Омбудсманът за българите: Роби на "Топлофикация" - оковани с парно на крака!

Жители на Перник се оплакват – топла вода често няма, или пък е хладка
Обновена: 7 дек 2017 09:06 | 7 дек 2017 09:04,
87
Омбудсманът за българите: Роби на "Топлофикация" - оковани с парно на крака!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

16 градуса на парно и включени печки в стаята. Така живеят част от жителите на Перник, които плащат високи сметки за парно и въпреки това мръзнат.

Хората разказаха, че проблемът е от години. Парното и топлата вода ту се пускат, ту се спират, споделиха жители на града пред "Нова тв".

Още по темата

Според местната "Топлофикация" проблем е в един от котлите на инсталацията. От Общината в Перник също обясняват, че звънят всеки ден във връзка с проблема.

"Редно ли е да плащаш нещо, което не получаваш", запита една от засегнатите.

"Българите са ходещи роби на "Топлофикация", които си ходят с едно парно, закачено на крака. Идеята е да направим по-евтин този товар и по-прозрачен. Да е ясно за какво е плаща”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Тя се ангажира да помогне на хората в Перник да получат обезщетения за дните, в които не са имали парно и топла вода.

Междувременно омбудсманът успя да осъди "Топлофикация София". Делото, което спечели, е за юрисконсултските възнаграждения, които дружеството събира от своите длъжници.

"Оказа се, че "Топлофикация" може да бъде осъдена. Аз поисках изпълнителният директор да ми отговори за какво е похарчил събраните през 2015 г. пари за юрисконсултски възнаграждения. Става въпрос за около 15 милиона лева", посочи омбудсманът.

"Топлофикация" трябва да бъде дисциплинирана и да дава информация за това как харчи парите на столичани”, каза Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Относно това дали топлоенергията е вторичен продукт. Да по принцип е така но реално цената на произведената ел. енергия от Топлофикациите не конкурентна на пазара така че де факто топлоенергията в случая не е вторичен, а основен продукт. В България има излишък от мощности за производство на ел. енергия. Поради задължителното изкупуване на зелената ел. енергия и ел. енергията по сключени договори като с ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 реално произведена изключително евтина ел. енергия от АЕЦ се изнася.
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Относно цената то трябва да се знае, че реално тя в момента е изкуствено занижена като разликата се компенсира от преференциалната цена по която задължително се изкупува от НЕК произведената ел. енергия от Топлофикациите в процеса на производството на топлоенергия.
69
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Важно е да се знае, че Топлофикация реално доставя отопление на сградата и законодателно е определено разпределението между съсобствениците (не от Топлофикация). Има два варианта. Първият е да се избере фирма за дялово разпределение която да разпределя съгласно утвърдена методика, а вторият е съсобствениците да учредят асоциация на която да се фактурира доставената топлоенергия и тя сама да решава как да разпределя сумата между членовете си.
68
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите все още не могат да възприемат етажната собственост и не осъзнават, че притежанието на апартамент те прави съсобственик в една сграда и има решения които се вземат с обикновено или квалифицирано мнозинство. Сградната инсталация за централизирано отопление е обща неделима собственост на съсобствениците в сградата. Тя не е собственост на Топлофикация. Топлофикация доставя отопление на сградата чрез топлоносител гореща вода . Ако искате да вземате самостоятелни решения купете си къща.
67
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Роби на комунизЪма и социализЪма,окопали се в Топлофикация.
66
0
 
4
 
! Отговори
Киро преди 6 години
В Америка няма Топлофикация и затова Америка е богата. В България има разни полудържавни полуфирми, които за полудейности получават прекалено много пари. Трябва да се изрине тази *** и да се почне от съдебната система.
65
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Парното си е парно...отоплението на газ, пелети и на дърва също е добро!Няма как да се сравни тази топлина с топлината от климатик или духалка, което е просто стоплен въздух...Климатик или духалка няма как да ти създаде топлина и уют, каквито са нужни за един дом!Конвекторите са близко до истината, но сметките за ток да не би да са малки?!
64
2
 
4
 
! Отговори
Пора преди 6 години
иначе сестра ми се топли на духалки и печки електрически, брат ми отделно е на климатици - вярвай ми че плащат бая повече ток и няма общо с температурата която успявам да докарам с парното....истината е че при разумно ползване топлофикация си струва!
63
1
 
2
 
! Отговори
пича преди 6 години
До 54 - ти с тая една духалка ще стоплиш ли апартамент с 3 стаи и кухня като я пускаш вечер - не вярвам. Трябва да пускаш 4. Аз пускам 4 радиатора и апартамента за 15 минути е топъл. През деня не виждам смисъл да работи парното защото няма никой - пак казвам - с алуминиевите радиатори се стопля за 15 минути всичко! Отделно ако на някой му е зор винаги може да си монтира таймери и да си пуска парното по рано през телефона. Иначе си имам и топла вода без лимит..за тая цена е повече от добре...
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 64Ти нещо повече ли си от нея?
61
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв омбудсман може да бъде една застаряваща ***, която се докарва като 30-годишна фльорца и ползва русизми?
60
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото по-лошо от държавния монопол е частният такъв. Или може би ви харесва какво се случва с ЧЕЗ-мез и останалите? Софийска вода? Заащо е така? Защото няма контрол. А контрол няма, защото баницата се раздава по предварително определен начин. Борисов като кмет ръководи заседание на ОС в София, на което опростиха задълженията на концесионера за неосъществени инвестиции (тогава за около 110 млн лв). Изходът е диверсификация! Но 240-те нямат интерес от това!
59
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен (47)Вальо Топлото с мед да го намажеш. Той е просто капка в морето на фона на наглата ежедневна кражба, която се упражнява през Топлофикация.
58
0
 
4
 
! Отговори
Винету преди 6 години
Я всички да спрат да плащат и да видим дали могат да осъдят 200 000 души едновременно! Има нещо гнило в Топлофикация. Тази фирма не обслужва клиенти, а обслужва себе си!
57
1
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 6 години
Ще съдим държавата в Страсбург! Топлофикация е рекет. Болниците са рекет. За 5 държавни тумбака, трябва да плащат 5 милиона българи. Айде сиктир!
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Топлофикация не е монополист, защото може да се отоплява на ток, газ, дърва. Приватизацията ще ги накара да сменят тръбите и да освободят нежелаещите парно от всякакви такси. Тръбите струват левове.
55
0
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 6 години
Топлофикация Е МОНОПОЛИСТ и да може да бъде продадена,но държавата няма интерес да изпусне такова перо,от което се издържа плюс нашите данъци.
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от 54 И аз обичам да спя на студен въздух под юргана. Пробвай и ти, Пич!
53
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до Пича, бе ти нормален ли си, бе? Значи да разбирам че ходиш на работа и през деня си със спрени радиатори. Така! И аз съм така...но когато се върна от работа в 7-8 ми трябва една духалка за 2 часа докато вечерям и лягам под юргана. За какво ти е през нощта да бичи радиатор, който цял ден е бил студен и докато загрее ти навърта за месеца 90 лева, като аз за през нощта само за духалката на месец ми са нужни 30 лева?
52
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ще плащате парно,дори без да ползвате и дори ще ви осъдят за това без да знаете,защото трябва да поемете разходите на народните хрантутници,които не плащат нито парно,вода,ток,осигуровки,всичко им поемаме ние.Накрая им даваме по 11 лв.на глас на избори,за да си имат по 20-30 милиона джобни или както те ви баламосват "за представителни нужди"и издръжка,понеже няма мераклии да им плащат членски внос.Ех,народе...?