Правнукът на Ботев: Не е важно кой го е убил, а че ни е нужен!

Боян Ботйов твърди, че не знаем достатъчно за революционера
9 дек 2017 08:01, Петя Славова
101

7750 гледания   |  Още видео

Боян Ботйов, правнук на генерал Кирил Ботйов, брат на Христо Ботев, гостува тази събота в предаването "Фамилно" по телевизия Bulgaria ON AIR.

Боян Ботйов е завършил история в Софийския университет. Председател е на Общонародна фондация  "Христо Ботьов". Занимава се с проучване на рода на Ботев, както и с родовете на други известни български възрожденци. Женен е, има трима синове.

"Има различни истории и легенди за смъртта на Ботев. Като историк се придържам към тезата, че черкезинът Джамбулет прострелва смъртоносно войводата в гърдите. Но не това е важното, кой е убил Ботев. Важно е, че Ботев ни е нужен като човек, не като икона от стената. За мен той е човек от плът и кръв, с изключително буен темперамент, който е съчетавал думите с делата си", каза Боян Ботьов.

Той разказа пред Доника Ризова любопитни факти от детството на гениалния си родственик, предавани от поколение на поколение във фамилията им, които може да видите във видеото.

Гледайте "Фамилно" в събота от 10:30 до 12:30 часа по Bulgaria ON AIR.


101
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
нн преди 1 година
Захари Стоянов е точния човек. Захари е великана, може би равен с Левски в освободителната кауза. След Освобождението десетина години никой не се сеща за Ботев. Просто е бил забравен. Захари намира писанките му, публикува ги и го прави гениалния Ботев.
95
0
 
4
 
! Отговори
Шебек преди 1 година
*** долни не смейте дори да помисляте нещо мръсно против личности,като Ботев и Левски,които ще стоят най-високо в пантеона на свободата и завинаги ще останат в историята. Това са личностти дали най-ценното нещо, живота си,в името на идеите в които са вярвали.Тези които пишат против тях са същите като онези, които са гледали как са изнасилвали жените и дъщерите им по време на турското робство и са си трайкали само и само да не им резнат тиквите !
94
1
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Христо Ботев е светиня за българите, тези, които посягат на тая светиня и на тоя гениален поет, трябва да се изгонят от България с камъни и да се заселят в Сахара да хрупат пясък, това заслужаават те.
93
0
 
1
 
! Отговори
bulgarin patriot преди 1 година
До анонименBravo!!! izkluchitelna zabelezka!!!
92
0
 
1
 
! Отговори
bulgarin patriot преди 1 година
До Ботев ли?Gluposti govorish bratle.Tova koeto si napisal e prostotia ismukana ot podlite Mokri otvad Dunava, koito vinagi sa ni slagali prasta.Pogledni v istoriata, ama nie dobre im go varnahme prez 1916.Mrasni mamaligari, tzigansko pleme
91
10
 
0
 
! Отговори
Ботев ли? преди 1 година
Във Влашко са го знаели като пройдоха и кибритлия, псуващ по кръчмите грандоман, въобразил си, че е някакъв български Наполеон! Четата му е пълен фарс, въобще цялата му революционна дейност може да се обобщи като “всичката пара в свирката”. А краят му е безславен и направо балъшки.
90
0
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Познавам двама големи световни поети и гении-Христо Ботев (България) и Шандор
Петьофи (Унгария).
Гении от световна класа са и двамата, невероятни поети, с много прозрения за хората и живота.
89
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Христо Ботев е може би единственият и най-големият БГ-гений, в това спор няма, само прочетете поезията му.
Стига с тоя Запад, дори в Лувъра и Сорбоната(любимата ви Франция) има стихове на Ботев, така че и тук тезата ви не издържа.
88
6
 
0
 
! Отговори
Прокуден преди 1 година
Харесвам поезията на Ботев,но да се определи като гений,не е ли малко пресилено? На запад никой не го знае.Само според българския критерий е гений значи.На мнение съм,че в момента за да оцелеем като нация имаме повече нужда от хуманисти като Йордан Йовков,Евлоги Георгиев.
87
0
 
0
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Империалист ти си много просто парче... хора като Ботев са интелектуални лидери и водачи...без тях останалите са разбойнически банда....когато бандата от Донковци е видяла зора просто са се отървали от него за да спасят кожите....
86
3
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
До анонимен
Нещо сте се объркал!!! Само след 6 /шест/ часов преход нежните крачета на Ботйов са се изранили от офицерските му ботуши и вместо тях, ходи като омотал ходилата си с парцали. Това е голям принос за освобождението, нали. Друг голям принос е , че са му избили четниците - ЦВЕТА НА БЪЛГАРСКАТА ЕМИГРАЦИЯ. Пример за обратното е войводата Филип Тотю и боят който води край с. Върбовка и съответния отзвук в Европа.
85
1
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До ИМПЕРИАЛИСТ
Империализмът ще бъде победен-рано или късно.
"Империализмът-висш и последен стадий на капитализма".
Кой велик гений го беше казал?
Точно с такива като вас се е борил Ботев, поддръжниците на една изостанала империя - Османската империя.
84
4
 
0
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 1 година
До читател
Бойният дивизион, с всичките му организационни единици, включително и дивизионен свещенник, е сериозна военна част и е можело да обърка много сметки на враговете ни. За съжаление, тази войскова част е била тотално неутрализирана с поставянето за командир на амбициозия и честолюбив военен лаик Ботйов. Проучвайки източниците по въпроса, стигнах до извода, че набутването на Ботйов е с възможна цел да се провали освободителната кампания подета от Българите. Прочетете за чудесата които прявяват Българите под ръководсвото на командирите Хаджи Христо, Хаджи Стефко и др. за свободата на Гъ
83
2
 
4
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Ботев са го убили прадядовците на герберастите ...вместо за суджук ги промъкнал на смърт....
82
0
 
4
 
! Отговори
Т преди 1 година
Левски,Ботев,Бенковски..Все големи личности и всичките от предатели са умряли.Когато са ходили при Обретенов дни преди да умре и са го питали за смъртта на Ботев ,той е казал "За честта на България няма да кажа".
81
0
 
0
 
! Отговори
Моля преди 1 година
Някой да ми припомни и обясни защо не е Ботьов, а Ботйов.
80
1
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Анонимен 73
Много грешиш , стихове на Ботев са изписани в Лувъра и Сорбоната, в любимата ви Франция.
Но пак повтарям-българите не заслужават гении като Ботев.
79
0
 
3
 
! Отговори
Акуд преди 1 година
напротив!!! много е важно да се знае, че Ботев е убит заради лъскавите си черни ботуши от селянин по подбуда от една уж братска страна за нас.....
78
3
 
1
 
! Отговори
читател преди 1 година
До анонимен

Гениален революционер, едва ли. Саможертвата не е нещо гениално.
Пристигането в Козлодуй очевидно е безсмислено, личи си и по отношението към тях във всички села. Времето и мястото са сбъркани, ако не е имало друга цел.
Жалко за всички загинали, и най-вече за великия поет и публицист.
77
1
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ботев е гениална личност като поет, публицист и революционер.
Но условията тогава не са били подходящи за революция.
Самият пример на Ботев е заразителен, той е знаел, че отива на сигурна смърт заради България.
Не е бил идеален сигурно, но това не омаловажава значението му за българите.
Никой не е пророк в родината си, нали знаете?