощния живот ще дае брат я даи една ракия на мен ми добре я да видя бат слави добре лие