Лифт до пистите – по-екологичното решение за Банско

Нено Димов: Извозването с автомобили до пистите е по-увреждащо!
Обновена: 11 дек 2017 16:03 | 11 дек 2017 15:52,
36
Лифт до пистите – по-екологичното решение за Банско
Снимка: архив Reuters

"Извозването с автомобили до ски пистите е много по-увреждащо за околната среда, отколкото това с лифта", заяви министърът на околната среда Нено Димов по време на кръгла маса за проектите за Национален парк "Пирин" и за "Ски зона Банско", предаде "Фокус".

Още по темата

По време на кръглата маса ще бъде представен проекта на Министерския съвет за промяна на плана на управление на Национален парк "Пирин" и даването на съгласие за изграждането на нова ски зона.

Опасенията на екозащитниците са, че лифтът ще се превърне в параван за масова сеч и огромно разширяване на ски зоната за сметка на парка. Затова и част от екоорганизациите отказаха да отидат на въпросната среща.

"Искаме да направим така, че на Банско хората да не чакат на опашка", категоричен бе обаче Димов.

Министърът на турзима Николина Ангелкова обяви, че министерството подкрепя изграждането на лифт в Банско.

"В тази връзка и водени от разбирането, че трябва да има баланс на различните групи интереси. Още миналата година създадохме работна група за развитие на планинския туризъм", посочи Ангелкова.

"Ще продължим да работим в тази посока не само с необходимите законодателни промени, за да се улесни изграждането на такива спортно-технически съоръжения“, увери Ангелкова. Според нея това ще доведе и до привличането на по-голям инвеститорски интерес.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
1
 
0
 
! Отговори
Teo преди 6 години
Не съм съгласен!Има ли достатъчен приток на финансови средства,ще се създаде и болница,и адекватен транспорт.Инфраструктурата горе-долу я оправиха,въпреки,че все още Банско е като разбит бункер.За да има курорт на ниво,ще е необходима травматология на близо с обучени специалисти за счупвания.Защото докато закарат един пострадал в София минава време,при зверски счупвания тъканта некротизира и това богатите го знаят.За това все още не идват в Банско.Но няма ли цялостен план Банско ще остане село.
35
1
 
1
 
! Отговори
Краси преди 6 години
Абе по цял свят лифтовете са най-доброто решение за зимните куросрти, тука едни пръдльовци са решили, че не било екологично.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Тео(Продължение) тук е същината на проблема. 500те отсечени дървета за лифта могат да се прежалят, проблема е че лифта е първата стъпка от една еко катастрофа. Ако на правителството наистина му пукаше, нямаше да се занимава просто с един лифт, а щеше да обсъжда цялостна програма за развитието на туризма в Банско и региона.
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ТеоСега искат лифт понеже се чакало. После ще искат още писти понеже лифтовете ги возели прекалено бързо. Междувременно легловата база ще нарастне още повече. НО инфраструктурата няма да се подобри. Няма да има адекватна канализация. Няма да има адекватно водоснабдяване. Няма да има модерен влак с интернет и ток който да носи туристите от летището в София до Банско. Няма да има и болница за нарасналия брой туристи, няма да има паркове места. Тук е същината на проблема.
32
1
 
0
 
! Отговори
Тео преди 6 години
и още...за да е курорт на ниво на Банско му трябва освен лифта,и газова връзка от Симитли,защото сега газта за местното население е неатрактивна.В последствие субсидии за минаване на отопление с газ.И,разбира се,малко по-малко алчни "инвеститори".Определено ме е яд,когато се намери някой да развие бизнес в България,да вкарва пари в държавата и да идват комшиите да си оставят парите да има ей такива надрусани гни_ди като пиш_ман зелените,които с цел да смучат като кърлежи са готови на всичко!
31
2
 
1
 
! Отговори
Тео преди 6 години
За да върви Банско нагоре има отчайваща нужда от втори лифт. Живял съм в Гармиш-Партенкирхен и там има четири лифта плюс още два за да идеш на Цугшпице. Не съм видял някой зелен там да кряка срещу тях. Но ми е интересно тези заблудени джойнтаджии и техните пастири защо не защитават планините от истинската масова сеч, която не е спирала? Банско има потенциал, но инфраструктурата още куца. Има и друг проблем - какъв чист въздух като всеки се отоплява на твърдо гориво зимата, а Банско е в ниското?
30
1
 
2
 
! Отговори
Ще не ви ... в г... преди 6 години
Някой да е чул нашите еколози да са протестирали срещу нещо от което не могат да изкрънкат рушвет. Нема такъв случай! Все пречат на някакъв бизнес в полза на конкурентен такъв. Изсече се и се изнесе българската гора, автоморгите на Европа се изсипаха в България, дишаме сажди, но за това еколозите не протестират,защото няма кой да им плати.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Цяла западна Европа върви към ограничаване не замърсяването на природата. Затварят стари електроцентрали, ограничават дизеловите автомобили, рециклират. Тези мерки се радват на огромна подкрепа сред населението там. Само разни мутри които имат изгода, или тъпири които си мислят че държавата или гражданите ще спечелят от това се опитват да убеждават че видиш ли западняците ще се тълпят да идват и да гледат една обезобразена планина
28
3
 
4
 
! Отговори
Pilot преди 6 години
Този Цеко тайничко застрои парка в София, Витоша реално за ски вече не става и сега иска и Пирин да му подарят . Ами българите да се изнасяме в чужбина , а мутрафония да се развива . Корупция .... !!!
27
8
 
4
 
! Отговори
Todor R преди 6 години
Иронията, е че основно платени зелени протестери пискат срещу втория лифт, който е повече от необходим.
26
9
 
3
 
! Отговори
Кресна преди 6 години
Същите тия серсеми- еколози запалиха Кресна лятото и всичко изгоря щото за пари от безумни програми гледаха *** в дефилето. Наетият от тях ром - пастир си изгаси цигарата в сухата трева... Магистралата била вредна, обаче. Инак пазели Пирин... Боже опази от измамници
25
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тъй наречения еко-министър май е на заплата към Цеко. Вместо да пази природата, той взима заплата за да прави реклама на ски-зоната...
24
0
 
1
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
20, а т.нар. от теб "нарко-сборища" са довели до изсичането на колко дървета за да освободят място за палатките? Но дори да беше грешка допускането на такива фестове, едната грешка може ли да послужи за оправдание за да се позволи втора?
23
1
 
2
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
21, Киртак, естествено, че хотелите са долу в Банско, горе ли искаш да са? Но нали се пълнят от хора, които карат по тези писти? Много ли ти е сложно?
22
1
 
0
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
19, мисленето ти е елементарно. Освен, че е гнусно. Разбира се, какъв мотив може да види дребната душица у другите - същия, който би имала и тя - да пооткрадне нещичко ("ама те всички крадат, аз ли съм най-глупав?").
21
3
 
1
 
! Отговори
Киртак преди 6 години
До king_for_a_dayКъде ти се привиждат хотели? Хотелите са долу в Банско. Чул не чул, но против. А защо да няма повече писти? Каква е международната практика?
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До king_for_a_dayПисти и влекове не може а нарко сборища от рода на Беглика фест на територията на ЗАЩИТЕНА МЕСТНОСТ БАТЛЪБОАЗ може, защото обслужват "еко" интереси.
19
2
 
5
 
! Отговори
Един преди 6 години
Въобще не става въпрос кое е по-екологично. Проблемът е едни "зелени" да вземат едни пари, за да си затворят устите и да спрат да пречат. Последното което ги интересува е екологията.
18
4
 
2
 
! Отговори
king_for_a_day преди 6 години
17, не всички са ***, но ти явно си. Въпросът далеч не е само да се разреши втори лифт, а покрай него да тихомълком да позволи строителството на още писти, оттам и хотели. А хората под държавни пари вероятно имат предвид това, че се готвят да подаряват земи на безценица, да не говорим за абсурда, че са национален парк, обект на Юнеско и т.н...
17
6
 
1
 
! Отговори
? преди 6 години
Тук всички ли са *** или някои се преструват? Какви държавни пари? Въпросът е да се разреши на концесионера да построи втори лифт, зелени ***!