Омбудсманът за българите: Роби на "Топлофикация" - оковани с парно на крака!

Жители на Перник се оплакват – топла вода често няма, или пък е хладка
Обновена: 7 дек 2017 09:06 | 7 дек 2017 09:04,
87
Омбудсманът за българите: Роби на "Топлофикация" - оковани с парно на крака!
Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

16 градуса на парно и включени печки в стаята. Така живеят част от жителите на Перник, които плащат високи сметки за парно и въпреки това мръзнат.

Хората разказаха, че проблемът е от години. Парното и топлата вода ту се пускат, ту се спират, споделиха жители на града пред "Нова тв".

Още по темата

Според местната "Топлофикация" проблем е в един от котлите на инсталацията. От Общината в Перник също обясняват, че звънят всеки ден във връзка с проблема.

"Редно ли е да плащаш нещо, което не получаваш", запита една от засегнатите.

"Българите са ходещи роби на "Топлофикация", които си ходят с едно парно, закачено на крака. Идеята е да направим по-евтин този товар и по-прозрачен. Да е ясно за какво е плаща”, коментира омбудсманът Мая Манолова.

Тя се ангажира да помогне на хората в Перник да получат обезщетения за дните, в които не са имали парно и топла вода.

Междувременно омбудсманът успя да осъди "Топлофикация София". Делото, което спечели, е за юрисконсултските възнаграждения, които дружеството събира от своите длъжници.

"Оказа се, че "Топлофикация" може да бъде осъдена. Аз поисках изпълнителният директор да ми отговори за какво е похарчил събраните през 2015 г. пари за юрисконсултски възнаграждения. Става въпрос за около 15 милиона лева", посочи омбудсманът.

"Топлофикация" трябва да бъде дисциплинирана и да дава информация за това как харчи парите на столичани”, каза Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
3
 
1
 
! Отговори
pitanka преди 6 години
Защо не поискате мнението на компетентен специалист за причините за лошото топлоснабдяване в Перник? Такива писания "тоя казал оня рекъл" и цитати от махленския фолклор показват *** журналистика. Алтернатива като цена за отоплението с централизирано топлоснабдяване няма. Не цитирайте субективни оценки, за да правите ПР на Мая Манолова. Тя е някакъв юрист и няма понятие от енергетика.
50
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Топлофикация не е монополист и може да бъде продадена. Но софиянци живеят още в комунизма и не плащат парно и билет за автобус.
49
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български роби на Топлофикация,Мая Манолова прави каквото може,но трудно ще се пребори с Фъндъкова и Борисов,главните виновници за нашето робство.Щом държавата се гаври с нас,какво да очакваме от чуждите монополисти,които в много случаи са по-коректни от лакомите ни управници,които ако могат и десет кожи ще смъкнат от гърба ни.
48
2
 
1
 
! Отговори
пича преди 6 години
Само сметни - 1900 лв годишно делено на 12 месеца - по 158 *** месец, като лятото е около 50 лв за подгряване на вода (това са 6 месеца) - значи преди за 6 месеца зима съм плащал 1600 лв (по 266 месечно) - сега като спирам радиаторите през деня ми идва 800 лв за 6-те месеца зима което е по 133 средно през отоплителния сезон...
47
0
 
0
 
! Отговори
пича преди 6 години
До 46. Не съм се олял. Това става като през деня го спираш, вечер пускаш радиаторите, а нощем оставаш да работи там където се спи. Предишните години не бях спирал никога през деня - всички радиатори работеха на 3 -та степен минимум - годишно съм плащал с топлата вода около 1700-1900 лв. Тази година пак спирам/пускам и ще видя до къде ще стигне. Радиаторите са ми алуминиеви и бързо стоплят - това че през деня са спрени не ме бърка засега...
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
имаше един вальо топлото и още от него се знае за какво се харчат парите - за джакузита, макузита, кюфтета, мюфтета :)
45
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 45 Пича, за 90 лева на месец един радиатор- с топла вода- да! 4 радиатора каза. Леко се оля!
44
6
 
5
 
! Отговори
пича преди 6 години
За цялата минала година съм платил 1100 лв парно и топла вода което разделено на 12 месеца се пада по 90 лв средно - говоря за тристаен апартамент с 4 радиатора и ползване на топла вода всеки ден! По евтино от това здраве му кажи! Ако се спират радиаторите през деня когато не се ползва излиза дори по-малко! С климатици излиза около 300-400 лв месечно. Ако си в къща на палети да не говорим - там под 400-500 лв няма как да падне. Парното и постоянната топла вода е благодат който хората не оценяват
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо мая общатата не хване да съди софянска вода за цена на водата социално поносима, па може да съди и сталинка нали е изпълнителен дир. на СБ!
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
до 40 Папагал, при бай Тошо за 40 години на власт натрупахме 10 милиарда долара външен дълг! Сега за 8-9 години управление на Тиквата имаме 17 милиарда евро външен дълг. Да ти имам сегашната ни икономика, ***!
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 39Сори, ама и при соца не можеше всичко да е безплатно. И там имаше отчетност и икономическа логика. Основна беля беше вземането на икономически решения по партийна линия и заслуги - за Кремиковци, за лангуркането на рилска вода до 3-та металургична база край Бургас, за създаването на промишленост без необходимата работна ръка и инфраструктура по родните чукари на другарите, и т.н. Не всяко слово излязло от устатата на икономическото гуру със свалените номера и цялата и единствена истина
40
3
 
4
 
! Отговори
до 39 преди 6 години
при соца си беше измислена икономика със закъснител.при соца можеше парното и да е "безплатно".
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 35Да, ама по време на соц-а сметките за парно бяха около 15-на лева месечно при средна заплата около 160-220 лв. И за разлика от сега, голяма част от тях се плащаха. Днес, като махнем хората без или с малки възможности, за които неплащането е разбираемо, липсата на държава, политика и контрол си отгледа едно ново поколение от безотговорни тарикати с възможности. Тъжнор но факт!
38
0
 
3
 
! Отговори
малко светлина по те преди 6 години
Тези които допускат периодичното увеличение на водата и парното са КЕВР. Те са заинтересовани от увеличението на цените на ток, вода и парно, защото от това увеличение се повишава средната заплата в отрасъла. Заплатите на КЕВР са функция на средната заплата в отрасъла./ за бонусите не знам как стои въпроса/
37
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът трябва да разбере, че е лично негов проблем, че взема 700-800 лева заплата!Ама заплатата му била малка, ама парното му било скъпо!В София заплатите са в пъти по-големи от тези в провинцията!В София има работа!Ако ви е малка заплатата в София - има обучения, курсове...То не може хем 2000 лева заплата, хем държавна работа, хем да работите до 17:00 часа...
36
2
 
3
 
! Отговори
SA преди 6 години
До АнонименДа си си купил къща,че да не плащаш общи неща!!
35
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да върнем соца, ура!
34
0
 
7
 
! Отговори
Ninja преди 6 години
Българина има много по сериозни проблеми от топлофикация. Защо всяка година се вдига цената на водата? Дъжда ли става по скъп, язовири ли се строят? Защо тока се вдига всяка година? Кой има пръст в тази игра? Защо инфраструктурата в жилищните квартали е под всякаква критика? Защо храната в България става над европейски цени? И още много проблеми, които засягат всеки българин. Топлофикция е от по-малките проблеми, които засягат 35% от българите.
33
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
300 лева на година парно?Хахаха, толкова е сметката за ток само за месец за двустаен апартамент, ако искаш да ти е топло...Стига глупости, отоплението на парно и газ е по-евтино и винаги ще бъде по-евтино!Ама имало климатици...климатикът нито може да стопли като хората, когато навън е -15 градуса, второ колко климатика ти трябват за отоплението на хол, кухня и две спални?!
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цената на парното не е само това, което плащаме! Колкото по-скъпо и несправедливо става, толкова повече абонати се ориентират към замърсяващи източници за отопление. Това вече го виждаме и плащаме за здраве, а отделно държавата (т.е. пак ние) ще плаща за пречистване на въздуха. Това е връх на глупостта! Можеше да се спонсорира цената на парното с малко поне и да се спестят дългосрочните вреди! Ама, от тикви и мошеници - толкова!