Делата на Симеон в Страсбург – антибългарска проява!

Тя засяга интересите на България и международния й авторитет
6 дек 2017 09:52, Елка Василева
172
Делата на Симеон в Страсбург – антибългарска проява!
Симеон Сакскобургготски. Снимка: архив, Reuters

През 1990 г. в интервю за "Всяка неделя" Симеон Борисов Сакскобургготски на въпроса на Кеворк Кеворкян "Материални претенции към България имате ли?", троснато отговаря: "Как тъй, в собствената си страна, не! От мене това нещо няма да видите! Независимо от какви обстоятелства, обстановки и становища".

Изглежда тази високоблагородна позиция, заявена пред българския народ, че няма никакви претенции към "собствената" му държава, не струва пукнат грош. С встъпването си в длъжност на премиер ръководеното лично от него правителство,по негово искане му връща дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол". Кметът на София Стефан Софиянски пък му връща двореца "Врана", пише доц. Д-р Йордан Величков, преподавател по международно право и международни отношения, в "Труд".

След рухването на мита за "800-те дни", през които Симеон ще "оправи" България, и ще прибере крупни имоти на стойност стотици милиони лева, собственост на българската държава, българският народ разбра, макар и с известно закъснение, че "величеството" от Мадрид не е никакъв месия, а най-обикновен политически шарлатанин, посочва Величков.

Очевидно, стреснати от последиците, които може да има "далаверата" с "царските имоти", управляващите прехвърлят въпроса за имотите на съда. Заведените от държавата дела срещу Сакскобургготски за имотите "Ситняково", "Кричим", "Саръгьол" са спечелени и на трите инстанции. А ищецът – Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), т.е. държавата, спечели на две инстанции делата за двореца "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край "Врана". Все още на първа инстанция няма решение по иска за двореца "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.

Още по темата

Въпреки нереформираната съдебна система и острите критики към нея трябва да се отбележи, че съдебните състави, гледали делата за въпросните имоти, проявяват изключителен професионализъм, задълбоченост и обективност, оценяват експертът.

Позовавайки се на многобройни документи и доказателства, съдебните състави на всички инстанции са категорични: "Царските имоти", т. е. дворците са строени върху държавна земя, със средства на държавата и като държавна собственост не са продавани или дарявани на монархическите особи, а са им предоставени единствено за ползване като държавни глави. Видно е, че при съдебните процеси по делата на всички инстанции не е упражняван никакъв натиск върху съда при постановяването на неговите решения.

Очевидно като "достоен" наследник на Кобургите, които не са изпитвали не само симпатии, но и уважение към българския народ, Симеон отказва да приема решенията на българския съд и завежда дела срещу България пред международния съд в Страсбург. Тази крайно груба антибългарска проява засяга както интересите на България, така и нейния международен авторитет. Тя обаче за пореден път затвърждава мнението на българите за зловредната роля на Кобургите, управлявали българската държава и нанесли безкрайни страдания и непоправими вреди на българския народ, категоричен е авторът.

За да получи българската общественост по-пълна представа за "царските имоти", налага се да се припомни кой е техният "наследодател". Възможно ли е той – един небогат монарх, само за по-малко от две десетилетия да построи седем двореца и няколко ловни хижи? Цялата историческа – българска и чуждестранна и мемоарна литература оценява управлението на Кобурга Фердинанд като изключително пагубно и разрушително за България. А политиката му по време на трите войни – Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война - като предателска, т.е. провеждана изключително в интерес на агресивните амбиции на Германия за сметка на българските национални идеали. Безпрецедентната възможност за обединение на българския народ е престъпно проиграна. Въпреки огромните жертви извън територията на българската държава остават около 40% от българските земи и 35 % от българите", припомня Величков.

Освен некадърното му и престъпно управление многобройни факти и документи свидетелстват за друга особено характерна черта на Фердинанд. Изключително разточителният му начин на живот. Наред с безкрайните балове, приеми, скъпоструващо строителство и поддържане на седемте двореца, които са повече от тези на императорите на големите държави, Фердинанд харчи огромни държавни средства и за честите и продължителни задгранични пътувания. Според българската преса почти една трета от времето на управлението му той е отсъствал от България.

За тази неукротима страст към безцелни пътешествия и пилеене на огромни средства на българската държава са закупени 17 луксозни вагона. Това смайва дори богатата Европа. При едно от поредните пътувания във Франция през 1910 г. френският печат е шокиран не от визитата на монарха, а от помпозността на посещението му. Париж до този момент не е виждал такава дълга влакова композиция от 12 луксозни вагона и още толкова вагони за обслужващия персонал, кухнята и няколкото автомобила.

Дори Първата световна война не укротява жаждата му към безцелни пътешествия, развлечения и дълги пребивавания в Германия и Австро-Унгария. Парадоксално, но факт е, че в края на 1916 и началото на 1917 г. той изкарва там няколко месеци, през които се забавлява. В същото време няколкостотин хиляди български войници се сражават, гладуват, студуват и умират по бойните полета, посочва Величков.

Още по-фрапиращо е, че по време на войната Фердинанд привиква при себе си в чужбина главнокомандващия българската армия генерал Никола Жеков. Вместо да бъде на фронта, генералът изпълнява заповедта на царя, като със специална влакова композиция минава над 1000 км, за да му „докладва“. За Фердинанд България е една скучна за живеене страна. За да разнообрази „скучния“ си живот дори по време на най-критичния период от войната, жаждата му към развлечения и показност продължава.

През май 1918 г. австроунгарският император Карл с многобройна свита е на посещение в България. Тази визита предизвиква гнева на българската общественост и затова при завръщането на императора от Пловдив са изпочупени стъклата на вагоните на влака. В още по-драматичен момент – месец септември 1918 г., когато българската армия води кръвопролитни боеве с армиите на Антантата, българският монарх посреща височайши гости – баварския и саксонския крал. В двореца се устройват пищни пиршества, а царят нарежда дори да се изтеглят две роти от фронта, за да отдадат военни почести на германските величия. Само няколко дни след този безумен бляскав церемониал България капитулира. Впрочем през 1887 г. Фердинанд пристига в България с шест куфара, а през ноември 1918 г. се връща в Германия с багаж, натоварен на две дълги влакови композиции.

Освен огромния фактологически материал, който доказва реалния собственик на „царските имоти“ – държавата, изнесените кратки данни разкриват същността и характера на „наследодателя“ – Фердинанд. Крайно наивно и несериозно е да се допусне, че човек, който ненавижда българския народ, за който България е една скучна страна, ще инвестира толкова средства в строителството и поддържането на седем дворци. Още повече, че за него „българските министри са селяндури, генералите – тъпаци, а българите – крадци.“

В поведението и манталитета си Фердинанд и внукът му Симеон не се различават, категоричен е Величков. Идването и на двамата в България – единият като монарх, а другият като премиер, е продиктувано от един и същи мотив. Да използват властовите си позиции за сериозно облагодетелстване, осигуряващо им паразитното и охолно съществуване. Разликата между поведението на двамата – дядо и внук е, че Фердинанд не обещава при пристигането си в България през 1887 г. нищо, освен да царува. Внукът Симеон обаче даде сериозни обещания, които се оказват чиста лъжа.

Крайно време е да бъде разсеян и митът, който се насажда от някои среди за „големия международен авторитет на Симеон“. Както е известно, дори като премиер на България той не впечатли никого на международната сцена. България обаче плати, за кой ли път по време на управлението на поредния Кобург, т.е. загуби милиарди лева от криминалната му приватизация, пише авторът.

Елиминирането на съдебните решения от страна на изпълнителната власт е не само недопустим акт срещу правовата държава и тежко престъпление, засягащо интересите на българския народ, но и деяние, което историята няма да прости. А нейната присъда е не само най-тежка, но и без давност, заключава Величков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
132
1
 
12
 
! Отговори
Каманье да руча! преди 6 години
СаКо: попита дали, ако тези имоти са били държавни през 1946 г., когато са конфискувани от държавата, е било да е необходимо тя да ги одържавява. "Нека ми отговори на този въпрос, който иска", заяви той.ДървоядЪ ке да требе да мине на глина и баластра оти нема да види клечка от горичка.Дедо му е крал, баща му е крал атоя пезеФенк иска само да продаде окраденото. Един ЛЕФ да е инвестирал в БКП, СДС, ДПЕС, ГЕРБ и тека нататикъ. да засадил дрЪво в полето. Нема теков звер.
131
1
 
11
 
! Отговори
безпристрастен преди 6 години
Явно нещо друго става в държавата, щом с това ни знимават.
130
7
 
18
 
! Отговори
Слави - защо не ? преди 6 години
Да не забравяме и бащата на Симеон - Цар Борис 3-ти ! Също от клана Кобурготи ! Като именно Борис 3-ти е този който потушава работническите възстания и през 1942 по негова заповед възстаниците се разстрелват ! Именно тогава е убит и Никола Вапцаров. А именно Вапцаров лично е писал писмо до Борис 3-ти за помилване , но .... царят не го е сторил ! После ми говорете защо е имало комунизъм макар , че Вапцаров никога не е бил такъв и как се заражда в общество омраза към власт която не мисли за народа
129
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МОНАРХОФАШИСТКАТАНароден съд трябваше да има и след 10.11.1989г. ,но в името на това да създадем една нормална държава не го направихме, и вече съжалявам много
128
3
 
10
 
! Отговори
МОНАРХОФАШИСТКАТА преди 6 години
КЛИКА е надигнала отново глава. Малко ли им беше НАРОДНИЯ СЪД
127
4
 
26
 
! Отговори
Идеалист преди 6 години
Уважение заслужава неговия баща Цар Борис Трети. Симеон Кобурготски не заслужава никакво внимание и уважение. Дойде в България и той да краде от държавата. Мозъкът на тези кражби е синът му Кирил. Тези имоти не са негови, те са на короната т.е. на държавата и след ката тя е република той няма какво да прави в тях. В тези имоти трябва да се настанят държавни учреждения. Симеон Кобурготски е един от рушителите на Съвременна България заедно с охранника си Бойко Борисов.
126
2
 
27
 
! Отговори
БЕЗ МАЙТАП преди 6 години
ТОЗИ ХИТРЕЦ ЛИ СЕ ТИТУЛУВА ........ЦАР НА БЪЛГАРИЯ, ЧЕ ТОЙ БИ НИ ПРОДАЛ ЗА ПЕТ ПАРИ , КАКТО НАПРАВИ С ОРДЕНИТЕ НА БАЩА МУ ......КОМАРДЖИЯ !!!!
125
30
 
3
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Царя не е искал и не е взел нищо от държавата. Той си поиска и си взе своята собственост. Пълни глупости са, че имотите били държавни, а монарсите само ги ползвали - тогава защо са национализирани със закон през 1947г. Може ли държавата да национализира нещо държавно. Отновно са плъзнали червени ескадрони в нечии глави ама Страсбург като ни осъди и после разноските по делото от бюджета.
124
1
 
14
 
! Отговори
Margaret-e преди 6 години
Кой ще ги прави децата бе. Че те младежите в детеродна възраст след ПРЕВРАТА 1989 половината са навънка, другите едвам свързват 2-та края. Ако СИМЕОН върне МИЛИАРДА , който открадна с продажбата на БТК и замяната на ДЪЛГА - още 2 МИЛИАРДА и тези пари отидат за МЛАДИТЕ СЕМЕЙСТВА - ОБРАЗОВАНИ БЪЛГАРИ, а не Ц. та - да може би. Но КРАДЕЦА иска ОЩЕ. Това му било малко
123
3
 
20
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Руснаците затова и приключиха своята монархия с особен пиниз.
122
2
 
20
 
! Отговори
Joko преди 6 години
До Margaret,Какви ги плещиш ? Не виждаш ли, че монархийте в Европа масово се ***....
121
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън от България, мародер!
120
2
 
15
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Този шу_шон има наглоста да претендира за имоти, които са били държавна собственост и НИКОГА частна...
119
21
 
4
 
! Отговори
Margaret преди 6 години
Царят е прав. Трябва да си върне територията на държавата БЪлгария, която си е лично негова. И след това да обяви абсолютна монархия и да разпусне крадливия парламент и правителство. Конституцията да бъде отменена веднага. 2 години след това България ще стане Швейцария и всички ще имат семейства с по пет деца!
118
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Живков им го каза : Дела, дела и пак дела. Това ни чака в бъдеще.
117
2
 
14
 
! Отговори
Yoan преди 6 години
Ще си иска имотите разбира се, след като толкова ****ли му повярваха, че за 800 дни ще оправи държавата ни. Е? Оправи я.......... в Страсбург!
116
2
 
5
 
! Отговори
Yoan преди 6 години
Ще си иска имотите разбира се, след като толкова *** му повярваха, че за 800 дни ще оправи държавата ни. Е? Оправи я.......... в Страсбург!
115
3
 
20
 
! Отговори
аз-ът преди 6 години
Пак ще го кажа - когато Борисов бе гл.секретар на МВР Сиомеон беше премиер. Имал е директен достъп до докладите на службите и има нещо с което държи Борисов като с менгеме за таш..ците. Няма друга причина при вече СПЕЧЕЛЕНИ ДЕЛА да му клякаме. Половината дворци (Ситняково, Кричим) бяха в полза на държавата решени на последна инстанция, какво значение тук има съда в Страсбург? На Страсбург се ходи при бавно правосъдите, полицейско насилие и прочие, каква е връзката? Симеон държи Баце с нещо!!!
114
0
 
3
 
! Отговори
КОНКУРЕНЦИЯ преди 6 години
бе, майна, само конкуренция. Както е казал КЛАСИКА " ПРАКТИКАТА е критерий за ИСТИНАТА". Дано да знаеш кой го е написал....
113
0
 
8
 
! Отговори
ОЛИМПИ КЪТЕВ преди 6 години
известен "царелизец", но още по-известен с откриването на тоалетните на границата, които лично контролираше. Но това беше преди ОН, известен сред хората като ТИКВАТА да вземе ножицата в свои ръце