Борисов вика еколози за ски-зона Банско: Не искам обвинения за подаръци!

Промяната в концесията – публична, при ясни процедури
42
Борисов вика еколози за ски-зона Банско: Не искам обвинения за подаръци!
Снимка: БТА

Премиерът Бойко Борисов възложи на ресорните министри да дадат публичност на проекта на решение, с който се предлага промяна в концесионния договор за ски-зона с център Банско.

Той препоръчва и да бъдат поканени представители на екоорганизациите, за да бъдат разсети съмненията им, че ще бъдат нарушени процедури по опазване на природата.

"Тогава вече, с този аргумент ще го вкараме другата седмица или когато всички проблемни детайли са изчистени между двете страни. Това е най-важното нещо. Не искам съмнения и обвинения за подаръци! Четири години! Министърът на екологията имаше време да направи това и точно него да го няма, да си го защитава, не ми се вижда нормално", каза премиерът по време на дискусия на днешното правителствено заседание.

Борисов заявява, че правителството е за втори лифт, но при ясни процедури и "без нито метър гора или земя да бъде харизана за други цели".

"И на Съвета на коалицията, и във всичките наши разговори сме единодушни за втори кабинков лифт и спорът не е дали да има втори кабинков лифт или да няма втори кабинков лифт. Единодушни сме, че ски туризмът, въобще туризмът по нашите планини трябва да се развива и да му се дадат такива условия, каквито има и в Австрия, и в Швейцария, и в много по-развити в това отношение от нас страни. Първото, върху което имам претенция е, че, министърът го няма, а той е основният, който трябва да защити този проект. Второ, нямаме план за управление на "Пирин", който да гарантира, че не може нищо по тази тема да се направи в ущърб на природата и според мен това е по-важното. Разсъждавайки само върху концесията, в случая, която, като я няма на сайт, публично, се създават предпоставки за съмнения. Именно това са ми трите претенции. И те по никакъв начин няма да попречат, ако всичко е наред“, посочи министър-председателят.

Министрите отлагат разглеждането на проекта за решение за следващото заседание. Против е вицепремиерът Валери Симеонов, а колегата му Красимир Каракачанов се въздържа. По време на обсъждането двамата отправят остри реплики.

"Сега е съдбоносният миг, в който вие ще поемете честта да отворите вратите на зимния туризъм в България", казва в началото Симеонов.

Според Каракачанов това е един казус, който от много години се търкаля.

"Става въпрос за един рекет, който се упражнява от едни организации, хванали си един периметър, от който много добре се хранят. Извинявайте, но по тази логика ние не трябваше да направим нито една магистрала, нито един километър път, нито един проект не трябваше да бъде реализиран", заявява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да и катастрофи и какво искам да попитам оня има ли съвест когато прави грешки след като вижда кадърното или е направил така това кадърно да му претупа повече селски занего щото бил в системата и учил тем подобия
8
0
 
16
 
! Отговори
Анормален преди 6 години
После защо при всеки дъжд наводнения. Ми то гора не остана по планините...Симеонов където пипне и пълен провал , министъра му се скри ,а уж еколог.
7
0
 
12
 
! Отговори
Дядо130 преди 6 години
Промяната в концесията публична, при ясни процедури - Като си платим и всичко ще е точно
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А пък като започнат да сравняват нашите скромни планини с тези в Австрия и Швейцария, направо ми става лошо! Какво общо има малкия Пирин с Алпите, нито като площ, нито като височина са равни, та да искаме туризъм като в Австрия и Швейцария? Само ще съсипят планината, а тя е национален парк.
5
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей тези лоши еколози, пречат да се построят още стотина хотела и още толкова кръчми
4
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Я по-добре си кажи защо шикалкавиш за Банско?Защото е конкурент на Пампорово,който пък е собственост на Цветелина Бориславова.Е там е заровено кучето.Ще вика тоя,ще вика оня,ще се консултира с незнам кого си,а опашките в Банско са километрични и скоро няма да намалеят е заради тоя.
3
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не само втори, а и трети лифт трябва да има
2
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шоуто на 2 февруари-САЩ ще конфидкуват близо три трилиона долара изнесени от Руските олигарси и вкарани в САЩ
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Връщат имотите на Мони и идват онези от С.А да строят ски писти,а пистите на Бойко падат в канала