Българското военно чудо: 1916-а, Добричката епопея

За пръв път българи се сблъскват на бойното поле с руснаци
84

8698 гледания   |  Още видео

През август 1916 г. Румъния влиза в Първата световна война като избира страната на Съглашението. Това прави неминуем конфликтът между нея и България, която воюва към другата коалиция. Войната между двете съседни страни става факт на 1 септември 1916 г. и е посрещната с радост от българите. За това си има обяснение, предадено най-добре от ген. Тодор Кантарджиев: "С коварната си намеса в Съюзническата война, с оскверняването на свещените ни бащини огнища, особено с безчовечното отрязване на къс от живата българска снага – златна Добруджа, Румъния си навлече гнева на българския народ. Рано или късно този гняв трябваше да избухне".

Румънците на собствения си гръб разбират какво значи истинска война с българите. Свикнали с военната разходка през 1913 г., когато не срещат съпротива, сега те се сблъскват с разгневен противник, жадуващ отмъщение.

Още с обявяване на войната Трета българска армия преминава границата и се насочва към Тутракан. Почти паралелно с превземането на този град на 6 септември се развива и битката за Добрич.

Една от основните роли в нея изиграва частите на Варненския укрепен пункт. Командирът му генерал Тодор Кантарджиев решава не просто да отбранява Варна, чакайки евентуална атака, а да вземе инициативата в свои ръце. Малобройните варненски части се насочват към Добрич. На 3 септември техен разузнавателен отряд достига на 10 км от града. Румънците смятат, че срещу тях настъпват крупни сили и опразват Добрич.

На 4 септември частите на 8-и Приморски полк влизат в столицата на Добруджа. Българските войски са посрещнати като освободители от хиляди граждани. Освен 3-годишното очакване, българските войски носят и спасение – румънците убиват 53 известни жители на града, които са насечени и обезобразени. Други 300 са арестувани и ги чака същата съдба.

На помощ на варненци пристигат 35-и Врачански полк и 36-и Козлодуйски полк от 6-а Бдинска дивизия към Трета българска армия. Но и сега българските войски не са достатъчни, за да прикрият града, а противникът решава да поправи грешката си. Чисто психологически, при шока от загубата на Тутракан, на румънците им е особено нужна една голяма победа в Добруджа. От военни съображения един румънски успех при Добрич би застрашил фланга на Трета българска армия при Тутракан и Силистра. Затова и Букурещ иска и получава руска военна помощ.

Още на 5 септември, румънци и пристигналата руска дивизия атакуват Добрич. За пръв път българи се сблъскват на бойното поле с руснаци, които, малко наивно, очакват да не се стреля срещу тях. Но когато руската кавалерия атакува, българските защитници хладнокръвно я изчакват преди да открият убийствен огън, унищожавайки цели ескадрони. Самите руснаци са убедени, че срещу тях стоят германци, толкова дълбоко е вкоренена вярата, че българите никога не биха стреляли. Генерал Стефан Тошев разкрива защо това не се случва: "Разпалените офицери и войници бяха готови да се бият даже с ангелски легиони, дошли да нагазят отечествените предели".

Така катастрофално завършва руската конна атака, съчетана с румънска пехотна.

На 6 септември отново следва вражеска атака, пак срещу левия български фланг, срещу варненци. Привечер противникът успява да достигне съвсем близо до българските позиции и започва да се окопава. Ако остане там, ще може да се възползва от нощния мрак и да атакува изненадващо. Затова, въпреки численото превъзходство на неприятеля, смаяните румънци и руснаци са прогонени: "На нож".

От яростната съпротива и бесните контраатаки руският ген. Зайончковски се заблуждава, че срещу него стоят сили, равни на неговите.

Най-кръвопролитният ден от епопеята започва с вражески атаки още от сутринта на 7 септември. Този път натискът е върху врачанци и козлодуйци от 6-а Бдинска дивизия, на левия български фланг.
Поради грешки на командването, 36-и Козлодуйски полк е разбит и дава огромни жертви. При отстъплението си оголва фланга на 35-и Врачански полк, който е заплашен с обкръжение от Сръбската дивизия. Въпреки всичко българите не отстъпват. Смъртта коси редиците на врачанци, но в най-критичния момент от боя на помощ пристига Коннната дивизия на ген. Иван Колев и две пехотни дружини от 16-и Ловчански полк. Научавайки, че положението на българите при Добрич е крайно тежко, генерал Колев поема огромен риск, тъй като цяла руска конна дивизия остава в тила му.

Подвиг извършват и двете пехотни дружини ловчанци, които извършват марш, не изоставайки от кавалерията и изморени се хвърлят в боя. Начело със самия ген. Колев българите атакуват устремнo. Конницата сече без милост и само настъпването на нощта спасява останалите румънци, руснаци и сърби от сигурна смърт. Притиснат, неприятелят се отказва от опита да превземе Добрич и се оттегля на север. Загубите му достигат близо 50% от състава на частите. В боевете 5-7 септември българите също дават тежки жертви - 1053 загинали, а ранените са многократно повече.

По този начин положението при Добрич е стабилизирано, а заплахата за десния фланг на Трета българска армия е премахната. Сраженията край Добрич ангажират многократно превъзхождащ по численост противник, което облекчава действията на българските войски при Тутракан.

Епопеите при тези два града играят определяща роля за по-нататъшния ход на войната. За малко повече от седмица е освободена цяла Южна Добруджа.

Българските войски демонстрират висок боен дух при Добрич, като три денонощия отбиват атаки на румънски, руски и сръбски части, разбиват ги и сами преминават в настъпление, защото имат мисия - "Врагът трябва да се изгони от тази българска земя!".

Добричката епопея е седмото военно постижение на армията ни след Освобождението на България, за което документалната поредица „Българско военно чудо“ разказва. Поредицата се състои от 10 късометражни филма и е част от образователната инициатива на сдружение "Българска история" и ЗАД "Армеец", която цели да покаже миналото на страната ни по вълнуващ начин.

Филмите от "Българско военно чудо" се прожектират и пред ученици и учители в десетки градове в страната по време на открити уроци, които авторите на проекта провеждат. Обиколката с видеата от поредицата ще продължи през цялата учебна година. Лентите от късометражната поредица предоставят безвъзмездно за образователни цели, за да може повече учители да обогатят учебните си часове с документалните филми.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
13
 
2
 
! Отговори
Цър-л преди 1 година
1) "руснаци, които, малко НАИВНО ОЧАКВАТ да не се стреля срещу тях. "

2)Воюват БЪЛГАРИЯ, Германия и ТУРЦИЯ срещу Румъния, РУСИЯ и Сърбия.

бъ-и са ТУРСКИ ***. Ренегати и неблагодарници.
18
7
 
4
 
! Отговори
Гостенин преди 1 година
До Анонимен 9
Не са тактически и стратегически грешките - политически са!
Щото българина много обича германеца и все гледа да е със него. А германеца е *** работа и става само да работи, понеже не мисли.
17
15
 
5
 
! Отговори
майорски преди 1 година
Български войник е воювал срещу :

турци
сърби
гърци
македонци
албанци
немци
французи
австрийци

дори и срещу австралийци

и какво като има една битка срещу руски войски ???

лош командир от страна на обединените румънци сърби руснаци ...

смело решение на български капитани/генерали ...

резултата е на лице !!!

лошият пълководец няма националност !
16
4
 
3
 
! Отговори
3-5 век преди 1 година
Док. филм по немската ZDF за Християнизирането което е имало още през 3-5 век. само на български няма Информация
15
11
 
25
 
! Отговори
Антон преди 1 година
Русофил=българофоб
14
1
 
12
 
! Отговори
Гостенин преди 1 година
До Анонимен 12

Американците са виновни!
13
10
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Военното чудо България 2017. 2 танка и 1 самолет. И доста суджици...
12
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С толкоз военни чудеса как все накрая сме губещи и си докарахме три национални катастрофи?
11
4
 
33
 
! Отговори
шматка преди 1 година
До 3

Еййй комунист мира няма бе.Не руснаците били срещу нас а ние срещу тях.Полет на тролската мисъл.ЗАЩО РУСНАЦИТЕ СА НА НАША ТЕРИТОРИЯ ТОГАВА.Не ние ги нападаме на руска земя.Те нас нападат на наша земя
Що ли не ви прибере Господ такива продажници
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Воюват България, Германия и Турция срещу Румъния, Русия и Сърбия. Румънците са разгромени. Основна роля играе българската армия.
9
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такова военно чудо да загубим три войни подред наистина изисква голям робски талант за губене на войни и волска упоритост в преповтаряне на стратегически грешки.
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И къде отлетя този български потенциал? Тогава сме превъзхождали дори и германците, които са отлични войници. Само обаче когато са добре осигурени. Наши дядовци в спомените си разправят как германците на Южния фронт плачели ако доставките се забавят и има проблем с храната.А Ганчо събира охлюви, хваща риби, търси гъби, играе хоро, свири на гайди и удържа.
7
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германците два пъти ни издънват. Германците са май нисшша рраса, защото казаха, че висшшата раса ще победи нисшата.
6
12
 
20
 
! Отговори
Фхйкл0 преди 1 година
Дано се осъзнаят заблудените русофили и сърбомани
5
1
 
20
 
! Отговори
Българин преди 1 година
По време на война няма значение кой е срещу теб, щом като може да те убие.
4
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правилно, 2! Нашите са разположили зад тях картечници, за да не бягат. Наш полковник пише в спомените си, че надникнал във военните турски карти и се ужасил - Те били за Анадола. Питал ги как се оправят!!! - Вършат работа, комшу! Рахат бъди!
3
19
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не руснаците са били тогава срещу нас, а ние сме решили да сме в коалицията срещу тях! Фердинанд и правителството са обслужили Германия и след войната получиха от нея пенсии. Иначе Йовков е описал тези подвизи по добре от набързо скалъпената статийка. Последните успешни действия на кавалерия в голяма война са точно тези на Конната дивизия.
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тогава участват и турски войници. България получава подкрепление от Турция във войната с Румъния.
1
12
 
39
 
! Отговори
Историк преди 1 година
Не само се сблъскват, но ги и разбиват, и пленяват руски бойни знамена. Тогава руснаците са антибългарски настроени, водят антибългарска политика, и подкрепят нашите врагове румънците - окупаторите на Добруджа! Прехвалените руснаци, са разгромени както от германците при Таненберг, така и от българите в Добруджа и изхвърлени зад делтата. Днес Русия пак показва антибългарски нотки в поведението си и ухажва нашите врагове - сърбите!