Българското военно чудо: 1916-а, Добричката епопея

За пръв път българи се сблъскват на бойното поле с руснаци
84

През август 1916 г. Румъния влиза в Първата световна война като избира страната на Съглашението. Това прави неминуем конфликтът между нея и България, която воюва към другата коалиция. Войната между двете съседни страни става факт на 1 септември 1916 г. и е посрещната с радост от българите. За това си има обяснение, предадено най-добре от ген. Тодор Кантарджиев: "С коварната си намеса в Съюзническата война, с оскверняването на свещените ни бащини огнища, особено с безчовечното отрязване на къс от живата българска снага – златна Добруджа, Румъния си навлече гнева на българския народ. Рано или късно този гняв трябваше да избухне".

Румънците на собствения си гръб разбират какво значи истинска война с българите. Свикнали с военната разходка през 1913 г., когато не срещат съпротива, сега те се сблъскват с разгневен противник, жадуващ отмъщение.

Още с обявяване на войната Трета българска армия преминава границата и се насочва към Тутракан. Почти паралелно с превземането на този град на 6 септември се развива и битката за Добрич.

Една от основните роли в нея изиграва частите на Варненския укрепен пункт. Командирът му генерал Тодор Кантарджиев решава не просто да отбранява Варна, чакайки евентуална атака, а да вземе инициативата в свои ръце. Малобройните варненски части се насочват към Добрич. На 3 септември техен разузнавателен отряд достига на 10 км от града. Румънците смятат, че срещу тях настъпват крупни сили и опразват Добрич.

На 4 септември частите на 8-и Приморски полк влизат в столицата на Добруджа. Българските войски са посрещнати като освободители от хиляди граждани. Освен 3-годишното очакване, българските войски носят и спасение – румънците убиват 53 известни жители на града, които са насечени и обезобразени. Други 300 са арестувани и ги чака същата съдба.

На помощ на варненци пристигат 35-и Врачански полк и 36-и Козлодуйски полк от 6-а Бдинска дивизия към Трета българска армия. Но и сега българските войски не са достатъчни, за да прикрият града, а противникът решава да поправи грешката си. Чисто психологически, при шока от загубата на Тутракан, на румънците им е особено нужна една голяма победа в Добруджа. От военни съображения един румънски успех при Добрич би застрашил фланга на Трета българска армия при Тутракан и Силистра. Затова и Букурещ иска и получава руска военна помощ.

Още на 5 септември, румънци и пристигналата руска дивизия атакуват Добрич. За пръв път българи се сблъскват на бойното поле с руснаци, които, малко наивно, очакват да не се стреля срещу тях. Но когато руската кавалерия атакува, българските защитници хладнокръвно я изчакват преди да открият убийствен огън, унищожавайки цели ескадрони. Самите руснаци са убедени, че срещу тях стоят германци, толкова дълбоко е вкоренена вярата, че българите никога не биха стреляли. Генерал Стефан Тошев разкрива защо това не се случва: "Разпалените офицери и войници бяха готови да се бият даже с ангелски легиони, дошли да нагазят отечествените предели".

Така катастрофално завършва руската конна атака, съчетана с румънска пехотна.

На 6 септември отново следва вражеска атака, пак срещу левия български фланг, срещу варненци. Привечер противникът успява да достигне съвсем близо до българските позиции и започва да се окопава. Ако остане там, ще може да се възползва от нощния мрак и да атакува изненадващо. Затова, въпреки численото превъзходство на неприятеля, смаяните румънци и руснаци са прогонени: "На нож".

От яростната съпротива и бесните контраатаки руският ген. Зайончковски се заблуждава, че срещу него стоят сили, равни на неговите.

Най-кръвопролитният ден от епопеята започва с вражески атаки още от сутринта на 7 септември. Този път натискът е върху врачанци и козлодуйци от 6-а Бдинска дивизия, на левия български фланг.
Поради грешки на командването, 36-и Козлодуйски полк е разбит и дава огромни жертви. При отстъплението си оголва фланга на 35-и Врачански полк, който е заплашен с обкръжение от Сръбската дивизия. Въпреки всичко българите не отстъпват. Смъртта коси редиците на врачанци, но в най-критичния момент от боя на помощ пристига Коннната дивизия на ген. Иван Колев и две пехотни дружини от 16-и Ловчански полк. Научавайки, че положението на българите при Добрич е крайно тежко, генерал Колев поема огромен риск, тъй като цяла руска конна дивизия остава в тила му.

Подвиг извършват и двете пехотни дружини ловчанци, които извършват марш, не изоставайки от кавалерията и изморени се хвърлят в боя. Начело със самия ген. Колев българите атакуват устремнo. Конницата сече без милост и само настъпването на нощта спасява останалите румънци, руснаци и сърби от сигурна смърт. Притиснат, неприятелят се отказва от опита да превземе Добрич и се оттегля на север. Загубите му достигат близо 50% от състава на частите. В боевете 5-7 септември българите също дават тежки жертви - 1053 загинали, а ранените са многократно повече.

По този начин положението при Добрич е стабилизирано, а заплахата за десния фланг на Трета българска армия е премахната. Сраженията край Добрич ангажират многократно превъзхождащ по численост противник, което облекчава действията на българските войски при Тутракан.

Епопеите при тези два града играят определяща роля за по-нататъшния ход на войната. За малко повече от седмица е освободена цяла Южна Добруджа.

Българските войски демонстрират висок боен дух при Добрич, като три денонощия отбиват атаки на румънски, руски и сръбски части, разбиват ги и сами преминават в настъпление, защото имат мисия - "Врагът трябва да се изгони от тази българска земя!".

Добричката епопея е седмото военно постижение на армията ни след Освобождението на България, за което документалната поредица „Българско военно чудо“ разказва. Поредицата се състои от 10 късометражни филма и е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже миналото на страната ни по вълнуващ начин.

Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта провеждат. Обиколката с видеата от поредицата ще продължи през цялата учебна година. Лентите от късометражната поредица предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, да сме българофили, а не всякакви други фило-фоби е хубав призив.Стар е колкото Третото българско царство на юг от Дунав. И все още е актуален. Важно е също да имаме критерий, по който разграничаваме истинските патриоти от бутафорните. Пишман патриоти и пишман деморкати е имало от време оно, и ще има предостатъчно в бъдеще. Особено когато замирише на келепир.
52
4
 
16
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Леле каква команда "Тури ножа". Мамака му само като го прочетох и настъхнах. Само дето не посегнах за автомата, а казармата беше преди 35 г. Казвам ви, пак сме същите не са ни заличили. А стане война, а ги размазахме. На всички им е ясно и за това ни държат в калта чрез политици продажници и предатели. Каквото и да се реши да се прави за армията и се започват саботажи и то от хора на високо ниво. Ама ще обърнем ножа навътре някой ден и ще им се стъжни.
51
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Южна Добруджа е в България неграмотен,а власите като им гледам територията от преди сто години да "благодарят"на унгарците че и те като нас бяха съюзници на германци а пък и част от АвстроУнгарската Империя та здраво се налапаха после власите с унгарска територия!За разлика от българите обаче в Унгария има ДЕСЕТКИ ПАМЕТНИЦИ С КАРТА НА УНГАРИЯ ПРЕДИ-СЕГА а не само един измъчен паметник като нашия лъв пред НДК!Също не беше измислен и трансилвански етнически народ,иначе сходни са ни съдбите!
50
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Липсата на многобройни коментари за възхвала на "братушките'отново под подобен род статии е показателна,нищо, скоро пак ще излезе някое изследване според което 189% от българите Умрат за *** и тогава ще видите какво става и как се коментира!Нали другари русолюбци,вие сте като змия в храсти,само дебнете да клъвнете отровно иначе се спотайвате.
49
6
 
1
 
! Отговори
45 до 51 преди 6 години
****ьо, ти направи важна грешка! Сега ще ти пламтят ушите и тези на родителката ти!Някакъв плазмоdий да ме нарече родоотстъпник! Моите прадеди и деди са се били храбро за България! Имам орденските документи на един от тях, снимка до оръдието, от което е водил контрабатареен дуел с врага, държал съм ятагана на друг, с който е сякъл заптийски глави, друга рода носи кръвта на иконата на България, други роднини - на поет-харамия, национална гордост! И някакъв 1/2човек да ме обижда!
48
3
 
27
 
! Отговори
Дуло преди 6 години
Аз съм на 48 години и за тази героична българска победа научих едва преди няколко години. Колко ли още истини ще излязат наяве ? И кога ще ги има заслужено в учебниците ?
47
4
 
33
 
! Отговори
Българофил преди 6 години
Именно в тези дни бяха изречени едни думи, които 50 години се опитваха да ни накарат да забравим. Генерал Колев - "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним, както всеки враг, който пречи на обединението на България."Майор Векилски, битката при Мустафа Ачи- "Тук ще умрем, но нито крачка назад! Тури ножа!"Делим се на русофили и американофили, а трябва да бъдем българофили.
46
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са с вини.
45
5
 
10
 
! Отговори
До 45 преди 6 години
Сигурно е малко по-различно от Така беше.Нали бе съсел?Настъпиха руските *** по мазола и помията тръгна!Докога бе родоотстъпници недни, докога питам???
44
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как свършваше тази война, че не си спомням?
43
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Заглавието трябва да е ,,Българска военна глупост:след епични победи в Тутракан и Добрич- Добруджа остава в Румъния!!!
42
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А комунистическият режим беше изтрил от този епизод от българската История и вместо това издигна най-големия паметник на съвеЦката армия в столицата ни.
41
5
 
11
 
! Отговори
До петър - продълж. преди 6 години
В този сайт имаше и измислицата, че руският броненосец потънал(!) при Калиакра. Бива лъжи, но тези се бяха оляли! Въпросният кораб е предаден на немците цял-целеничък посилата на Брестския мирен договор и утилизиран. Като стане дума за Русия лъжците пишат какво ли не! Аз се гордея с всички победи на българския боен дух и оръжие!В тази война дедите ни са се били срещу сърби, гърци, англичани, французи, румънци, руснаци. Дядо ми има два български ордена "За Храброст" и 1 немски. Бил е французите!
40
4
 
6
 
! Отговори
До петър преди 6 години
Петьо мамин, съвсем се се объркал! Датите трябва а се гледат, момченце! Руският обстрел на Варна е на 14.Х.1915 г. Именно артобстрел, а не бомбардировка, от тежкия броненосец "Три Святителя", в резултат на който загиват 9 (девет) мирни жители, от които една ... рускиня. Когото четох за тези събития в един сайт пишеше, че руският флот е бил прогонен от 2 немски подводници!Две срещу 4-те 305 мм, 6-те 152 мм и по-малки калибри оръдия на този кораб и 6-те му торпедни апарата. Плюс останалите кораби
39
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 23Дойдохме си на думата нали, LaйNaрче! Важното е да плюем руснаците! Тях ги е пратил срещу нашия Царь-немец техният Императоръ-немец. И най-малко сме се били с руснаците, в сравнение с другите от Антантата. Моят дядо е бил французите при Червената стена. Твоят дядо сигурно се е укривал в кошарата между овцете да не му връчат повиквателната!
38
1
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ-прод. преди 6 години
Част от труповете са хвърлени в понорите и затрупани , а други - в река Дунав. Спасяват се само тези, които вместо да отидат на мобилизационния пункт, преминават на Българска територия, подкупвайки корумпираните румънски граничари. За пореден път се убеждавам,колко малко се знае за Българската История, дори новата, пък какво остава за древната.
37
1
 
10
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
Не съм румънофоб, но поговорете в Добруджа със старите хора да чуете какво ще Ви разкажат. В мрежата може да се намерят доста неща, но не е всичко. Например, малко преди присъединяването към България на Южна Добруджа - 1940г., румънското правителство мобилизира местните Българи-мъже в румънската армия, но от тях никой не се връща след края на ВСВ. Официалното съобщение е, че са загинали във войната, а всъщност те веднага са избити.
36
11
 
4
 
! Отговори
Петров преди 6 години
През ВСВ България не губи нищо защото нищо не е превземала. Остава си в границите отпреди войната. Благодарение на съветските другари, кепатйн сардж.
35
4
 
15
 
! Отговори
петър преди 6 години
отчаяни от погромите на добруджанския фронт руснаците вкарват в бой непобедимата конна дива дивизия,която изтеглят от фронта срещу германия.до срещата си с българите тази дивизия няма загубена битка.в добруджа,погромът й е пълен.в жаждата си за отмъщение и безсилие,руския флот бомбардира цивилното население във варна и балчик
34
13
 
7
 
! Отговори
Петров преди 6 години
България влиза във войната заради лично задължение което немецът Фердинанд поема към другите немци и турците за тяхната доминация в световен план. Платена със смъртта на българи. Някак си не обичам немците след тази унищожителна за България политика.