От януари: До 49 бона на безработни за старт на малък бизнес

Нисколихвените кредити ще са от социалното министерство
9 дек 2017 10:32, Анисия Иванова
73
От януари: До 49 бона на безработни за старт на малък бизнес
Снимка: архив: Reuters

Близо 49 000 лв. нисколихвен кредит могат да получат безработни, младежи до 29 г. и хора с увреждания, за да започнат свой собствен бизнес.

Кандидат-бизнесмените могат да получат заем между 5000 лв и 48 895 лв. срещу лихви между 2,9% и 7,2 на сто. За целта те трябва да кандидатстват по схема на социалното министерство, която се финансира от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вчера Фондът на фондовете и МТСП подписаха 2 споразумения с финансови посредници.

Договорените средства, до които ще има достъп от началото на следващата година, са 3,4 млн. лева. Общият ресурс по оперативната програма, насочен към кредитните инструменти, е в размер на 70 млн. лв. Срокът за погасяване на заемите е до 10 г. с възможност за 2-годишен гратисен период.

"Чрез финансовия инструмент ще бъдат подкрепени хора, които при равни други условия, не биха имали достъп до финансиране от банките", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

За да получат право на нисколихвен кредит, безработните кандидати трябва да са регистрирани в бюрото по труда поне 6 месеца преди кандидатстването.

"Важна е и подкрепата на млади хора и безработни, особено в районите с висока безработица, където общината е единственият работодател. Това би било добър инструмент за създаване на заетост и започване на собствен бизнес", каза Русинова.

Мераклиите за създаване на собствен бизнес трябва само да представят проект за бъдещата си фирма, без значение от икономическата сфера, в която ще се развива.

В рамките на срока за усвояване на кредитите ще се организират семинари за насърчаване на предприемачеството и повишаване на финансовата култура на хората в по-малките градове, обясниха от социалното ведомство.

От министерството отчетоха, че досега със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 45 000 безработни са били наети на работа, 40 000 младежи са се включили в пазара на труда, а над 48 000 души с увреждания са получили социални услуги.


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Здравейте моето мнение за общите условия за отпускане на тези кредити за стартиращ бизнес са обречени на фалит преди да започнат да функционират и този който е поставил тези условия е глава пълна седмица въздух под налягане.
64
3
 
0
 
! Отговори
Христо Банов преди 1 година
Като знам колко са находчиви,тези дето са записани в бюрото по труда.
По-добре да се насочат средствата към хора с опит от 2-3 годишен стаж.В сферата която са работили и са си повярвали,че могат да бъдат конкурентно способни на пазара.
63
1
 
1
 
! Отговори
Самчиъ преди 1 година
Тези пари, ще бъдат пропиляни, ако не се представят съответните консултации. "трябва само да представят проект за бъдещата си фирма" - Писането на адекватен бизнес план/проект не особено лесна задача, особено за хора, които не са го правили. В някои страни, в общините, където се предлагат подобни програми, си има наети специалист, които оценят бизнес планове, помагат със счетоводството, предоставят контакти и легални съвети. А това са жизнено важни неща. Без тях, парите отиват на вятъра.
62
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Освен това да изкараш разрешителни за бизнес е ходене по мъките."
Ако това е дефиницията на "мъка" за теб, то определено не трябва, да се наемаш с никакви начинания ....
61
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КРЕДИТА СИ Е КРЕДИТ!!! КАКТО ВИЖДАТЕ ДОРИ НЯМА ОБЯВЕН ФИКСИРАН ПРОЦЕНТ!!! ЩЕ ДАДАТ 5% С ДВЕ ДУМИ НИЩО!!!

И КАК ТАКА 6 МЕСЕЦА АКО НЯКОЙ Е БЕЗ РАБОТА В БЮРОТО ПО ТРУТА МИ ТОЙ ЩЕ Е ПУКНАЛ :D

С ДВЕ ДУМИ ЦЯЛАТА КАМПАНИЯ Е ИЗМИСЛИЦА И КАТО ДАДАТ ПАРИ НА ОНЕЯ КАФЯВИТЕ ТЕ НИКОГА НЯМА ДА ГИ ВЪРНАТ !!!

С ДВЕ ДУМИ САМО ПИ АР НО РЕАЛНО ТОВА НЕ Е ПРОГРАМА НАСОЧЕНА ЗА БЕЗРАБОТНИТЕ А ЗА ТРАЙНО БЕЗРАБОТНИТЕ ДЕТО ЩОМ СА ТАКИВА КЪВ БИЗНЕС ЩЕ ЗАХВАНАТ!
60
2
 
3
 
! Отговори
O.n преди 1 година
Кой иска мръсните ми кредити..
59
1
 
14
 
! Отговори
IYI Кайъ оба преди 1 година
Ако дръпнеш кредит все едно си сложил въжето около врата.Жив труп си.Много хора изгоряхя покрай тези банки.Но такъв е живота в тази бедна и слаба "държава".
58
3
 
31
 
! Отговори
sid преди 1 година
Това е най-глупавото нещо.Той ако е безработен и 6 месеца никой не го иска за работа,какъв бизнес ще завърти сам.Пак ще се дадат пари на свои хора.Каквито бяха и предните програми.Масово се назначаваха роднини без нужната квалификация за да им се води стаж.И след това като мине 1 год.или 9 месеца да отидат на борсата.Това не е икономически разтеж,а замазване на очите.
57
2
 
15
 
! Отговори
Fareham 555 преди 1 година
Според мен уловката е в използването на правото на хора в неравностойно положение, като средство за източване на средства. Това е аналогично с работата по европейска програма. Условията за участие са недостъпни за всеки човек, а средствата са предоставени и се усвояват по предварително подготвена схема. В началото ще хвърлят прах в очите да зарибят повече хора и ще си приберат парите, пак обичайните човеколюбци. Просто дойде реда на най-бедните, да бъдат окончателно ликвидирани.
56
4
 
35
 
! Отговори
Поп Кръстьо преди 1 година
Къв бизнес бе
В БГ всичко е умряло от 10 години
Това се прави не за съживяване на хората а на банките
Никой неще кредит от тези измамници
55
6
 
27
 
! Отговори
икономист преди 1 година
Моето мнение е, че държавата трябва да финансира и подпомага проекти за малък и среден бизнес, в които да участват повече от едно или две лица, като бенефициенти по тези проекти, т.е., да се насърчава екипното начало в бизнеса. Нещо като кооперативите в Швейцария и Италия, произвеждащи екологично чиста продукция за износ. В България има много добри условия за подобен тип бизнес, но трябва час по-скоро да се отървем от индивидуализма и предразсъдъците, че винаги има някой, който да ни прецака..
54
2
 
34
 
! Отговори
Ахам преди 1 година
То не е само да вземем един кредит и да го върнем- банките са алчни и ти слагат едни такси ,крадт ти от печалбата. Освен това да изкараш разрешителни за бизнес е ходене по мъките. От 15 години говорят за електронно правителство да облекчи регистрацията и започване на бизнес и все още сме там- говорим си без резултат. Разни службици преживяват от издаване на лист хартия, как ще пуснат кокала.
53
0
 
38
 
! Отговори
Патил преди 1 година
Няма го малкия бизнес, защото бюрокрацията и корупцията го убива. Преди години започнах с много ентусиазъм, но започнаха едни проверки, служби се дублират от общинска и областна администрация, самите те си искат парите и казват , че винаги могат да намерят за какво да се захванат ако не платя. Накрая се оказа , че работиш 24/7 за да плащаш заплатите на корумпирани чиновници плюс сумите които си искат.
52
2
 
9
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До Анонимен

Провинциалисти? Варна, Бургас, Пловдив, Стара Загора и други, също са провинциални градове, но сигурно има доста заможни жители в тях. Освен това, някои хара си преместват част от бизнесите в София, по обясними причини.... Тези с пачките, които виждаш, са само една малка част от провинциалното население. Кой знае, в какви лишения живеят родителите, на тези, които си развяват байряка по столичните молове? Сигурно бачкат на две работи, за да им помагат, и са продали къщата на село..
51
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 49
Пак пропаганда.
Тия от провинцията сигурно не знаят де е МОЛ-а и не могат да отидат от един квартал в друг, щото ще се загубят, пък Анонимен 49 пропагандира колко богати били хората от провинцията.
Абе, добре ли плащат за тролене под статиите, да се запиша и аз? Поне да вземам по някой лев.
50
0
 
10
 
! Отговори
АНТИ преди 1 година
До 49

Хитри българи пратиха децата си да завършат висше и после да останат да работят в София.Вътрешна миграция се казва.Но и това няма да е безкрайно.А за покупките - продали дядовите нивички, кредити и т.н.
49
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като казвате тук колко е зле в провинцията, как всичко фалирало и пазар не останал много се чудя. София се пука по шевовеге от хора с много дебели пачки от провинцията. Изкупуват жилища в кеш. Моловете пълни с девойки от провинцията, които пръскат пари, които не съм виждал през живота си. Не мога да разбера каква е тази работа. В провинцията нямало работа, нямало хора, нямало пазар, а София пълна с провциалисти, които парите не си знаят...
48
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам да си направя малко предприятийце за бутилирана вода. Това е успешен малък бизнес по цял свят. Но кой ще ми го разреши?
47
2
 
12
 
! Отговори
икономист преди 1 година
По едно време, искахме да развиваме общ бизнес проект с нашите първи братовчеди, но пак нещо се скарахме, или по-скоро не можхаме да се разберем, а всичко си остана само като идея. Пробвахме пак с тях, да произвеждаме дини и фъстъци на едно парче земя, близо до града..., но пак нещо пропаднаха работите. Куцаше ни организацията най-вече.
Всъщност, това е едно от най-важните неща, за успеха на което и да е бизнес начинание - добрата работа в екип. Сякаш на нас българите, това ни се изплъзва.
46
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България е забранено да се продава храна на улицата. Вече. В цял свят това е успешен семеен бизнес. Представяте ли си в Ню Йорк да забранят количките за хот дог, кафе, пуканки и понички. Дори бизнесмените си хапват от тях. Ама ние искахме да угодиме на по- едрите чорбаджии