Лифт до пистите – по-екологичното решение за Банско

Нено Димов: Извозването с автомобили до пистите е по-увреждащо!
Обновена: 11 дек 2017 16:03 | 11 дек 2017 15:52,
36
Лифт до пистите – по-екологичното решение за Банско
Снимка: архив Reuters

"Извозването с автомобили до ски пистите е много по-увреждащо за околната среда, отколкото това с лифта", заяви министърът на околната среда Нено Димов по време на кръгла маса за проектите за Национален парк "Пирин" и за "Ски зона Банско", предаде "Фокус".

Още по темата

По време на кръглата маса ще бъде представен проекта на Министерския съвет за промяна на плана на управление на Национален парк "Пирин" и даването на съгласие за изграждането на нова ски зона.

Опасенията на екозащитниците са, че лифтът ще се превърне в параван за масова сеч и огромно разширяване на ски зоната за сметка на парка. Затова и част от екоорганизациите отказаха да отидат на въпросната среща.

"Искаме да направим така, че на Банско хората да не чакат на опашка", категоричен бе обаче Димов.

Министърът на турзима Николина Ангелкова обяви, че министерството подкрепя изграждането на лифт в Банско.

"В тази връзка и водени от разбирането, че трябва да има баланс на различните групи интереси. Още миналата година създадохме работна група за развитие на планинския туризъм", посочи Ангелкова.

"Ще продължим да работим в тази посока не само с необходимите законодателни промени, за да се улесни изграждането на такива спортно-технически съоръжения“, увери Ангелкова. Според нея това ще доведе и до привличането на по-голям инвеститорски интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
3
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
А защо изобщо трябва да има извозване до пистите??? Те, също като лифта, имат определен капацитет. Или това изказване показва полуприкритата, полуявна готовност на Нено да се подарят на Цеко нови територии от НП Пирин за да изгражда нови писти?
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А ще затворите ли достъпа за коли?! Щото се съмнявам.
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не може с държавни пари да се финансират частни хотелиери.Това в нормалните държави би било възмутително, обаче в Тикволандия се приема за нормално.Както се прие за нормално да се построи с държавни пари трибуна на частния стадион на Киро Гелата в Разград. Отделно че я кръстиха пък и с името на един мамалигарски .... ганин.
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В крайна сметка мафията, покровителствана от ГЕРБ ще победи.Да не забравяме Борисов, Цветанов и Цачева в предния си мандат как обикаляха хотелиерите да ги агитират да гласуват за тях.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко пари струва лифта? Колко пари ще донесе на държавата? Заслужава ли си?
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми като е толкова голем проблема с опашките на кабинката, да дадът на БДЖ да направи една електричка с трета релса като в Австрия и готово, тамън и частично ще се реши и проблема с придвижването в самото Банско) ама май целта е друга
10
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Помните ли рилския лифт дето хамстера вися и подмокри памперса. Незаконен беше този лифт, ама го оставиха и сега рилските езера са станали ***
9
2
 
10
 
! Отговори
... преди 6 години
Добре бе защо пак трябва да даваме държавни пари и средства на цеко минев!!?? Защо само неговато гърло требе да храним!!?? Преди му дадохме колко десетки хектара! Той взе двойно повече! Сега лифт държавата ше му построи! Да не земе той да си построй два! Сетне там целата концесия е на негови фирми и под фирми и прочие! Е не се ли наяде тоя бре!!?? Ей ба си хората това доде не ОКРАДЪТ всичко що може да се окраде немат мирясване!! Еми НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН!!!
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колко души чакат на опашка за лифта?Не са повече от 10 000Та викам си тези 10 000 са толкова малко и ако почакат 2 часа нищо няма да има станеАко пък се построи втори лифт на Банско и се предизвика екологична катастрофа тези 10 000 ще са далеч от проблемите
7
5
 
17
 
! Отговори
Бесен скиор преди 6 години
И на кого е необходим втори лифт? ЕДИНСТВЕНО на хотелската мафия!*** чакали на опашки! Ми да чакат! Като са се полъгали по рекламите и са отишли там.Не може наличието на хора пред лифта да определя за или против нов лифт.Пистите ВЕЧЕ са препълнени и ако се реши проблемът с опашката долу, ще се наложи разчиатването на нови писти горе и кръгът се затваря.Ако се реши, че планината ще се харизва на мафията - ОК-ама да се говори в прав текст, а не да се с увъртане за биснес, поминък, спорт и т.н.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми нали си има лифт, като им е малък да му увеличат капацитета, това е и по-евтино и по-бързо решение, ама май целта е друга) отделно ако ще се стига до строителство на втора кабинка не е ли по-добре това да се прави от друга фирма, така че да има конкуренция
5
3
 
11
 
! Отговори
Иван Пешев преди 6 години
Инвеститора да купи еквивалентен парцел в някоя индустриална зона и да го направи на гора !!! Стига само сте *** на чистото , да не сте правили толкова реклама на Банско , дигайте цените и ще има равновесие - ама трябва и качеството да се дигне а не тези кисели муцуни работещи за мутри !!! То с трици маймуни не се ловят. Не са че няма да стъпя ами и на всеки познат от чужбина казвам да не ходи и че само мутри там.
4
12
 
4
 
! Отговори
Дари преди 6 години
естествено, че е по-екологично, айда да го правят вече този лифт, стига са висяли хората по опашки, то им писна направо
3
15
 
8
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Втори лифт е необходим, наличният категорично не се справя с потока. Въпросът е да не се използва като повод за прекомерни сечи.
2
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
като презастроиха и бетонираха Банско ще има опашки, сега искат втори лифт, после ще искат трети лифт, защото след втория ще застроят и Добринище и пак ще има опашки, след това ще искат четвърти и т.н. докато Пирин стане като слънчака - едно гето...
1
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никакви лифтове повече в Банско после ще искат 3 и 4-ти къде ще му се види края ще унищожат планината, че и концесията им за жълти стотинки.