За ужилването на Мартин Петров: БНБ провери и разпореди!

Банкова тайна обаче е какво е установено и какви са мерките
6 дек 2017 10:52,
38
За ужилването на Мартин Петров: БНБ провери и разпореди!
Снимка: архив "Булфото"

БНБ е извършила проверка по случая с източените милиони на футболиста Мартин Петров. Централната банка е излязла с предписания по случая вчера и очаква те да бъдат изпълнени.

Това обяви директорът на БНБ Димитър Радев. Той обясни, че не може да каже какви точно са предписанията.

Още по темата

"Не можем да ги обявим, тъй като случаят вече е в съда. Още повече, че става дума за надзорни мерки, за търговски взаимоотношения между банка и неин клиент, а те са банкова тайна", каза Радев пред bTV.

Той допълни, че става дума за единичен случай и увери, че той не представлява риск за другите клиенти.

На въпроса трябва ли банката да възстанови парите, Радев отговори: "Принципът е, че при най-малки съмнения, че няма авторизация на плащанията - парите трябва да бъдат възстановени".

Скандалът с източените сметки на Мартин Петров от "Уникредит Булбанк" гръмна преди десетина дни. В края на ноември бившият национал сезира прокуратурата за липсващи 3,8 млн. лв. Парите са източвани в продължение на десет години, от 2007 г. до 2017 г. от 13 негови сметки.

В сигнала на Петров до прокуратурата се споменава името на личната му банкерка Ирина Ч. А. и съпруга й. Трудовият договор на служителката обаче бил прекратен още преди 10 месеца, а той не е уведомен.

Футболистът е категоричен, че никога не й е предоставял пълномощно за финансовите операции, а те са извършвани във време, в което той е бил извън България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
3
 
5
 
! Отговори
Мнение до 14 х 2 преди 6 години
За това, за което ти говориш, се иска и Пълномощно, което е досто различно от АВТОРИЗАЦИЯ на плащането (ПИН код, подпис, 2-step verification, Strong Customer Authentication, и т.н.)Неавторизирани плащания са такива плащания, при които плащането е ИНИЦИИРАНО, ПЛАТЕЖНОТО НАРЕЖДАНЕ е попълнено, НО ти не си въвел ПИН, тоест БАНКАТА НЯМА ПОТВЪРЖДЕНИЕ, ЧЕ ТИ СИ СЪГЛАСЕН.Това е същото на Кражба през Интернет или през Банкомат на пари от Банкова Карта, без твое знание и разрешение.
15
3
 
5
 
! Отговори
Мнение до 14 преди 6 години
Банковия служител не може да бъде "авторизиран" по default да прави трансфери от твое име и за твоя сметка. Авторизацията става по следния начин:1. Ти инициираш плащане - по онлайн банкиране, по телефон и т.н.2. Съставя се съответно платешно нареждане с информация относно IBAN на получател, основания за плащане и т.н.3. Авторизация (или оторизация), при която ти изрично ОДОБРЯВАШ плащането, по НАЧИН договорен с банката. Тоест, банковия служител тук е просто машинка...
14
1
 
16
 
! Отговори
Мнение 2 преди 6 години
Разбирам, че 3.8 млн. лева са много пари. Но 13 сметки са неимоверно голям брой сметки за частен клиент физически лице на една банка. Големи компании юридически лица, със специализиран финансов мениджмънт и с активен cash pooling в различни валути имат по-малко сметки в една банка.Броят на сметките на Мартин Петров в УниКредит Булбанк е съмнителен. Това е доста добра диверсионна схема за отклоняване на вниманието на собственика на парите и явно УниКредит Булбанк я прилага за ЦЕЛеви клиенти.
13
1
 
7
 
! Отговори
ДО 10 преди 6 години
Доста си простоват - колко хора според теб имат лични банкери? Ти имаш ли?
12
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До МнениеВъпрос - какво е това животно "неавторизирани трансфери"? Ако става въпрос за неоторизирани трансфери, когато си наемеш личен банкер, то ти практически го оторизираш да извършваш банкови преводи вместо теб, защото теб те мързи да го правиш.
11
1
 
6
 
! Отговори
**** преди 6 години
До-10: А ти да не се мислиш,че си исключение,и че не попадаш в тези 80%,вътре си и ти.
10
5
 
15
 
! Отговори
Мнение преди 6 години
Ако адвокатите на Мартин Петров си свършат добре работата, предвид публичността на случая, ще му възстановят парите. Но има съмнение, че практиката да се ползват пари на клиенти за неавторизирани трансфери е с доста по-широк обхват. И Мартин Петров не е единичен случай.Какво стана, г-н Хампарцумян? Нали Вашата банка беше ПРИМЕР за добър МЕНИДЖМЪНТ (Управление) и добро БАНКИРАНЕ?Къде е Цветан Василев сега да Ви репликира???
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Частната банкерка сега си работи в друга банка и даже интервюта не иска да дава! Само твърди ,че е направила всичко за да удовлетвори клиента!
8
16
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да ме извинява Мартин Петров, но проблема си е изцяло в него - не може да си толкова нехаен спрямо парите си! За какво му е този личен банкер? Това са простотии за мързеливи и/или неграмотни хора с пари. Толкова ли е сложно да си направиш електронно банкиране и да си следиш финансите? Хората с нисък интелект, пари не могат да задържат, а да управляват ефективно е мисия невъзможна.
7
3
 
11
 
! Отговори
Асан Кьоравио преди 6 години
Банкерът-химик ша са обади ли ?
6
1
 
21
 
! Отговори
Я преди 6 години
Големият разбирач ХампарЦУЦмян защо мълчи ?!
5
15
 
16
 
! Отговори
niki преди 6 години
Престанете с тъпотиите, никоя банка няма сметка да краде от клиент. Те ще си му вземат парите по друг начин, да не говорим, че е страхотна анти-реклама за банката.В случая Мартин Петров си е виновен, че се е предоверил... не може да си дадеш ел.подписа и после да се чудиш що ти няма парите....Че то аз мога да си дръпна парите и да отида да рева на банката, че са ми ги откраднали, щото съм си дал ел. подписа на някой друг?!?!?!?!?
4
8
 
21
 
! Отговори
банки-банди преди 6 години
В България няма банки а пирамиди който грабят народа и изнасят парите на вън,и всичко тона се прави с политическа помощ,Наскоро научих че банките имат спец оферти за политици който взимат кредити на почти нулеви лихви.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонименс такива дребни суми в парламента не се занимават. банковата служителка е измислила схемата.
2
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Двата с мъжът й...заедно ли са работили? А той пък не разбрал. Когато човек не разбере, че толкова пари му ги няма, означава че са в огромно количество и липсват елементарни финансови познания.
1
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Марто Марто Бъди сигурен че от високо ниво са ти изчезнали парите 100% има замесени от парламата.