Вместо военни: В жилища на армията – от баба на 91-а до внучета

МО няма да вземе дома на майката на командоса Шарков
24
Вместо военни: В жилища на армията – от баба на 91-а до внучета
Снимка: архив "Булфото"

4142 са военните, които се нуждаят от жилища, от тях 1319 са в София. В същото време 243 са незаконно обитаваните жилища, което според министър на отбраната Красимир Каракачанов е недопустимо.

Той обясни, че неговите подчинени изготвят предупреждения за напускане за тези, които нямат правно основание на живеят във ведомствени апартаменти, гонят самонастанилите се, но имало и няколко случаи, при които не било морално да се пъдят хората.

Като пример той посочи една баба на 91 години, която няма никакво правно основание да живее в апартамент на МО, но според него " нито ще е морално, нито човешко, да я изхвърлиш преди зимата на улицата, защото няма кой да се грижи за нея".

Още по темата

"Няма на кой закон да се опреш, когато трябва да изгониш една 91-годишна старица, същото е положението с майката на убития в Лясковец командос Емил Шарков от Отдела за борба с тероризма, която живее във ведомствен апартамент и не е почтено да я изгониш, въпреки че тя няма никакво правно основание да е там", призна Каракачанов.

В същото време обаче имало фрапиращи ситуации на злоупотреби.

Внуци на починали военни живеели апартаменти на МО, дадени на вече покойните. Освен това не плащали нито вода, нито ток, нито наем при това с години.

"Има и случаи, при които военен си купува от МО апартамента, прехвърля го на деца и внуци и взима нов от министерството, който ползва неправомерно", допълни той.

Каракачанов обясни, че са издадени 70 заповеди за принудително изселване, от тях 16 се обжалват във ВАС, останалите се изпълняват.

63 едномесечни писмени предизвестия са изпратени за прекратявате на наемите на лица, които ползват ведомствени жилища на отпаднало основание и ако хората не си тръгнат самостоятелно, те ще се изземат принудително, каза министърът.

Не така пък стоял въпросът с гаражите. Само двама военни са картотекирани като нуждаещи се от гаражи, а МО имало цели 106.

Така че Каракачанов ще иска да се приемат законови промени, с които гаражите да могат да се дават под наем и така да влезе някой допълнителен лев в бюджета на МО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
3
 
! Отговори
Lan преди 6 години
Българин, военните не са наборни войници за година-две! Това са големи хора със семейства...или предлагаш и жените и децата да ходят да спят в казармите?! Абсолютно правилно е да имат ведомствени жилища, но те трябва да се позлват по предназначение и за срока на службата към съответното поделение. А не да хвърчат сълзи и сополи и 37 години да се живее във ведомствен апартамент все едно си е твой!
19
4
 
2
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Че кат са военни да спят в казармата! Навремето военните бранеха границата а бойнте потделения бяха насочени на юг,за защита на родината..а сега шиш,ковците са незнайно къде и незнайно за какви интереси какво правят..оня ден султана направо си поиска южна България и всичко си трае..Де сте бе военни..
18
1
 
5
 
! Отговори
Неразбиращ преди 6 години
Не разбрах какво означава "дал на армията", не разбрах защо жената на полицай е във военен апартамент и не разбрах кой още купува апартаменти и мята шапки... Поне разбрах, че има грамотни - говоря за пича с пълните членове. Идеята на тези жилища е когато един военен смени гарнизона да има къде да иде да живее, а не да обикаля като просяк и да се чуди от къде да извади пари за -3 наема в аванс. Ако не си активно служещ или не си в този гарнизон нямаш място в това жилище. Точка.
17
1
 
0
 
! Отговори
Клуб 200евро преди 6 години
20 г.стаж,30 г.пенсия?
16
1
 
3
 
! Отговори
Lan преди 6 години
veselka.butenko,да, тежко ви е положението и точно за това трябва да има известна човещина. НО пък вие сте били на ясно, че жилището е временно и това временно е станало 37г! Не ви ли се струва, че това звучи доста нагло на хора, които също имат проблеми, болни родители, самите те са болни, някои и умирщи и все пак плащат наеми или ипотеки?
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смея да твърдя, че като чета един текст разбирам за какво става въпрос, но заглавието го разбрах от 3-ия път.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво значи "нуждаещи се от гараж"? Така може да се появят и нуждаещи се от вила, яхта, къща на Бахамите.
13
1
 
6
 
! Отговори
Хитър Петър преди 6 години
Има ли армия изобщо?
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Voevodo pari nema.Odavna vsi4ko e razgrabeno.Nie sme edin obran bostan.
11
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИЗВИКАН Е ТУРСКИЯ ПОСЛАНИК ВЪВ ВЪНШНО.МАЙ ПУТИН Е СЪГЛАСЕН С ПОЛИТИКАТА НА ТУРЦИЯ,ЩОМЩЕ ХОДИ НА 11-ТИ В ТУРЦИЯ.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момо, прав си, ама много дразни, че не знаеш къде се използва пълен опр. член - "законЪТ си е закон!" Елементарно в този случай - подлог в изречението. Отговаря на въпроса "кой извършва действието". Съвсем затъпяхме...
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не стига , че по време на служба е загубил живота си един млад човек , който би трябвало да полага грижи за майка си , сега да я изхвърлят като неправомерно живееща в жилището . Това е срам за ведомството и гавра с паметта на един достоен човек и полицай . Точно до това ли жилище опряха и то ще оправи ли кризата с квартирите за нуждаещите ?
8
3
 
10
 
! Отговори
veselka.butenko преди 6 години
Покрай грижите за баща ми здравето и на майка ми се влоши. Тя е пенсионер по болест от доста време. От 13.10.2017г. е на легло с мозъчен инсулт-неподвижна. Чакаме ново освидетелстване от ТЕЛК. Хайде Вие кажете как да ги изхвърлим на улицата и то през зимата. Каня Ви най-официално да ни посетите за да се убедите в истинноста на думите ми. Свържете се с мен на 0878-48-68-94.
7
1
 
25
 
! Отговори
Дедо преди 6 години
От 104 гаража ли ще запълваш бюджета,бре "войводо"?А всичките имоти по страната за символични наеми-'де кръчма,'де склад?Не ви е срам!
6
6
 
5
 
! Отговори
veselka.butenko преди 6 години
Уважаема Камелия Цветанова,аз заедно с моите родители живеем в такъв апартамент от 37г. Баща ми е дал на нашата скъпа армия повече от 20сет години. Пенсионер е от близо 30сет години. От седем години вече започнахме осма е инвалид 100 процента на легло с мозъчен инсулт. Покрай грижит
5
2
 
15
 
! Отговори
Момо преди 6 години
До AnonАз нали това казвам. Социалните и компетентните органи да се погрижат! Никъде не съм казал да изгонят бабата на улицата.
4
1
 
20
 
! Отговори
Anon преди 6 години
До Момо - законът си е закон. Но преди всичко сме хора. Детайлите относно как въпросната госпожа обитава ведомствено жилище не са ясни. Да, добре би било да се пресекат подобни практики, водещи до неправомерно използване на този фонд, но случаят е добра възможност МО и съответните ведомства да демонстрират координация в решаването на казуса така, че жената да получи съответните грижи и военните да разполагат с жилището?
3
2
 
33
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Корупцията в армията винаги е била на ниво.
2
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съмнявам се бабата да е почукала и като е видяла, че никой не живее се е настанила сама.
1
8
 
31
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Закона си е закон!Няма почтеност, няма наши и ваши. ЗАКОН Е!Бабата да я поемат социалните и да я настанят в подходящо жилище. Точка!На оная, че сина ѝ някакъв го гръмнал не ѝ дава право държавата да я гледа докато е жива.Закона си е закон!А не за наши хора може, за други не... Точно затова сме на този хал.Защото докато живеят някакви пенсионери в апартаментите, в същото време млади семейства се чудят какво да правят и къде да се денят с децата си.Щом закона го казва - няма тън-мън!