При 3 отказа за работа – край със социалните помощи!

Над 220 000 българи търсят препитание чрез бюрата по труда
7 дек 2017 08:00,
84
При 3 отказа за работа – край със социалните помощи!
Снимка: "Монитор"

Социалните помощи на безработните, които откажат предлаганата им от бюрото по труда работа, ще бъдат спирани.

"Затягаме режима за хората, които отказват да работят. Ангажиментът на нашето правителство е всички хора да работят", обяви зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Експертите все още умуват при колко отхвърлени предложения от бюрото по труда безработните ще останат без помощи.

"Най-вероятно ще е при 3 отказа, за да не притискаме безработните да приемат предложение само за да не останат без помощи", обясни Русинова  пред "Монитор". Така придирчивите безработни ще загубят правото си на помощи за отопление, за наем или детски надбавки.

Данни на Агенцията по заетостта (АЗ) показват, че в края на октомври регистрираните безработни са били 220 172. Половината от тях търсят препитание повече от година, като основната причина за това е, че нямат образование и квалификация.

Идеята на социалното министерство е експертите от бюрата по труда да предлагат работа на безработните на база на опита и уменията им.

И сега социалните спират помощите на безработните, но само на тези които не полагат общественополезен труд в рамките на 14 дни в месеца.

Размерът на помощта зависи от това с кого живее нуждаещият се, има ли деца или увреждания. За това социално слабите получават между 30 и 60 лв. за 56 часа общественополезен труд.

За десетмесечието на годината 7104 социално слаби са останали без помощи за период от 2 месеца, защото са отказали да метат улици. На други 3000 човека помощите са преустановени за 2 години, защото се отказали да се трудят два поредни пъти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
преди доста време ми се наложи да се регистрирам като безработен, и наистина търсих работа, особена и рядка инженерна специалност. за 4 месеца, една кифла от държавното бюро по труда, ми предложи точно 3 свободно 'работни места': горски в самоков, готвач в сл. бряг и шивачка в ген. тошево.:)??? ето ви 3 отказа, 2 от които бяха от самите работодатели, не че съм стигал до интервю. едно е 3 общи отказа, друго е 3 отказа за работа по специалността.
29
0
 
11
 
! Отговори
До РБК37 преди 6 години
А тогава защо трябва да ми удържат немалка сума всеки месец за фонд базработица? За да не мога да го ползвам при евентуално съкращение ли?
28
2
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
За това социално слабите получават между 30 и 60 лв. за 56 часа общественополезен труд.БРЕЕЕ , ЧЕ ТЕ МНОГО ПОМОЩИ ДАВАТ БЕ , 60 ЛВ. НА МЕСЕЦ И ТО ПРИ ПОЛОЖЕНИ 56 ЧАСА ОБЩЕСТВЕНОПОЛЕЗЕН ТРУД ! ТА ТЕ НЕ МОГАТ ДА ПЛАТЯТ ТЕЗИ 56 ЧАСА ПОЛОЖЕН ТРУБ БЕ !
27
1
 
9
 
! Отговори
Освен спиране на преди 6 години
социалните помощи, и принудителен труд, ако иска да продължи да бъде български гражданин, но1/ Няма пари на банков влог, чрез които да се издържа;2/ Не получава ренти, достатъчни за да живее;3/ Никой не е представил нотариално заверен документ, че доброволно се съгласява да го издържа и има законни доходи,за да може да го направиАко не се утвърдят чрез закон тези условия,значи нежелаещият да работи ще се издържа чрез престъпления, проституция, просия или от надбавките за деца,които ще прави
26
1
 
7
 
! Отговори
Без помощи преди 6 години
Социалната политика прави хората бедни. Липсата на социална политика ги принуждава вместо да чакат за помощи да си намерят работа и в крайна сметка да получават повече пари работейки отколкото стоейки безработни.
25
4
 
13
 
! Отговори
труда на бюрото преди 6 години
До Анонимен 7"И затова от там ни пращат хора без ден трудов стаж, дето не могат да четат и пишат, с по няколко присъди. И ние като работодател какво да ги правим?!?"Ами плащай им по 350лв, да работят по 12 часа, осигурявай ги на 4 часа и чакай Бил Гейтс да ти пратим
24
3
 
25
 
! Отговори
Нов преди 6 години
Бюрата по труда са абсолютно неработеща и ненужна структура. Имат смисъл само за търтеите дето натискат столовете в тях и отчитат смайващи резултати.
23
2
 
27
 
! Отговори
...спрямо всичк преди 6 години
*** е, че може би има закон според който "шведите" получават помощи до живот, а ако си турчин, арменец, евреин, българин получаваш помощ само няколко месеца. Това го видях едно време, когато исках да взимам помощи, но се оказа,че ттрябва да имам по документи трудов стаж 9 месеца май беше и можех да взимам помощи само 6 месеца.Като попитах служителката защо "шведите" като гледам взимат постоянно помощи и тя със студен тон рече "Това не е ваша работа господине".Т.е. зе едни едни закони, за д
22
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пък да има и за социалния посредник нишичка, и те работят за ник.ви пари.
21
5
 
21
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
Въобще трябва да има право един безработен да получава 6 месеца соц помощи да кажем 60-70 % от минималната заплата ,а след това нищо ,ама една стотинка ,нито помощи за ток ,нито тези 40-50 лв за 56 часа ,нитоздравни осигуровки ...НИЩО ,а втори път могат да получат като имат 1 или 2 години трудов стаж (да работят някъде) или пък за тези 40-50 лв да им се дават купуни за храна (као в САЩ) и отоплителни за зимата да вървят за огрев действително .... а то се породи класа на безработните и мързели
20
7
 
25
 
! Отговори
xgn преди 6 години
Кво пискате бе, неандерталци! Тези промени се правят заради "***"-за да не мързелуват и да получават на гърба на работещите кинти всеки месец. Нали не ви радват цветните, що ревете???! Хем ви сърби, хем ви боли! Станали сте роби на цветнокожите в гетата, а когато правителството вземе мерки-почвате да се определята на роби!? Я се осъзнайте малко!
19
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вече и насила искат да карат хирата да работят за робовладелци, щото няма кой, а наште хора, кск да подържат висок стандарт, нали трябва яка работа за 500 лв макс. Трайте ди още, явно сте доволни. Как може да сме толкова с робско мислене незнам.
18
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А къде е държавата в цялата схема на масово предлагане на работни места, но без да се съблюдава закона. Това е като на морето, рев че няма кой да работи по 14 часа всеки ден и да спи в някакви коптори. Иначе всички са мързеливи и не искат 1000 лв. заплата.
17
1
 
26
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
30 лв. за 56 часа труд...не знам как човек може да устои на подобна оферта :)
16
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Извинявам се, но 30 лева са ми дневните разходи. Тоест, ако работя, с тая програма, трябва да ряботя по ... какво 1800 часа на месец, за да го изкарам тоя месец ?Дано никога не упра, до бюрото по труда ...
15
3
 
11
 
! Отговори
Некой преди 6 години
До АнонименКато имаш право на избор хващай се у работа, а не чакай социалното подпомагане.
14
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не трябва да е при три отказа, а при един, най-много два!
13
0
 
6
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
Упс, коментарът не е до 14ти....
12
8
 
19
 
! Отговори
Кривондел преди 6 години
До предишнияВсички ИСКАТЕ, а какво предлагате?!Който иска работа - работи. Работа има. Който го мързи предпочита мизерна помощ пред ниска заплата.
11
1
 
41
 
! Отговори
Георгиев преди 6 години
Бюрото по труда: Вие какво очаквате, че работа ли ще ви намерим? Не.БТ: Когато си намерите работа ни се обадете. Отивам да ги уведомя, че съм си намерил работа.БТ: На лицето М.Г. с наша помощ му намерихме работа.