Пропаганда! Конспирация! Мит ли е българската следа?

DW с материал: Защо България не стои зад атентата срещу папа Йоан Павел II
10 дек 2017 20:53, Красимир Ангелов
69

Снимка: Reuters

През 1981 Мехмед Али Агджа извършва атентат срещу папа Йоан Павел Втори. С признанието, че бил вербуван от българската ДС да извърши покушението, започва историята за т. нар. "българска следа". Какво обаче стои зад нея?

Ето каква е оценката пред DW на д-р Кристофер Неринг, директор на научния отдел към Германския музей на шпионажа в Берлин и автор на редица изследвания по темата за сътрудничеството на българската ДС с Щази:

Преди 35 години - на 25.11.1982, е арестуван представителят в Рим на държавната фирма Българска гражданска авиация (БГА) Сергей Антонов. Намиращият се в предварителния арест за атентата срещу папата турски гражданин Али Агджа признава, че е бил вербуван от българската Държавна сигурност (ДС) да извърши покушението.

Други двама български граждани - служителите в българското посолство в Рим Тодор Айвазов и Жельо Василев - били неговите хора за свръзка в Рим, казва тогава Агджа. Освен това става ясно, че през лятото на 1980 г. той е пребивавал една седмица в България с фалшив паспорт - бил е отседнал в един софийски хотел. 

Публицисти като американската журналистка Клеър Стърлинг и бившият служител на ЦРУ Пол Хенци прегръщат версията и я раздухват, а "българската следа" в атентата срещу папата се превръща в световна новина. В хода на следствието обаче бързо става ясно, че Али Агджа се оплита в множество противоречия. През 1986 г. Антонов се връща в България, след като е оправдан по всички обвинения. До смъртта си 30 години по-късно той така и не отронва нито дума по темата, отбелязва в своя материал DW.

Абсурден мит

Чужденците не знаят почти нищо за историята на България. След атентата обаче се ражда един мит: този за "българската следа" в покушението срещу папа Йоан Павел Втори. Няма историк или журналист, занимавал се отблизо с България, който да не е бил питан за това. Само че участието на България като поръчител на атентата срещу папата е един абсурден мит.

А митовете не умират просто така, те даже биват възраждани. Така става и с легендата за българското участие в атентата срещу папата: през 1995 г., когато Студената война отдавна вече е приключила, в архивите на Щази е открит раздърпан документ, хвърлящ светлина върху един неизвестен дотогава факт: Щази и ДС са водели дезинформационна кампания след покушението.

Така например през 1983 г. служители на българските тайни служби в Бон се опитват да лансират фалшифицирано писмо, в което анонимен германски агент загатва за връзка между атентатора Али Агджа, баварския министър-председател Франц Йозеф Щраус и водача на турските националисти Алпарслан Тюркеш. Така възникват съмнения за някакъв българско-източногермански заговор за атентата срещу папата. Години по-късно - през 2009, абсурдните заключения дори са повторени в специално създадената в Италия парламентарна разследваща комисия. При това изобщо не е взет под внимание фактът, че още от 1966 г. Щази и ДС са провеждали съвместно дезинформационни кампании, но със съвсем различна цел. Едното не е доказвало другото. Но пък е способствало за възраждането в някаква степен на стария мит.

Пропагандна война

Най-убедителната причина защо българската ДС не може да стои зад атентата срещу папата дори не са лъжите и нелепостите в показанията на Агджа. Нито пък, че всичко това тогава заварва напълно неподготвени Политбюро и ръководството на ДС, които реагират с необмислени, импровизирани действия. Не е доказателство за някакво българско участие и това, че плановете за провеждане на дезинформационни кампании, които е трябвало да насочат съмненията в друга посока, датират чак от есента на 1982 година.

Ако България е искала да ликвидира главата на християнския свят, то такива планове е трябвало да са съществували и доста по-рано. През 1985 г. пък шефът на българското външно разузнаване се оплаква на съветските си другари за това, че са били оставени да се оправят сами с разразилата се след атентата пропагандна война.

Не, най-убедителната причина защо ДС не е могла да бъде поръчител на атентата, се корени в нейната неспособност да проведе операция от такъв мащаб в чужбина. През 1970-те години ДС, която след 1969 сама се е определяла като филиал на КГБ, е молела партньорите си да я снабдяват с оръжие за извършването на убийства, с отрови или експлозиви.

Руснаците тогава откликват, с което правят българските служби напълно зависими от Москва - поне в това отношение. През 1978 г. руснаците отново снабдяват българските си колеги с нужната техника  и ноухау, за да може Тодор Живков да премахне заклетия си враг - писателя Георги Марков. Заради "българския чадър" светът заговори за българските тайни служби, но без помощта от КГБ те не биха се справили, пише в своя анализ изданието.

Документи от 1971 година сочат, че ДС тогава не е разполагала със свои агенти в чужбина. В началото на 1980-те години Трети отдел на ДС, който е отговарял за Западна Европа, е бил останал почти без агенти. Никой друг не е знаел по-добре това от Големия брат в Москва. Затова е трудно да повярваме, че КГБ ще възложи именно на ДС ликвидирането на една от най-известните личности на планетата.

Предположения, догадки и конспиративни теории

Днес се знае, че Агджа е действал сам. От разсекретени документи на ЦРУ и на германското външно разузнаване BND от 1980-те години става ясно, че западните тайни служби тогава не са знаели за никакъв съветско-български заговор.

Самият Агджа посочи през 2013 г. иранския революционен водач Аятолах Хомейни като негов подстрекател да извърши атентата. Други теории го свързват с организацията "Сиви вълци".

Има, разбира се, и други предположения, догадки и конспиративни теории. Но "българската следа" в атентата срещу папата си остава това, което винаги е била: Един мит от времето на Студената война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
0
 
! Отговори
спомен преди 6 години
мисля Антонов е бил - детето му бе в НПМГ, дошъл на завършване ли, абитуриенти ли бяхме - нещо такова, беше се прибрал в Бг. И едно от говедата се провикна - "Ти защо уби папата бе?" Човекът наведе глава и си тръгна. Та - какво да говори и да обсъжда и с кого???
49
0
 
1
 
! Отговори
Има има преди 6 години
Зад всяко убийство,грабеж,контрабанда има българска следа.Ако искате да нямате проблеми в живота пазете се от бедни хора които са готови на всичко за пари.
48
0
 
3
 
! Отговори
я преди 6 години
Антонов не бил говорил след освобождаването си... Гузен ще го изкарат... Много нагло... Антонов беше подложен от италианците на престъпни манипулации на психиката и третиран с разни химикали като бяла мишка и това отне разсъдъка му. Това трябва да се разследва и е унизително и деградиращо отношение към невинен човек. Докато се спотайваме ще ни нападат нагло всички велета. Подлага ли се виновен човек на такава деградация ако имаш доказателства за съд? Това доказва невинността му!
47
1
 
1
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Между другото софиянците, които помнят времето на социализма, знает че тогава хотел "Хемус" го наричаха хотел "Арабска среща". Познайте защо.
46
1
 
2
 
! Отговори
Handel преди 6 години
"През 1986 г. Антонов се връща в България, след като е оправдан по всички обвинения" Не е оправдан - съдебните заседатели приемат че субраните доказателства са недостатъчни за виновен или невинен решение.
45
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Deutsche sWeine е агенция с постоянна антибългарска насоченост. Затова в този сайт тя е много често цитирана. Тук постоянно ни реанимират гнусната лъжа за убийството на Г.Марков. Убит е, но от кого и как!Не е със сачма! Преди години Кеворк интервюира внимателно една дама, първата жена-директор на Скотланд Ярд по тези случай.Наместо да отговори "Такива бяха времената, бяхме противници", тя каза, че била чела за случая във вестниците. Те така действат - казват нещо, а ти обяснявай, че нямаш сестра
44
3
 
6
 
! Отговори
Ангелов трие комента преди 6 години
Гусин ***, защо изтри всички коментари под твоята компилация от Дойчовската вълна - една подчертано антибългарска медия,автор на безброй лъжи с дъх на Гьобелс.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А всъщност най-вероятно едните служби са знаели за дейността на другите служби и са го оплитали заедно тоя другар Агджата, без едните служби да знаят за делата на другите. И така накрая се е получила манджа с грозде и Агджата не е знаел какви коректни инструкции да спазва, щото едните са му казали едно, а другите леко са изкривили, за да може да им е угодно и на тях. То затова агентурна дейност не бива да се оставя за работа от аxмаци. Или просто за тази задача е било угодно да е аxмак.
42
3
 
6
 
! Отговори
Анадолски преди 6 години
По публикацията се изака *** и го прави по зрелищно от Елчето, евалла.
41
15
 
5
 
! Отговори
qwer преди 6 години
Акджата от къде знае имената на българите бе ? Имаме участие в атентата и в това няма съмнение, нали ние бяхме "машата" на КГБ !
40
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма доказателства Бай *** да е убил АлекоНяма доказателств Бай Тошо да е убил Марков
39
5
 
7
 
! Отговори
TOP SECRET преди 6 години
След като ДС е била филиал на КГБ то е ясно от къде идва идеята за Проект Възродителен Процес
38
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега някакъв несопосан вариант на "самотен" вълк ли ще изкарате? То е ясно, че цялата история Али Агджа няма как си я измисли и е бил подпомогнат отначало. В последствие в хода на делото като лъсват несъответствия и започват дълги романи тип Хари Потър. Нямал е честта да бъде демократично разпитан след това тип "Гунтанамо" и затова така.
37
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
R винаги се намират родоотстъпници, които прокарват идеята за участие на България в атентата.
36
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Агджа е можел да го убие,бил е превъзходен стрелец!Но само го е ранил!?Защо?
35
2
 
15
 
! Отговори
погр ебален агент преди 6 години
Подобен е и случаят, когато Бай Тошо спаси живота на С2 (Симеон 2), след като той не можа да си върне борча (от игра на комар!) от три милиона долара към Ванче Михайлов. Бай Тошо нареди да се изплати част от борча от държавната хазна (един милион), за да отнеме възможността на главорезите на Ванче Михайлов да пречукат вече споменатия С2, и това убийство да не го лепнат на българските служби!
34
10
 
27
 
! Отговори
спонсор на МВР преди 6 години
Няма юридически използваемо доказателство, че Г.Марков е убит. Отидете в азерватната камера на Скотланд Ярд и се убедете, че там няма нито измисления чадър, нито измислената сачма. Сачмата, която я показваха по телевизиите, беше плод на въображението на бедни журналисти, желаещи да заработят хонорар. Скотланд Ярд упорито мълчи по случая, най-вероятно защото именно те са съпричастни към смъртта на Марков. Нали знаете, предателите никой не ги обича и всеки си ги използва за собствени цели. Какво пречи на британците, те да са пречукали Марков, за да припишат това убийство на българските служби?
33
5
 
22
 
! Отговори
фабрика за лъжи преди 6 години
Както винаги DW лъже. DW е фабрика за лъжи.
32
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бягайте с тези следи ве.Паяжина от конспирации и интереси.Толкова е заплетено,че сигурно на моменти самите участници се замислят какво всъщност правят и кой точно стои зад тях.Стоим плътно до ЕС и кротуваме,така че каквото и да правим да е контролирано от силни икономики.Така си постлахме!Не мисля,че сбъркахме,но може и да сме !Затова се молете да има стабилен съюз и евро,че оставят ли ни,отново ще се върнем при силовите групировки,чалгата,пътища-убийци,хиперинфл. и несанираните панели
31
28
 
5
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Йоан Павел бе назначен за папа от САЩ за да разбуни поляците католици.Защо им е на САЩ да си убиват протежето.На руснаците това не им хареса и се опитаха да го ликвидират.Това еКой стрелял или помагал е без значение.