Военни и полицаи на почит в България! Възможно ли е това?

Доверието в армията и в МВР расте, отчитат социолозите от "Галъп"
12 дек 2017 16:30,
66
Военни и полицаи на почит в България! Възможно ли е това?
Снимка: архив "Булфото"

Военните и полицаите събират все повече одобрение от българите. Армията пък за първи път от години се оказва с доверие от повече от половината от хората в България. Това показват данните от експресен сондаж на "Галъп". Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември 2017 г. сред 1000 души.

Според резултатите на изследването през тази година авторитетът на армията се е повишил осезаемо в очите на българското общество. Доверието във военните е стигнало 51%, а недоверието е спаднало до 33 на сто.

Така армията се нарежда сред най-уважаваните институции на властта, анализират социолозите.

Те напомнят, че в армията традиционно има сходни нива на доверието и недоверието, а това, според наблюдателите, е рядкост при институциите в страната. При повечето негативните оценки са повече от позитивните.

Още по темата

"Вероятно този допълнителен моментен ръст в 2017 г. се дължи на обществена инерция около встъпването в длъжност на президента Румен Радев – доскорошен генерал от военновъздушните сили. Традиционно високите нива на доверие в армията се дължат най-вече на нейната непартийност", пишат още от "Галъп".

Социолозите припомнят, че в първите години на века имаше тенденция към спад на доверието в армията, а в последното десетилетие положителните и отрицателните стойности се уеднаквиха.

Наблюдателите смятат, че една от причините е в намаляването на числеността на армията, което е довело и до намаляване на нейната тежест в обществото.

Данните показват, че и доверието във военния министър Красимир Каракачанов се увеличава и от 10%, през 15% достига до 20-25 на сто.

И доверието в полицията продължава да расте, сочат данните на "Галъп". Докато преди две години то е било 30%, сега е 46%. За последните две години недоверието е спаднало от около 60% до 44%.

"Идните месеци ще покажат дали става дума за трайна тенденция или пък за конюнктурен ефект, който се дължи на усещането за стабилизация на властта", обясняват социолозите.

Те припомнят, че последният осезаем пик в доверието към полицията е било по време на първия мандат на ГЕРБ, когато се откроила активността на вътрешния министър Цветан Цветанов. Доверието в полицията тогава достигна кратковременна пикова стойност близка до 50% В края на 2010 г. обаче скандали около Цветанов разсеяха това усещане", допълват от "Галъп".

Социолозите анализират, че доверието в полицията обикновено се влияе от политически фактори. Те припомнят най-високите нива на одобрение към униформените по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. Скандали около Румен Петков пък довели до ръстове на негативните оценки.

"Доверието във вътрешния министър Валентин Радев през тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от над една десета от пълнолетното население. Все още обаче близо 40% не са запознати с личността му, което е закономерно на този етап", допълват от "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
25
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Четох с недоверие, докато стигнах до "Галъп" и разбрах, че недоверието ми е основателно и спрях да чета!Доверие към военните може и да има, но към полицията, еле към политиците НЯМА НИКАКВО!На всички е ясно, че полицията, прокуратурата,съда и политиците( разбирайте изпълнителна,съдебна и законодателна власт) са КОРУМПИРАНИ! За какво доверие може да става дума тогава? Доверие към крадци и бандити може ли да има ?! Във всяка телефонна измама, контрабанда,наркотици и има замесени висши полицаи!
34
0
 
14
 
! Отговори
кога преди 6 години
Доверието се губи бързо но много трудно се връща,на хората им писна да плащат на една полиция която изглежда зле,не познава законите,правомощията си,задълженията си,и не иска да разбере най после че всички привилегии и пари който получават трябва да се заслужат и идват от джоба на народа.
33
0
 
13
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 6 години
"Доверието във вътрешния министър Валентин Радев през тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от над една десета от пълнолетното население"И ще стигне вероятно до 80%, представляващи неговата социална група. Човекът е кръгъл ***, което му проличава всеки път, когато си отвори устата.
32
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как можете да имате доверие на тази натовска, вражеска, ..... армия?
31
1
 
20
 
! Отговори
бесно гризли преди 6 години
Едно време при 9 милиона държава се знаеше всичко, а сега сме 3-4 милиона без пенсионерите, децата и разкриваемостта е слаба. Нали се сещате, че няма как това да бъде така ако на хорото не играят едните с другите.пп. за кво доверие говорим(армията въобще не броим)
30
1
 
5
 
! Отговори
kolio преди 6 години
hahaha,nai-golemite hrantutnici I mardi I doverie,ai siktir ve
29
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Военниннампочит в БГ - да, полицаите -нееееее уууууу
28
5
 
1
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
До Хан Аспарухкаква "армия" на Аспарух?? за ордата ли става въпрос??? Българска държавност е призната от Византия чааааак при цар Петър. смятай векове наред не са виждали признаци на държава и държавност.
27
4
 
7
 
! Отговори
Хан Аспарух преди 6 години
До 26 : армията е институцията, която през 681 г. създава основите на новата Българска държава, тази която през годините защитава многократно държавната цялост и народа си...да армията не създава видими блага, но създава нещо за което по света се дават колосални суми - сигурност! Само за тази година САЩ отделят 51% от ВБП за отбрана...през 680 г. не е имало призната Българска държавност, но е имало действаща армия, а тя е най-силния инструмент на власта...
26
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Идеята е кухарите да прочетат колко уважавана е полицията и да тръгнат и те да правят така за да са в крак с модата.Полицията ни са жалки копои на властта, които само тормозят децата, а истинските престъпници не само че не ги закачат, но ги и вардят. В полицията взимат с предимство прости и агресивни комплексари.А армия нямаме така или иначе. Има колкото да се води нещо на хартия за да се крадат пари.Не виждам нищо достойно за уважение.
25
2
 
19
 
! Отговори
Ром Бакарди преди 6 години
Хм ,много се съмнявам ,че доверието расте и към полицаите и към военните и бих искал да попитам ,а за какви заслуги расте доверието на народа към тях? Защо не уточняват за какви заслуги расте това доверие -какви героически неща са направени . Поредната платена поръчкова статия ,щото не виждам други причини . Да помгне някой ако знае за какво расте доверието от народа
24
8
 
4
 
! Отговори
Polska преди 6 години
Българския войник трябва във всеки един момент да бъде готов да опуца зелено човече без да се замисля. По бг черноморието има не малко.
23
1
 
12
 
! Отговори
Брей преди 6 години
А да вземат и едно проучване за доверието в здравеопазването да направят?
22
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За доверие в Армията нека гласуват само тези, които са виждали войник на живо, не по телевизията, през последните 20 години. Служил съм 2 два града, където от казармите вече няма камък върху камък.За доверие в полицията да гласуват само тези, които са виждали полицай да тича. Или поне да е изпотен. Задъхан не се брои. Въпрос на тегло.
21
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това, което комумизма направи за 50г. е да принизи армия и полиция до едни нискоквалифицирани, безмозъчни хора...служещи за подигравки, вицове и присмех на народа.ГЕРБ се придържа към тази политика, много успешно.
20
2
 
15
 
! Отговори
vlady преди 6 години
Отдавна е известно правилото "Под шапка мозък няма". Служителите на МВР, НСО, ДАНС, ГДБОП, ГДИН, ГДО и т.н. са с интелект 1/1000 от този на еталонната букова талпа един ционер, кашиците в някои случаи до стотни от ционера, само във ВМФ и ВВС има сравнително интелигентни офицери.
19
0
 
27
 
! Отговори
Деда му преди 6 години
Докато полицията дава вид на замесена с мафията а армията праща живи мишени които пазят американски интереси(складове и летища) в Афганистан,Ирак и т.н. е доста пресилено да се твърди ,че доверието расте!
18
1
 
9
 
! Отговори
тх преди 6 години
вси4ко това благодарение на добур пиар и слугинаж на медиите!
17
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
:) :) :) :)Смехория
16
1
 
23
 
! Отговори
Попо преди 6 години
Каква е тая шега ! Мръсни полицай и всякаква зган дето пазят тиквите,картофите и гуменките. Не искам полиция да ме пази а искам като в америка да имам право да се защитавам