Кристалина прогнозира: Догодина – в чакалнята за еврото!

Оттогава до приемането на еврото у нас – 3 години!
Обновена: 7 дек 2017 10:08 | 7 дек 2017 09:53,
94
Кристалина прогнозира: Догодина – в чакалнята за еврото!
Снимка: архив Reuters

Очаквам България да влезе в чакалнята на еврозоната догодина. Това каза главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева.

"Политическото решение може да бъде взето много бързо и очаквам да бъде взето много бързо, защото икономиката на Европейския съюз е в добро състояние, общата среда в България и Европа е позитивна", каза още тя пред bTV.

Още по темата

Кристалина Георгиева посочи, че страната ни е готова да стане част от Шенген и вече е въпрос на политичесо решение от страните членки.

"Да стискаме палци това да се случи", посочи Георгиева. Според нея променените настроения идват най-вече от това, че европейската интеграция отново тръгна на по-висока скорост.

"Това е не само заради Brexit, но и защото 10-те години криза ни сложиха обица на ухото – да не вземаме системата на солидарност като даденост", посочи тя.

"Икономиката на Европа е в добро състояние, европейците подкрепят еврото повече, отколкото когато и да е в неговата история – 64% от европейците казват: "Еврото е добро за нас“. Това означава, че обществената среда в България и Европа е позитивна“, каза тя.

От влизането в чакалнята до влизането в еврозоната обикновено минават три години, но това е време, което българите ще могат да усетят като полезно за тях – вземат се решения, които правят икономиката още по-стабилна, добави Георгиева.

Искаме да направим опашките по границата не реални,а виртуални, посочи още Кристалина Георгиева. Световната банка направи среща на лидери то 7 балкански страни по транспортните отношения в София днес.

Георгиева посочи, че подобен проект е евтин – струвал между 15 и 30 млн. долара на страна. Самите опашки били сред 3-те най-големи проблема пред транспорта между балканските страни. Другите 2 са тесните пунктове и гишета от двете страни, както и лошият ремонт на някои отсечки от пътя.

"С премиера Бойко Борисов си казахме, че сега е уникален шанс да се вдигне вниманието към Западните Балкани", обясни Георгиева.  "Затова е важно, че срещата е у нас. Предстои ни европредседателство, можем да сме мост за нашите съседи", обясни Георгиева по повод предстоящото ни еврошефство.

Тя каза, че се познава с Борисов от 2009 г. Определи го като помъдрял от управлението и обясни, че той слуша, гледа и управлява на база забелязаното.

Казвам на внучката си, че по мое време не е имало телевизия, а тя ме пита "Какво, само айпадове ли имахте", разказа още шефката на Световната банка Кристалина Георгиева.

Нейната внучка е на 7 години. Записали я в немско училище, тъй като се запитали къде е най-добрата дисциплина.

"Ауторснахме я", разсмя се Георгиева. Тя обясни, че момичето знае, че баба му работи хората да имат повече възможности, а децата от по-бедните страни да се учат като първолачката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
? преди 6 години
До 40 Брокерче ли си ? Добри и сладки мечти ,)
39
1
 
18
 
! Отговори
s преди 6 години
Тази майкопродавница по-добре да си мълчи, Знаем за кой и каква игра за OOH
38
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
mnogouvajqemi sait zashto nqma i duma za Bulgartabak i trioto ostrie boiko i svinete ctactarov i delqn
37
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пита се в задачката ТЯ колко ще спечели? Кой губи е ясно.
36
0
 
14
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Хм ,а тя е "забравила" да каже за трите критерия за влизането в еврозоната дали ги изпълняваме или отново по политически "заслуги " ще влизаме ,а след това ще рИвем ....... а и видимо олигархията в България и трябват евтин кредит да си пререфансират старите си кредити ,щото видимо лошо им се пише ,а народа ще обере калая както винаги ,но той си заслужава ,че е 80 % .
35
18
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Не си прав като преминем към евро заплата 500 лв ще стане 250 евро, а хляб 1 лев ще стане 1 евро." Пълни глупости. Всички фирми, които се опитат да надуят цените си ще фалират моментално.
34
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мнението на Сталинка е в интерес на всеки друг, но не и на българите!
33
1
 
17
 
! Отговори
Vaseto преди 6 години
Пак да угодим на някой и да му целунем гъъзягата. Това евро ще ни съсипе. Такава бедна държава с нестабилна икономика като БГ не е готова за това. Ще стане много страшно за и без това бедния и изстрадал народ!
32
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаха - като напишеш Еврозона в гугъл ти излиза рекламка - защо не трябва да приемаме еврото!Някой плаща да държи мнението на хората против еврото и ги плаши, че много лошо ще стане. Може би заради ниските лихви на евробанките ли или друга далавера? Словакия, Словения и други приели Еврото май всъщност са се оказват с много благоприятно икономическо състояние, а?
31
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със всяко набутване в поредния заробващ ни съюз печелят политиците обслужващите ги олигарсите и техните деца. За бедните хора има все повече бедност и нищета. Сталинка е агент на Световната банка както Дянкоф и си гледа собстввения интерес и джоба си! Това са все предатели на България всички които са в политиката в момента! Един свестен няма!
30
2
 
15
 
! Отговори
Boko Tikwata преди 6 години
Докато протестите ви са само по форумите приемам че всичко е наред и караме напред. Истински загрижените хора предпиемат мерки , а не чакат някой друг да им свърши тази работа.
29
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не си прав като преминем към евро заплата 500 лв ще стане 250 евро, а хляб 1 лев ще стане 1 евро. И така пак ще се бръкне яко в джоба на Българина. Отказ от национална валута е предателство и загуба на суверенитет. Ето Чехословакия, Унгария, Великобритания защо не бяха минали на евро? Защото във всеки един момент могат да поискат да се махнат. А като нямаш собствени пари напечатани и държавна печатница където да ги печаташ какво правим? Не напразно Германия си пази все още дойче марките!
28
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вън от България!
27
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо въобще й дават думата, за да продължава да ни трови с фалша си?
26
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Слугата на Сатаната/евреите/ се гаври с нас българите, бълвайки лъжи и простотии от мръсната си уста и покварената си душа
25
4
 
8
 
! Отговори
ифн преди 6 години
За някой хора няма да има промяна. Виж, за други, които ползват банки, чакат добро обслужване и искат ниски лихви по кредитите ще има полза, защото ще дойдат още европейски конкуренти на сегашните банки. Е, има хора на които нищо не им харесва и това няма да им хареса. Защо - не знаят. Важното е да мрънкат и да се оплакват като баби.
24
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Г-го Георгиева по онова време нямаше така заредени магазини като сега но за разлика от сега тогава можеше да си купиш всичко което пожелаеш без да се притесняваш дали ще ти стигнат парите на касата и сега може да има много продукти но 90%са отровни заместители и ***
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да, така е, обезлюдяването на страната ни,доказва това! Браво! Това е и целта, а проводниците й, са предатели без капка срам! Помнете ги!!!
22
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бългсрина си мисли на битово ниво както винаги *** народ сме и това си е
21
1
 
6
 
! Отговори
Меркел преди 6 години
Няма *** германец в слънчак да купува айне юро за айне лев.