Една победа в съда срещу Възродителния процес. Ще има ли още?

Жертва на преименуването осъди прокуратурата за бавно правосъдие
11 дек 2017 11:15,
154
Една победа в съда срещу Възродителния процес. Ще има ли още?
Снимка: архив "Булфото"

Жертва на Възродителния процес успя да осъди прокуратурата заради забавено правосъдие. Мъжът е от хилядите, чието име е било принудително сменено в средата на 80-те години на миналия век. От документите му става ясно, че той е бил бит, пращан е в лагера "Белене" и е бил в заточение.

Досъдебното производство за престъпленията е образувано през 1991 г., но още не е приключило.

Сега Софийският районен съд е решил, че мъжът трябва да бъде обезщетен заради излъганите му очаквания,че ще получи възмездие за погазените си права и здравословни проблеми. А също и за емоционално напрежение и загубата на доверие в институциите.

Още по темата

На потърпевшият трябва да му бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991-2017 г., защото претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани, пише "Сега".

Решението на съдия Даяна Топалова, което подлежи на обжалване, може да повлече стотици дела срещу прокуратурата.

Мъжът, осъдил прокуратурата, иска 100 000 лв. обезщетение, но е предявил само частичен иск за 5001 лв. Съдът е съгласен, че "справедливият размер на обезщетението е 100 000 лв., и удовлетворява изцяло частичния иск".

Прокуратурата пледира, че разследването е много сложно, защото има много обвиняеми и стотици пострадали, чието поведение е допринесло за забавянето, както и че е трябвало да бъдат изпратени съдебни поръчки в чужбина. Според обвинителите вредите на мъжа са причинени не от неразумния срок на разследването, а от репресиите през възродителния процес.

Според Темида търсеното обезщетение е завишено и не отговаря на вредите, на икономическия стандарт в страната и на съдебната практика по аналогични случаи, твърдят прокурорите.

Съдът обаче не е съгласен. Според съдиите няма никаква причина досъдебното производство да продължава два пъти по-дълго от сроковете за абсолютната давност.

"По същество това поведение представлява отказ от правосъдие, тъй като изключва възможността за упражняване на правата на пострадал в рамките на един човешки живот", пише съдията.

В решението се разказва как след образуването на разследването през 1991 г. до 1998 г. делото е разглеждано относително бързо и за тези години обвиняемите са предавани на съд два пъти. И двата пъти съдът е връщал делото на прокуратурата, защото не са били посочени пострадалите от престъплението.

От 1998 г. до 2001 г. не е направено нищо, за да бъдат посочени. Между 2001-2004 г. са установени и разпитани 312 пострадали от общо 446. Това е косвено доказателство за неоправданото бездействие от близо 10 г. за установяване на пострадалите. От 2002 г. до сега останалите 134-ма души не са разпитани - заради неправилно оформена съдебна поръчка или по други неясни причини.

"Изпълнението на задължението за пълно и всестранно разследване е било въпрос на организация и воля, при положение че е на разположение ресурс на цяла една държава", пише съдията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
11
 
15
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Ти последно българин ли си или турчин , за какъв се имаш? И защо защитаваш Османската империя, като много добре знаеш, че са издевателствали спрямо българи, арменци и пр."Турчин съм! Не го знам...те твърдят това... Защо арменците бягат от научно историческо разследване с комисии и от други държави... Поканени са официално 2 пъти??? Май е по лесно да плямпаш!!! Хвърли кал срещу слънцето па може да му остане следа!
87
8
 
16
 
! Отговори
Жиб. преди 6 години
А за избитите през 1913 г. десетки хиляди невинни български майки и деца- за тях кога???
86
14
 
15
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
До един българинКолега Аз винаги тук питам русофилите... Какво са чакали братушките ви 500 години!? Думата "робство" е тяхна пропаганда в комунистичните истории... Аз имам много комшии българи, които през 1989 ми казаха не си отивайте, ще се оправи ситуацията...Аз няма да забравя бат Тошо, който се разплака под синята слива!
85
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега всичките тия по.маци с калпаци ще заведат дела, държавата т. е. народа на ългария да им плати паре. Българските съдии ще приберат в джоба си корупционните такси от турците и народеца ще плаща за сътворените глупости от Тодор Живков.
84
7
 
11
 
! Отговори
до Анадолец преди 6 години
Ти последно българин ли си или турчин , за какъв се имаш? И защо защитаваш Османската империя, като много добре знаеш, че са издевателствали спрямо българи, арменци и пр.
83
5
 
10
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 82 (Анадолец)Те тая работа нашите братя, руснаците са я уредили вече отдавна.Поинтересувай се за репарации, дългове и т.н. да видиш как ние сме си откупили "свободата" от Русия като същата ни е задължила да им изплащаме не знам колко си златни монети (не ги помня наизуст но са много).Така че пак към Русия следва да се обърнеш, нали са ни "приятели"?Ако можеше да стане така както искаш, отдавна да беше станало вече факт, не мислиш ли?
82
6
 
16
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Ако турция признае и се извини за робството както станишев за вп тогава може"Византия извини ли ви се за "робството"... Абе и тях ли ги посрещнахте с хляб и сол :-):-)
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елена, точно това е смисъла на спечеленото дело, като се съберат милиони за плащане заради прокурори и т.н., ще почнем да им търсим сметка.
80
7
 
10
 
! Отговори
до79 преди 6 години
Ако турция признае и се извини за робството както станишев за вп тогава може
79
8
 
17
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Аре всички българи да заведат искове срещу Турция, за 500 годишното робство и издевателствата в Батак и другите градове.Като ще се връщаме на зад, да се връщаме."Преди Турция трябва да съдиш Византийците :-) Аре...:-)
78
6
 
8
 
! Отговори
До анадолец преди 6 години
В османските архиви е пълно с такива случаи.Не се мисли за много умен.Проблема е,че няма как да ти се обясни точно тук.
77
3
 
20
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"До какво доведе насилствената смяна на имената?Българи и турци започнаха да се мразят.Преди това си пиеха заедно кафето и бяха приятели, след това вече бяха врагове.."Колега знаем, че на времето имаше много българи, които бяха против този процес... Аз като дойда в бащината си къща все още си пия кафето и ракийката при бат Гошо комшията... Ама това няма как да го разберат българите, които нямат комшии турци!
76
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аре всички българи да заведат искове срещу Турция, за 500 годишното робство и издевателствата в Батак и другите градове.Като ще се връщаме на зад, да се връщаме.
75
4
 
7
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
Така е след извинението на бсп сега ще завалят искания за обещетения
74
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Който не се е занимавал с правосъдие, той не знае за какво става дума. Това е един апарат без никакъв процес, чувството е, че обвиняемият има повече права от жертвата. Жертвата трябва да ходи на хиляди прегледи, заседания, отменени щото адвоката е болен или има запек, и ред простотии. Накрая, след няколко години разкарване по съдилища, обвиняемие е или оправдан, или плаща споразумение от прокуратурата по-евтино от лечението на пострадалият.
73
7
 
18
 
! Отговори
Соломон преди 6 години
Аз незнам този атеист и безбожник Тодор Живков с какво право реши да раздава български имена на турци !!? Българите са кръстени в черква.Тодор Живков допита ли се до патриарха на БПЦ дали може да дава на турците български имена ?Един безбожник, атеист, който се мислише за господ навлече толкова много бели на българския народ. Вместо да превилегирова със закон християнит и да каже, който иска да стане християнин да издържи испит и се покръсти, той на сила взе да им сменя имената. ГЛУ.ПАК ! !
72
6
 
14
 
! Отговори
Анадолец преди 6 години
"Как да стане Хасан, като му отрязаха главата ? След като каза НЕ! турците му отрязаха главата. "А от къде изникнаха тогава тез българи бе... Оти за 500 години нямаше да остане и един по твойта логика... Я ми кажи как се се размножавали "робите" и кланите???
71
5
 
13
 
! Отговори
Соломон преди 6 години
До Анадолец" Дай ми един пример от османските архиви, че Христо е стана Хасан...? "Как да стане Хасан, като му отрязаха главата ? След като каза НЕ! турците му отрязаха главата. *** и продажни българи ги търсете в правителството !
70
1
 
17
 
! Отговори
Елена преди 6 години
Имам само едно предложение да напишат само един закон,който има голям смисъл:Всичките видове обещетения да се плащат от джобове на прокурори,съдии и останалите така наречените "държавници".Тогава със сигурност всичките дела ще се решават в нужните срокове!Обаче....
69
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До какво доведе насилствената смяна на имената?Българи и турци започнаха да се мразят.Преди това си пиеха заедно кафето и бяха приятели, след това вече бяха врагове.България беше разделена на два лагера.Хората започнаха да се мразят.