Военни и полицаи на почит в България! Възможно ли е това?

Доверието в армията и в МВР расте, отчитат социолозите от "Галъп"
12 дек 2017 16:30,
66
Военни и полицаи на почит в България! Възможно ли е това?
Снимка: архив "Булфото"

Военните и полицаите събират все повече одобрение от българите. Армията пък за първи път от години се оказва с доверие от повече от половината от хората в България. Това показват данните от експресен сондаж на "Галъп". Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември 2017 г. сред 1000 души.

Според резултатите на изследването през тази година авторитетът на армията се е повишил осезаемо в очите на българското общество. Доверието във военните е стигнало 51%, а недоверието е спаднало до 33 на сто.

Така армията се нарежда сред най-уважаваните институции на властта, анализират социолозите.

Те напомнят, че в армията традиционно има сходни нива на доверието и недоверието, а това, според наблюдателите, е рядкост при институциите в страната. При повечето негативните оценки са повече от позитивните.

Още по темата

"Вероятно този допълнителен моментен ръст в 2017 г. се дължи на обществена инерция около встъпването в длъжност на президента Румен Радев – доскорошен генерал от военновъздушните сили. Традиционно високите нива на доверие в армията се дължат най-вече на нейната непартийност", пишат още от "Галъп".

Социолозите припомнят, че в първите години на века имаше тенденция към спад на доверието в армията, а в последното десетилетие положителните и отрицателните стойности се уеднаквиха.

Наблюдателите смятат, че една от причините е в намаляването на числеността на армията, което е довело и до намаляване на нейната тежест в обществото.

Данните показват, че и доверието във военния министър Красимир Каракачанов се увеличава и от 10%, през 15% достига до 20-25 на сто.

И доверието в полицията продължава да расте, сочат данните на "Галъп". Докато преди две години то е било 30%, сега е 46%. За последните две години недоверието е спаднало от около 60% до 44%.

"Идните месеци ще покажат дали става дума за трайна тенденция или пък за конюнктурен ефект, който се дължи на усещането за стабилизация на властта", обясняват социолозите.

Те припомнят, че последният осезаем пик в доверието към полицията е било по време на първия мандат на ГЕРБ, когато се откроила активността на вътрешния министър Цветан Цветанов. Доверието в полицията тогава достигна кратковременна пикова стойност близка до 50% В края на 2010 г. обаче скандали около Цветанов разсеяха това усещане", допълват от "Галъп".

Социолозите анализират, че доверието в полицията обикновено се влияе от политически фактори. Те припомнят най-високите нива на одобрение към униформените по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. Скандали около Румен Петков пък довели до ръстове на негативните оценки.

"Доверието във вътрешния министър Валентин Радев през тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от над една десета от пълнолетното население. Все още обаче близо 40% не са запознати с личността му, което е закономерно на този етап", допълват от "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
0
 
0
 
! Отговори
да,ама не преди 6 години
През работно време при криминален инцидент пострадах сериозно.На мястото на инцидента имаше повече от 10 полицаи.Въпреки това нито разследване имаше,нито извършителят бе наказан.После разбрах,че имал близки в МВР и затова е недосегаем.За подобно деяние в метрото в Берлин извършителят бе задържан от полицията и осъден на 3 години затвор.След това ми преживяване никога повече няма да уважавам полицаите!Полиция и съдебна система видях има в Германия,но не и у нас!
54
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
когато спрат да се гаврят с обикновения гражданин, когато разберат, че не сме дойни крави, може и да има
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз вярвам че полицаите и военните неостават гладни.
52
4
 
5
 
! Отговори
Глупости! преди 6 години
Не воювам вече за никого ...ОСВЕН ЗА СЕБЕ СИ И СЕМЕЙСТВОТО МИ/..ако се наложи../
51
0
 
2
 
! Отговори
Как е възможно това? преди 6 години
Ами възможно е, възможно е!Като Волен Сидеров и Валери Симеонов организират едни шпиц команди със звучни имена като Щурм Абтайлунг или Шуц Щафел.*** униформи лесно ще си ги поръчат.Ами учители на почит? Тях кога?Ами лекари на почит? Тях кога?Или такива не ни трябват, а?
50
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
MRAZYA I POLIZAITE I VOENNITE.TYAHNITE DEZA GIVEAT V RAZKOSH,A NIE YMIRAME BEDNI.POLIAITEBIAT I UBIVAT ZA UDOVOLSTVIE A UBIIZITEUBIVAT NA TEREN ,NO V DRUGI DARGAVI
49
3
 
4
 
! Отговори
ХА,ХА,ХААААААААА.... преди 6 години
АРМИЯТА НИ..... Е КОЛКОТО , ТАЯ НА ВАТИКАНА.А , ПОЛИЦИЯТА ----КОЛКОТО НА МИЛАНО!А ...И С КОГО ДА ВОЮВАМЕ ....ХА,ХА,ХАААААААААА... НАЛИ СМЕ ЧАСТ ОТ НАТО??!??!!
48
2
 
6
 
! Отговори
Мардук преди 6 години
Докато нямаме истински лидер не . Днес министъра им ги е подкупил с 500 лв да си мълчат преди евроизлагателствтото . А иначе ги нарича - крадци :) Споко Шайка компроматите няма да дойдат от ченгета ;)
47
1
 
6
 
! Отговори
Министър преди 6 години
Добър вечер граждинино Василев . Как е в ЛаоЛин или пък в Маолудст -ех ,да си гражданин каква радост е ,а ?)
46
10
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Добър вечер селяни прости!!!Може ли аз да уважавам армията и полицията , когато си искам и когато ми е кеф!!!???Щом летците ша фърчат когато си искат, а полицията ще стачкува когато си иска, след като са деполитизирани и са държавни служители, може ли и аз когато си искам да ги поскрепям???Агент Даръл Шалохан!ЦРУ!!!
45
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Военни и полицаи на почит в България! Възможно ли е това?....Samo, AKO sa dostoini naslednici na deloto na Kimon Georgiev...Ako produlzavat da go igraiat tikveni semki ili Koziashki bashibuzuk...Nikoga...Klel se vuv viarnost na Narodna Republika Bulgaria
44
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Баси измишльотините!Друго не разбирам,защо е нужно да се лъже,какво се постига с това!?За военните нямам мнение,но полицията е под всякаква критика!А и оня *** шкембе войвода е толкова жалка история...
43
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ало, къде сте бе?
42
3
 
14
 
! Отговори
Ханко Брат преди 6 години
"полицаи" в България няма от 08,09,1944г. МВР е организирана престъпна група. Визите за Канада падат................чао!!!?!?!
41
5
 
17
 
! Отговори
аз дебила преди 6 години
МВР и полицията първо трябва да си заслужат заплатите и привилегиите и тогава да говорят за доверие,аз ако съм полицай ще ме е срам да гледам хората в очите при сегашното полужение.
40
2
 
14
 
! Отговори
жълти новинки преди 6 години
Бил съм в казармата и се нагледах на военни изпълнения.Няма такива ***.Освен тези в Народната милиция,дето пази хунтата от любовта ни.Халал да са ви!След 20 дена ще съм далече от Тикволанд!Благодаря!
39
2
 
14
 
! Отговори
Джон Спрингфийлд преди 6 години
Докато Българският *** избира да го управляват куки и ***, винаги ще сме в орбитата на *** и ще сме мизерни като тях!
38
0
 
20
 
! Отговори
чоека преди 6 години
Военните по принцип са на почит в Бг. За полицаите ще кажа, че първото нещо къде трябва а ги научат в академията е израза "Добър ден". Така се поздравява гражданин. Зада получат уважение трябва да уважат. И крал да се родиш нямаш уважението на народа.
37
5
 
5
 
! Отговори
БГ-ПРИВАТИЗАТОРКАТА. преди 6 години
ИСКАМЕ АРМИЯ ---АМА , ДА Е ВЕРНА НА МОСКВА ...И ДА ХОДИ САМО НА МИСИИТЕ НА ДЖУДЖИ..!!!!ДА ПИЯТ АРМЕЙЦИТЕ ---АМА ....САМО ТОЛКОВА , КОЛКОТО "БРАТУШКИТЕ"!ИСКАМ ПОЛИЦИЯ---АМА БЕЗ ДА БИЕ ..А , НИЕ ДА Я БИЕМЕ И ДА Й БЪРКАМЕ У ГЪ"А...И ТЯ ДА ВИКА САМО..."НЕДЕЙ ТАКА ,БЕ БАТЕЕЕ.."!!!ИСКАМЕ ПОЛИЦИЯ---ДА НИ ЛОВИ ...АМА , ДА НИ ЧЕРПИ С КАФЕ И БОНБОНИ ...И ДА НИ ПУСКА , ПО-ЖИВО --ПО -ЗДРАВО...И НИЕ --ПАК ДА СИ КРАДНЕМЕ " ПО-"СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ"-- ОТ ДЪРЖАВАТА И ХОРАТА.....
36
12
 
13
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 6 години
Плюете по армията и не желаете да плащате за армия - тогава ще правите кавали на Осман Паша....ето за това сме били 500 г. под робство, защото всеки мисли, че е компетентен и знае повече от другия...без армия на този Балкански кръстопът не ни чака нищо добро...но някой от вас са много добри експерти - започвайте да учите чужди езици... Аферим ***...продажници