От януари: До 49 бона на безработни за старт на малък бизнес

Нисколихвените кредити ще са от социалното министерство
9 дек 2017 10:32, Анисия Иванова
73
От януари: До 49 бона на безработни за старт на малък бизнес
Снимка: архив: Reuters

Близо 49 000 лв. нисколихвен кредит могат да получат безработни, младежи до 29 г. и хора с увреждания, за да започнат свой собствен бизнес.

Кандидат-бизнесмените могат да получат заем между 5000 лв и 48 895 лв. срещу лихви между 2,9% и 7,2 на сто. За целта те трябва да кандидатстват по схема на социалното министерство, която се финансира от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Вчера Фондът на фондовете и МТСП подписаха 2 споразумения с финансови посредници.

Договорените средства, до които ще има достъп от началото на следващата година, са 3,4 млн. лева. Общият ресурс по оперативната програма, насочен към кредитните инструменти, е в размер на 70 млн. лв. Срокът за погасяване на заемите е до 10 г. с възможност за 2-годишен гратисен период.

"Чрез финансовия инструмент ще бъдат подкрепени хора, които при равни други условия, не биха имали достъп до финансиране от банките", обясни зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

За да получат право на нисколихвен кредит, безработните кандидати трябва да са регистрирани в бюрото по труда поне 6 месеца преди кандидатстването.

"Важна е и подкрепата на млади хора и безработни, особено в районите с висока безработица, където общината е единственият работодател. Това би било добър инструмент за създаване на заетост и започване на собствен бизнес", каза Русинова.

Мераклиите за създаване на собствен бизнес трябва само да представят проект за бъдещата си фирма, без значение от икономическата сфера, в която ще се развива.

В рамките на срока за усвояване на кредитите ще се организират семинари за насърчаване на предприемачеството и повишаване на финансовата култура на хората в по-малките градове, обясниха от социалното ведомство.

От министерството отчетоха, че досега със средства от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 45 000 безработни са били наети на работа, 40 000 младежи са се включили в пазара на труда, а над 48 000 души с увреждания са получили социални услуги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По-изгодно е безработен при тия ниски заплати и чорбаджии изедници, Поне няма да се разболее от работа.
35
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
поздрави от Герб,, и безработните ще откраднат герберите ,,,печелят от всякаде
34
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
от утре ставам безработен !!!
33
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
пак ще се откраднам много милиони, всички знаем как се усвояват $ по такива програми, надявам се поне 10% от хората наистина да направят нещо
32
2
 
24
 
! Отговори
... преди 6 години
Чудо. Работа не могат да подхванат, бизнес ще развиват. И 7.2% хич не е ниска лихва.
31
8
 
31
 
! Отговори
това е нищо! преди 6 години
Какъв кредит е 49 000лв? С жълти стотинки не можеш да започнеш бизнес. Само за оборудване няма да ти стигнат. Какъв бизнес ще започнеш в малкия град, където няма хора, няма пазар за продукта ти? Ще обикаляш да го предлагаш по други градове? Ами транспорт и дистрибутор? През нощта ще произвеждаш, през деня ще търсиш пазари., защото с 49 хил. не можеш да наемеш работници. Освен някоя сергия, шивашки услуги или ремонт на нещо, друго не можеш да направиш с 49 хил. и заем ще връщаш 10 год. Ще фалираш
30
2
 
32
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
До Един от СеверозападаИ аз започнах тогава! И за това си позволявам да говоря. Всичките ми приятели и познати започнахме собствен бизнес! Нямахме време да се видим и да се напием! Имаше перипетии, но имаше и работа и пари! Тогава всичко започна добре, България беше вече друга и имаше чудесна перспектива. После се появиха мутрите.. и така до днес!
29
0
 
29
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
До The big щепселДа, магазини с българска стока фалираха в моята община,направо ми се къса сърцето от простотиите български.
28
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато едни Източват / Крадът Милиарди ,вие ще раздавате Заеми на бедни и болни с до 7,2 % !!! Лихва !
27
1
 
19
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Другарите господа си построиха Комунизма, тук на морето.Даже сега му правят Презастройка - нещо все не им стига !Останалото е дрън-дрън !!
26
3
 
34
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
Ако живеете в малък град - излезте и се огледайте! В големите по не се забелязва.Няма го малкият бизнес. Няма я уличната храна, ароматът на нацията. В началото на демокрацията всеки правеше нещо! На всеки ъгъл се продаваше нещо. Имаше пекарни, павилиони, колички с печени тикви кебапчета, сандвичи сладолед и каквото се сетите. Излезте и се огледайте. Има тук-там по някоя реклама, като едно време - на Цум и Детмаг.Замръзнали сме в 80-те. И всичко това ни е причинено от "хора"
25
0
 
6
 
! Отговори
Швед преди 6 години
До Анонимен 33Правят го, защото така им позволено! И тук идва веднага въпроса - Кой!?Някой за да продава скопени стоки значи бута пари под масата на институции... същите дето забраняват чипса, сладкото, дето иска да забранят шкембето и ракията, но взима рушвети да се продават ***!
24
5
 
17
 
! Отговори
Браво!!! преди 6 години
Значи, ако си безработен некадърник, можеш да вземеш нисколихвен кредит. Ако си скъсваш задн.. и въртиш честен бизнес, трябва да плащаш по дебелите тарифи. Хитро.
23
0
 
21
 
! Отговори
Швед преди 6 години
Хората и от го.вна направиха пари - а ние от парите направихме го.вна! Баси и бизнеса, един салам и един хляб не могат да направят като хората. Сигурно е много по-лесно да го направиш като хората отколкото да го наблъскаш с всичките отрови!
22
1
 
19
 
! Отговори
Internetlumpen преди 6 години
Извода от долните коментари е, че всичко е направено така, че ако може да се откажеш от това, с което си се захванал! За да може да го правят наши хора. Поне това се вижда от законодателството ни! Бизнес, може да се хванеш да правиш тук, единствено ако искаш да загубиш парите си!
21
3
 
33
 
! Отговори
Иван М. преди 6 години
Пичове, четете ли за какъв кредит става въпрос? Кандидат-бизнесмените могат да получат заем между 5000 лв и 48 895 лв. срещу лихви между 2,9% и 7,2 на сто. Че аз за покупката на колата получих 4,15% за 3 години. Тоя "нисколихвен" кредит да си го заврат ... В България от дребен бизнес не се печели, а се преживява. Ако някой иска да се трепе от работа и да си крета ден за ден, нека заповяда. Освен това чантаджиите ти разказват играта още на първия месец.
20
0
 
27
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
И..да! Пропуснах онзи тъничък момент - "спонсорирани на общината" Някой от вас развивал ли е производствена дейност на територията на някоя община!? Не е истина в какъв филм влизаш докато им задоволиш нуждите на кметове секретарки до най-ниския гном в тая институция. Можеш да си работиш и месеци без доход! Зависи от родата!Личен опит!
19
0
 
23
 
! Отговори
The big щепсел преди 6 години
Мда, да не говорим пък за лобистките закони, които са задръстени с тавани, прагове и т.н.Изобщо...Не ми е ясно, защо се изтръгна бизнеса от ръцете на обикновените хора, които загубиха надежди, пари, нерви... Всички хора, които избягаха от тук - на тях им се работеше. Това сега си е чисто лицемерие!
18
1
 
13
 
! Отговори
aнонимен преди 6 години
Държавата ли ще е гарант на на заема за да зная да ли да го взема.
17
3
 
28
 
! Отговори
33 годишен преди 6 години
И защо до 29 години ,а не до 35 или 40 примерно.??? Аз съм безработен и съм в район с безработица над 80 % ..Искам да развия собствен малък бизнес и да дам работа на 7-8 човека минимум и ми трябват около 30 000 лв ..Защо до 29 години питам