Омбудсманът за българите: Роби на "Топлофикация" - оковани с парно на крака!

Жители на Перник се оплакват – топла вода често няма, или пък е хладка
Обновена: 7 дек 2017 09:06 | 7 дек 2017 09:04, Боряна Павлова
87
Омбудсманът за българите: Роби на "Топлофикация" - оковани с парно на крака!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

16 градуса на парно и включени печки в стаята. Така живеят част от жителите на Перник, които плащат високи сметки за парно и въпреки това мръзнат.

Хората разказаха, че проблемът е от години. Парното и топлата вода ту се пускат, ту се спират, споделиха жители на града пред "Нова тв".

Още по темата

Според местната "Топлофикация" проблем е в един от котлите на инсталацията. От Общината в Перник също обясняват, че звънят всеки ден във връзка с проблема.

"Редно ли е да плащаш нещо, което не получаваш", запита една от засегнатите.

"Българите са ходещи роби на "Топлофикация", които си ходят с едно парно, закачено на крака. Идеята е да направим по-евтин този товар и по-прозрачен. Да е ясно за какво е плаща”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Тя се ангажира да помогне на хората в Перник да получат обезщетения за дните, в които не са имали парно и топла вода.

Междувременно омбудсманът успя да осъди "Топлофикация София". Делото, което спечели, е за юрисконсултските възнаграждения, които дружеството събира от своите длъжници.

"Оказа се, че "Топлофикация" може да бъде осъдена. Аз поисках изпълнителният директор да ми отговори за какво е похарчил събраните през 2015 г. пари за юрисконсултски възнаграждения. Става въпрос за около 15 милиона лева", посочи омбудсманът.

"Топлофикация" трябва да бъде дисциплинирана и да дава информация за това как харчи парите на столичани”, каза Манолова.


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Относно това дали топлоенергията е вторичен продукт. Да по принцип е така но реално цената на произведената ел. енергия от Топлофикациите не конкурентна на пазара така че де факто топлоенергията в случая не е вторичен, а основен продукт. В България има излишък от мощности за производство на ел. енергия. Поради задължителното изкупуване на зелената ел. енергия и ел. енергията по сключени договори като с ТЕЦ Марица Изток 1 и 3 реално произведена изключително евтина ел. енергия от АЕЦ се изнася.
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Относно цената то трябва да се знае, че реално тя в момента е изкуствено занижена като разликата се компенсира от преференциалната цена по която задължително се изкупува от НЕК произведената ел. енергия от Топлофикациите в процеса на производството на топлоенергия.
72
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Важно е да се знае, че Топлофикация реално доставя отопление на сградата и законодателно е определено разпределението между съсобствениците (не от Топлофикация). Има два варианта. Първият е да се избере фирма за дялово разпределение която да разпределя съгласно утвърдена методика, а вторият е съсобствениците да учредят асоциация на която да се фактурира доставената топлоенергия и тя сама да решава как да разпределя сумата между членовете си.
71
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Българите все още не могат да възприемат етажната собственост и не осъзнават, че притежанието на апартамент те прави съсобственик в една сграда и има решения които се вземат с обикновено или квалифицирано мнозинство. Сградната инсталация за централизирано отопление е обща неделима собственост на съсобствениците в сградата. Тя не е собственост на Топлофикация. Топлофикация доставя отопление на сградата чрез топлоносител гореща вода . Ако искате да вземате самостоятелни решения купете си къща.
70
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 10 месеца
Роби на комунизЪма и социализЪма,окопали се в Топлофикация.
69
0
 
4
 
! Отговори
Киро преди 10 месеца
В Америка няма Топлофикация и затова Америка е богата. В България има разни полудържавни полуфирми, които за полудейности получават прекалено много пари. Трябва да се изрине тази кочина и да се почне от съдебната система.
68
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Парното си е парно...отоплението на газ, пелети и на дърва също е добро!
Няма как да се сравни тази топлина с топлината от климатик или духалка, което е просто стоплен въздух...Климатик или духалка няма как да ти създаде топлина и уют, каквито са нужни за един дом!
Конвекторите са близко до истината, но сметките за ток да не би да са малки?!
67
2
 
4
 
! Отговори
Пора преди 10 месеца
иначе сестра ми се топли на духалки и печки електрически, брат ми отделно е на климатици - вярвай ми че плащат бая повече ток и няма общо с температурата която успявам да докарам с парното....истината е че при разумно ползване топлофикация си струва!
66
1
 
2
 
! Отговори
пича преди 10 месеца
До 54 - ти с тая една духалка ще стоплиш ли апартамент с 3 стаи и кухня като я пускаш вечер - не вярвам. Трябва да пускаш 4. Аз пускам 4 радиатора и апартамента за 15 минути е топъл. През деня не виждам смисъл да работи парното защото няма никой - пак казвам - с алуминиевите радиатори се стопля за 15 минути всичко! Отделно ако на някой му е зор винаги може да си монтира таймери и да си пуска парното по рано през телефона. Иначе си имам и топла вода без лимит..за тая цена е повече от добре...
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен 64

Ти нещо повече ли си от нея?
64
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв омбудсман може да бъде една застаряваща ***, която се докарва като 30-годишна фльорца и ползва русизми?
63
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единственото по-лошо от държавния монопол е частният такъв. Или може би ви харесва какво се случва с ЧЕЗ-мез и останалите? Софийска вода? Заащо е така? Защото няма контрол. А контрол няма, защото баницата се раздава по предварително определен начин. Борисов като кмет ръководи заседание на ОС в София, на което опростиха задълженията на концесионера за неосъществени инвестиции (тогава за около 110 млн лв). Изходът е диверсификация! Но 240-те нямат интерес от това!
62
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Анонимен (47)

Вальо Топлото с мед да го намажеш. Той е просто капка в морето на фона на наглата ежедневна кражба, която се упражнява през Топлофикация.
61
0
 
5
 
! Отговори
магаревъд преди 10 месеца
Когато това стане и изчезнат половината платци топлофикация ще почне да подарява таблети за едногодишен договор, да гледаме реклами по телевизията с каки по пестеливи потничета да гушкат радиатори и да ни се молят да ни направят хоризонталните инсталации безплатно и цените ще почнат да падат.
И ако се окаже неефективна услуга да отиде в историята, където й е мястото. И на мястото на тръбите в тунелите да има гъбарници.
60
0
 
5
 
! Отговори
магаревъд преди 10 месеца
Когато стане възможно абонат на топлофикация да прекрати договора с един месец предизвестие (окончателно и за винаги, самостоятелно без да се изисква нотариално заверено съгласие от цялата етажна собственост, папата, вселенския патриарх и председателя на мултивърса), а не да се унаследява като генетично заболяване, тогава потребителите ще са защитени поне частично.
Щото за сега другарката манолова има желание и полага усилия но е само суха тренировка.
59
0
 
4
 
! Отговори
Винету преди 10 месеца
Я всички да спрат да плащат и да видим дали могат да осъдят 200 000 души едновременно! Има нещо гнило в Топлофикация. Тази фирма не обслужва клиенти, а обслужва себе си!
58
1
 
5
 
! Отговори
Ицо преди 10 месеца
Ще съдим държавата в Страсбург! Топлофикация е рекет. Болниците са рекет. За 5 държавни тумбака, трябва да плащат 5 милиона българи. Айде сиктир!
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Топлофикация не е монополист, защото може да се отоплява на ток, газ, дърва. Приватизацията ще ги накара да сменят тръбите и да освободят нежелаещите парно от всякакви такси. Тръбите струват левове.
56
0
 
4
 
! Отговори
До 51 преди 10 месеца
Топлофикация Е МОНОПОЛИСТ и да може да бъде продадена,но държавата няма интерес да изпусне такова перо,от което се издържа плюс нашите данъци.
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
от 54 И аз обичам да спя на студен въздух под юргана. Пробвай и ти, Пич!