Пропаганда! Конспирация! Мит ли е българската следа?

DW с материал: Защо България не стои зад атентата срещу папа Йоан Павел II
10 дек 2017 20:53, Красимир Ангелов
69

Снимка: Reuters

През 1981 Мехмед Али Агджа извършва атентат срещу папа Йоан Павел Втори. С признанието, че бил вербуван от българската ДС да извърши покушението, започва историята за т. нар. "българска следа". Какво обаче стои зад нея?

Ето каква е оценката пред DW на д-р Кристофер Неринг, директор на научния отдел към Германския музей на шпионажа в Берлин и автор на редица изследвания по темата за сътрудничеството на българската ДС с Щази:

Преди 35 години - на 25.11.1982, е арестуван представителят в Рим на държавната фирма Българска гражданска авиация (БГА) Сергей Антонов. Намиращият се в предварителния арест за атентата срещу папата турски гражданин Али Агджа признава, че е бил вербуван от българската Държавна сигурност (ДС) да извърши покушението.

Други двама български граждани - служителите в българското посолство в Рим Тодор Айвазов и Жельо Василев - били неговите хора за свръзка в Рим, казва тогава Агджа. Освен това става ясно, че през лятото на 1980 г. той е пребивавал една седмица в България с фалшив паспорт - бил е отседнал в един софийски хотел. 

Публицисти като американската журналистка Клеър Стърлинг и бившият служител на ЦРУ Пол Хенци прегръщат версията и я раздухват, а "българската следа" в атентата срещу папата се превръща в световна новина. В хода на следствието обаче бързо става ясно, че Али Агджа се оплита в множество противоречия. През 1986 г. Антонов се връща в България, след като е оправдан по всички обвинения. До смъртта си 30 години по-късно той така и не отронва нито дума по темата, отбелязва в своя материал DW.

Абсурден мит

Чужденците не знаят почти нищо за историята на България. След атентата обаче се ражда един мит: този за "българската следа" в покушението срещу папа Йоан Павел Втори. Няма историк или журналист, занимавал се отблизо с България, който да не е бил питан за това. Само че участието на България като поръчител на атентата срещу папата е един абсурден мит.

А митовете не умират просто така, те даже биват възраждани. Така става и с легендата за българското участие в атентата срещу папата: през 1995 г., когато Студената война отдавна вече е приключила, в архивите на Щази е открит раздърпан документ, хвърлящ светлина върху един неизвестен дотогава факт: Щази и ДС са водели дезинформационна кампания след покушението.

Така например през 1983 г. служители на българските тайни служби в Бон се опитват да лансират фалшифицирано писмо, в което анонимен германски агент загатва за връзка между атентатора Али Агджа, баварския министър-председател Франц Йозеф Щраус и водача на турските националисти Алпарслан Тюркеш. Така възникват съмнения за някакъв българско-източногермански заговор за атентата срещу папата. Години по-късно - през 2009, абсурдните заключения дори са повторени в специално създадената в Италия парламентарна разследваща комисия. При това изобщо не е взет под внимание фактът, че още от 1966 г. Щази и ДС са провеждали съвместно дезинформационни кампании, но със съвсем различна цел. Едното не е доказвало другото. Но пък е способствало за възраждането в някаква степен на стария мит.

Пропагандна война

Най-убедителната причина защо българската ДС не може да стои зад атентата срещу папата дори не са лъжите и нелепостите в показанията на Агджа. Нито пък, че всичко това тогава заварва напълно неподготвени Политбюро и ръководството на ДС, които реагират с необмислени, импровизирани действия. Не е доказателство за някакво българско участие и това, че плановете за провеждане на дезинформационни кампании, които е трябвало да насочат съмненията в друга посока, датират чак от есента на 1982 година.

Ако България е искала да ликвидира главата на християнския свят, то такива планове е трябвало да са съществували и доста по-рано. През 1985 г. пък шефът на българското външно разузнаване се оплаква на съветските си другари за това, че са били оставени да се оправят сами с разразилата се след атентата пропагандна война.

Не, най-убедителната причина защо ДС не е могла да бъде поръчител на атентата, се корени в нейната неспособност да проведе операция от такъв мащаб в чужбина. През 1970-те години ДС, която след 1969 сама се е определяла като филиал на КГБ, е молела партньорите си да я снабдяват с оръжие за извършването на убийства, с отрови или експлозиви.

Руснаците тогава откликват, с което правят българските служби напълно зависими от Москва - поне в това отношение. През 1978 г. руснаците отново снабдяват българските си колеги с нужната техника  и ноухау, за да може Тодор Живков да премахне заклетия си враг - писателя Георги Марков. Заради "българския чадър" светът заговори за българските тайни служби, но без помощта от КГБ те не биха се справили, пише в своя анализ изданието.

Документи от 1971 година сочат, че ДС тогава не е разполагала със свои агенти в чужбина. В началото на 1980-те години Трети отдел на ДС, който е отговарял за Западна Европа, е бил останал почти без агенти. Никой друг не е знаел по-добре това от Големия брат в Москва. Затова е трудно да повярваме, че КГБ ще възложи именно на ДС ликвидирането на една от най-известните личности на планетата.

Предположения, догадки и конспиративни теории

Днес се знае, че Агджа е действал сам. От разсекретени документи на ЦРУ и на германското външно разузнаване BND от 1980-те години става ясно, че западните тайни служби тогава не са знаели за никакъв съветско-български заговор.

Самият Агджа посочи през 2013 г. иранския революционен водач Аятолах Хомейни като негов подстрекател да извърши атентата. Други теории го свързват с организацията "Сиви вълци".

Има, разбира се, и други предположения, догадки и конспиративни теории. Но "българската следа" в атентата срещу папата си остава това, което винаги е била: Един мит от времето на Студената война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
16
 
! Отговори
imalo zapisi преди 6 години
на филми се засича че някой докладва на турски че обсебения със зомби спец вещества Аг Джата вече е гръмнал по папата.тогава пак всички телефони са се следили и е имало записи на цялата спец операция..не са участвали БЪлгари ,София да поиска разсекретяване на всички досиета по случая..Все пак сме съюзници в NATO
29
8
 
2
 
! Отговори
да се проучат преди 6 години
Осемнадесет пъти нареждаха на англииски кой какви пси оръжие д а ползва подава на снимката някой.Подобни пси оръжие засякохме да се отренирва на кранево 2010 година..Обсебена с спец наркотици гражданка на Беларусия бе исползвана да набеждава .Ползваха автоматичен говор без да виждат набеждаваните.Вероятно тренираха за събития като тия станали в много страни вкл в Киев.
28
6
 
10
 
! Отговори
Искайте компенсации преди 6 години
Исключително нагла диверсия нанесла загуби за десетки милиарди живи долари на БЪлгарския народ..Освен сатанинска техника з а обемно обсебване на Али Агджа ползваха демонизиращи спец наркотици с които обсебиха Женска ползвана за набеждаване..НАгло набеждаване.Им а нужда от доклад за всички техники ползвани в случая..В САЩ демонизирани с е ползват обикновенно за набеждаване на мъже с цел вкарване в затвори затова че май са били ухажвали жени..Съдят ги на десетки години затвор придружен с
27
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
България не е поръчител на атентата, това се знае и без да бъде споменавано няколко пъти в горния материал. Що се отнася до изпълнител мога само да ви повЕрвам.
26
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Н.Има доста спорове за смъртта на Георги Марков. Никой никога не е откривал рицин, а още по-малко не е ясно произхода на съчмата. Може и да е дъбока разработка на техните служби. Не си имал достъп до британската здравна система и си нямаш и за проблемите вътре. Когато Георги Марков е казал, че е бил отровен и са започнали всякакви хипотези и догадки, а теорията с чадъра е дойстойна за наградата "Йовков" (майсторът на късия разказ).
25
8
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сивите вълци никога не са работели за комунистически разузнавания, а са си били в контакт с американските и турските разузнавания. Няма логика и няма връзка между България и Сивите Вълци, член на които е Агджа. За съжаление, италианците съкратиха Живота на невинния Сергей Антонов, но Агджа е още жив... Само за това трябва да спрем какъвто и да е внос от Италия. И без това само препакетират китайски или тунизийски стоки и им надуват цените десеторно.
24
5
 
35
 
! Отговори
Некъф преди 6 години
Смятайте какви *** са били турците и са в момента. Правят се на големи мъже и като им подпари под халките и почват да лъжат и топят другите. Долна нация от пустинна зган
23
8
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако не беше поляк, че поляците са се опитали да ни помогнат срещу турците, не ме е грижа хич кой е папа и дали е жив. Само бг църквата е важна а папата е еретик според бг църквата.
22
34
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите сме най големите гьотверени няма по големи *** от нашето пропаднало племе
21
34
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
РЕЛИГИЯТА Е ВРАГ НА БЕЗБОЖНИТЕ КОМУНИСТИЧЕСКИ АНТИЧОВЕЦИ!!!!ЗАТОВА Е ПОКУШЕНИЕТО ПО ПАПАТА!!!! ПО ПОРЪЧКА НА ДС КГБ СЪС ИЗВЪРШИТЕЛ ЕДИН СЛАБОУМЕН ТУРЧИН!!!РЕШЕНИЕТО Е АКО РАЗБЕРЕШ, ЧЕ НЯКОЙ Е БЕЗБОЖЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ПУТЕНИСТ НАПРАВО С ПРАВАТА ЛОПАТА В ГЛАВАТА И УДРЯШ ДОКАТО МЪРДА!
20
27
 
6
 
! Отговори
ПУТЕН НЕДОПУТЕН преди 6 години
КОМУНИСТИЧЕСКИТЕ БЕЗБОЖНИЦИ СА ПРОГНИЛА ***!!! САМИЯ ТЪРСКИ ИЗВЪРШИТЕЛ СИ Е ПРИЗНАЛ, ЧЕ ТЕ СА ГО НАКАРАЛИ ДА УБИЕ ПАПАТА ЩОТО СЛУЖАТ НА ОТРОЧЕТАТА НА ЮДА КАТО ПУТУНЕН
19
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми де отиде свободна европа скоро време това не мие попадало като дете го слушахме да не е фалирало
18
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Не, най-убедителната причина защо ДС не е могла да бъде поръчител на атентата, се корени в нейната неспособност да проведе операция от такъв мащаб в чужбина."Бре, бре, бре, агенти сме били нямали в чужбина ахахха тези немски смешници ще ме скъсат от смях с вицовете си. Защо по-добре не разгледаме днешното велико немско разузнаване, което не може да си опази собствената територия, която терористите надупчиха като швейцарско сирене с атенати.
17
12
 
20
 
! Отговори
Н. преди 6 години
Да, бе! ДС е организирала атентата срещу Марков в Лондон с тайно оръжие като от филм за Джеймс Бонд, но нямала ресурс да снабди Агджа с един пистолет, та да гръмне папата. Истината е, че руснаците много са се дразнили от популярността на Войтила в Полша, а България им е била в краката. Аз не съм толкова убеден, че българските служби биха отказали на СССР помощ при техен опит да контролират всички държави от СИВ.
16
2
 
25
 
! Отговори
Крадени новини преди 6 години
Пак ли крадени Новини от Дойче веле , за днес вече 2-ра краденена новина
15
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредната купчина вонящ бокл ук от жалките немски писарушки на вашингтонски надник.
14
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма лошо и да сме участвали като отмъщение на Запада за Берлинския, Ньойския и Парижкия договори ощетили България.
13
3
 
27
 
! Отговори
ЕХО преди 6 години
Не видяхте ли че Новината е подписана от Дойче Веле ?От там продават най-евтино фалшивите Новини .
12
27
 
6
 
! Отговори
Абв преди 6 години
Само комунистите отричат,че ДС и КГБ стоят зад "атентата" срещу евреина Войтила,слугата на Израел.
11
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Клоуните от немското дойчо веле най-добре да коментират 3-те милиона марки предложени от разузнаването на ФРГ на турската групирвока "Сивите вълци", да натопят ДС и КГБ. А не да ми се правят на велики анализатори кой какви операции можел да извърши в чужбина. Нещастни немски мижи турки.