Православната църква почита св. Анна, майката на Богородица

Да почерпят Ана, Анна, Анка, Ани, Янко и Янка
Обновена: 9 дек 2017 11:12 | 9 дек 2017 09:05, Анисия Иванова
4
Православната църква почита св. Анна, майката на Богородица
Снимка: БПЦ

Православна църква почита днес св. Анна - майка на Богородица. Тя закриля брака, семейството, девойките, бременните жени и вдовиците. Дълго време семейството на Йоаким и Анна нямало деца. Бездетството в древността се е считало за Божие наказание и такива семейства, освен личната си тревога трябвало да понасят и обществения укор. В малкия градец Назарет, където те живеели, бездетството не се посрещало със съчувствие.

Естествено, молитвата и надеждата на двамата била за дете. Някои обясняват с тези тревоги и вълнения името, което Йоаким и Анна дават на дългоочакваната си рожба. Защото Мария, означава "надежда" и е близко до Мара името, с което свекървата на Рут - Ноемин, искаше да бъде наричана след нещастията, които преживя, тъй като Мара означава "горчивина" или "изпълнена с горчивина". Счита се, че името Анна е второто по разпространение в християнския свят.

Още от началото на VII век за празника има написан специален текст и беседа от известния автор на църковни молитви и химни св. Андрей Критски. В текстовете на това богослужение четем думите, вложени в устата на Анна: "Радвайте се заедно с мен, всички колена Израилеви! Аз нося рожба до сърцето си. Спасена съм от укора за бездетството ми. Тъй беше угодно на Бога, който чу молитвата ми, излекува болката ми и ми даде каквото сърцето ми желаеше."

Така преданието е допълнило евангелския разказ, без да му противоречи, като по един естествен и много човешки начин е запазило спомена за семейството на нашия Господ.

Днес имен ден празнуват: Ана, Анна, Анка, Ани, Янко и Янка.


4
Още по темата: църкваАнаБПЦимен ден
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
честито на всички именници ,живи и здрави
1
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А баба и кога почитаме? А нещо за дядото?