Една победа в съда срещу Възродителния процес. Ще има ли още?

Жертва на преименуването осъди прокуратурата за бавно правосъдие
11 дек 2017 11:15,
154
Една победа в съда срещу Възродителния процес. Ще има ли още?
Снимка: архив "Булфото"

Жертва на Възродителния процес успя да осъди прокуратурата заради забавено правосъдие. Мъжът е от хилядите, чието име е било принудително сменено в средата на 80-те години на миналия век. От документите му става ясно, че той е бил бит, пращан е в лагера "Белене" и е бил в заточение.

Досъдебното производство за престъпленията е образувано през 1991 г., но още не е приключило.

Сега Софийският районен съд е решил, че мъжът трябва да бъде обезщетен заради излъганите му очаквания,че ще получи възмездие за погазените си права и здравословни проблеми. А също и за емоционално напрежение и загубата на доверие в институциите.

Още по темата

На потърпевшият трябва да му бъдат платени неимуществени вреди за периода 1991-2017 г., защото претърпял разочарование и страх, че дълги години няма изгледи за приключване на делото и обвиняемите ще останат ненаказани, пише "Сега".

Решението на съдия Даяна Топалова, което подлежи на обжалване, може да повлече стотици дела срещу прокуратурата.

Мъжът, осъдил прокуратурата, иска 100 000 лв. обезщетение, но е предявил само частичен иск за 5001 лв. Съдът е съгласен, че "справедливият размер на обезщетението е 100 000 лв., и удовлетворява изцяло частичния иск".

Прокуратурата пледира, че разследването е много сложно, защото има много обвиняеми и стотици пострадали, чието поведение е допринесло за забавянето, както и че е трябвало да бъдат изпратени съдебни поръчки в чужбина. Според обвинителите вредите на мъжа са причинени не от неразумния срок на разследването, а от репресиите през възродителния процес.

Според Темида търсеното обезщетение е завишено и не отговаря на вредите, на икономическия стандарт в страната и на съдебната практика по аналогични случаи, твърдят прокурорите.

Съдът обаче не е съгласен. Според съдиите няма никаква причина досъдебното производство да продължава два пъти по-дълго от сроковете за абсолютната давност.

"По същество това поведение представлява отказ от правосъдие, тъй като изключва възможността за упражняване на правата на пострадал в рамките на един човешки живот", пише съдията.

В решението се разказва как след образуването на разследването през 1991 г. до 1998 г. делото е разглеждано относително бързо и за тези години обвиняемите са предавани на съд два пъти. И двата пъти съдът е връщал делото на прокуратурата, защото не са били посочени пострадалите от престъплението.

От 1998 г. до 2001 г. не е направено нищо, за да бъдат посочени. Между 2001-2004 г. са установени и разпитани 312 пострадали от общо 446. Това е косвено доказателство за неоправданото бездействие от близо 10 г. за установяване на пострадалите. От 2002 г. до сега останалите 134-ма души не са разпитани - заради неправилно оформена съдебна поръчка или по други неясни причини.

"Изпълнението на задължението за пълно и всестранно разследване е било въпрос на организация и воля, при положение че е на разположение ресурс на цяла една държава", пише съдията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


154
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре, че все пак съдиите са една идея по-умни хора от масовият българин. (Че като гледам какви *** коментират тук и лошо ми става.)
127
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Една радостна вест.Прокуратурата е осъдена, защото не си върши работата.Най-после съда каза на висок гласЦАРЯ Е ГОЛ.
126
2
 
4
 
! Отговори
Темида преди 6 години
Какъв е смисъла на статията? Един куп дела отлежаваха и нищо не е правено по тях и точно за пострадалия преименуван,се реши да се обезщети. Това е поръчано решение от Пеевски,който чрез слугата си главен прокурор,управлява съдебната система!
125
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде мимюни, като не ви харесва в България, 'фащайте пътя за Турция и не се връщайте. И Бай Тошо ви даваше аванти, приемаше ви без изпити в СУ, какво ли не. Закъсня с промяната на имената с 10 години и сега щяхме да сме Чиста и Свята република.
124
3
 
10
 
! Отговори
Трак преди 6 години
А колко от вас знаят , че ромите бяха насила вкарани в градовете с цел да се асимилират.Най голямото *** гето в Европа е столипиново-създадено от бай Тошо , мега глупавия овчар , съсипал България.
123
1
 
2
 
! Отговори
данъкоснасящ преди 6 години
И аз искам обезщетение .Да сшушам само идиотии.
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
80% безполезна и нагла *** ...
121
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Независимо от тази версия основният виновник за кървавия инцидент остават ръководителите на тоталиталния режим" Е ти тука обрка ...
120
5
 
10
 
! Отговори
Е,да преди 6 години
Независимо от тази версия основният виновник за кървавия инцидент остават ръководителите на тоталиталния режим, които със смяната на имената погазиха основни човешки права и ценности и всяха в българското общество омраза и недоверие.
119
3
 
10
 
! Отговори
Е, да преди 6 години
По-късно става ясно, че Емин Мехмедали (Елин Маджаров) и Абдула Чакър (Алцек Чакъров), са били агенти на окръжното управление на Държавна сигурност в Бургас през 70-те и 80-те години. Освен официалната версия продължават да витаят съмнения, че атентатът е подготвен реално от Държавна сигурност, като алиби и оправдание за противодействие срещу надигащата се съпротива на турците, заради сменените им имена. В тази посока има доста доказателства, срещу които тайните служби на комунистическия режим и БКП не са дали отговор. Независимо от тази версия основният виновник за кървавия инцидент остават р
118
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има ли по-голямо расово престъпление в съвременна България от Възродителния процес?Възродителен на какво? На страданието и омразата?
117
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До анонимен с Буново.Не сме забравели. Но е смешно, да осъдиш цял народ, за действията на шепа хора.
116
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да припомним избитите майките и децата на гара Буново! Кой ще плати за тези невинни хора, купе за майки с децата им беше взривено и всички убити. Добре, че ДС улови извършителите и ги разстреляха. Въпреки това на обичащите Турция камилари у нас им се разреши да имат партия, дори втора създадоха. Като не им харесва тук, Турция е близо. Ердоган болника ги чака, ама нещо не им харесва. Щото онзи може да ги обвини за нещо и натика по затворите. Хайде бе, мюмюновци, ходете си в майка Турция,писна ми!
115
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 123Шшшшт, тихо ! Ще нараниш нечие нежно его. Ще напрегнеш нечии мозък, вземе да получи мнискус на апандесита.
114
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаме българско малцинство в Албания, в Украйна, а в България не позволяваме малцинства, даже имената искаме да им сменяме.Отвратен съм от такива "патриоти" .
113
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И да не забрави накрая този аркадаш да си върне българското име (да не се притеснява повече)
112
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Левски е казал, че народите трябва да съжителстват във взаимно уважение.Но има сред тук коментиралите, по-умни от Левски и по-големи патриоти.
111
17
 
11
 
! Отговори
ПЕНКО преди 6 години
Аз съм съвременник на смяната на имената /покръстване/ . Кой ще съди тези турци, които създадоха ПАНТЮРКИСТКИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ в България / със стотици хиляди членове / ??? А имаха всички привилегии и вестник на турски език със заглавие " ЙЕНИ АШЪК"- в превод "утринна зора" или нещо подобно !!! Имаха работа ,пари ,стопанства,привилигировано образование,/ религията беше "отречена",имаха здравеопазване, детски градини ,училища ...Защо се поддадоха на ПАНТЮРКИЗМА / А ПОСЛЕ ОХ / ???????
110
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе бЮлюкбалгаристански Роби!!!Вие херптен изкрейзихте!Даже не сте роби,а просто планктон!!С вас се гаврят,изкарват ви виновни за какво ли не,превърнаха този смешен водевил, на фона на милионите избити от турците по време на 500годишнотоРОБСТВО,на въстанията за освобиождени,,90 хиляди избити и над 200 хил.прогонени,с анксираните им земи и къщи,1913 год....и всички НИЕРОБИТЕ,стоим наср***ни и плащаме ли плащаме!!!Не сме народ,а...Няма да свърша,защото народомършенството и не свършва!Пфу!!!
109
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прав е човека смел е и ги съди,защото е горд турчин , А хилядите политически затворници българи от Белене и други "лагери" си траят като мишки , и семействата на изядените от прУсетата и те траят - българите сме страхливци!