Военни и полицаи на почит в България! Възможно ли е това?

Доверието в армията и в МВР расте, отчитат социолозите от "Галъп"
12 дек 2017 16:30,
66
Военни и полицаи на почит в България! Възможно ли е това?
Снимка: архив "Булфото"

Военните и полицаите събират все повече одобрение от българите. Армията пък за първи път от години се оказва с доверие от повече от половината от хората в България. Това показват данните от експресен сондаж на "Галъп". Проучването е проведено между 30 ноември и 7 декември 2017 г. сред 1000 души.

Според резултатите на изследването през тази година авторитетът на армията се е повишил осезаемо в очите на българското общество. Доверието във военните е стигнало 51%, а недоверието е спаднало до 33 на сто.

Така армията се нарежда сред най-уважаваните институции на властта, анализират социолозите.

Те напомнят, че в армията традиционно има сходни нива на доверието и недоверието, а това, според наблюдателите, е рядкост при институциите в страната. При повечето негативните оценки са повече от позитивните.

Още по темата

"Вероятно този допълнителен моментен ръст в 2017 г. се дължи на обществена инерция около встъпването в длъжност на президента Румен Радев – доскорошен генерал от военновъздушните сили. Традиционно високите нива на доверие в армията се дължат най-вече на нейната непартийност", пишат още от "Галъп".

Социолозите припомнят, че в първите години на века имаше тенденция към спад на доверието в армията, а в последното десетилетие положителните и отрицателните стойности се уеднаквиха.

Наблюдателите смятат, че една от причините е в намаляването на числеността на армията, което е довело и до намаляване на нейната тежест в обществото.

Данните показват, че и доверието във военния министър Красимир Каракачанов се увеличава и от 10%, през 15% достига до 20-25 на сто.

И доверието в полицията продължава да расте, сочат данните на "Галъп". Докато преди две години то е било 30%, сега е 46%. За последните две години недоверието е спаднало от около 60% до 44%.

"Идните месеци ще покажат дали става дума за трайна тенденция или пък за конюнктурен ефект, който се дължи на усещането за стабилизация на властта", обясняват социолозите.

Те припомнят, че последният осезаем пик в доверието към полицията е било по време на първия мандат на ГЕРБ, когато се откроила активността на вътрешния министър Цветан Цветанов. Доверието в полицията тогава достигна кратковременна пикова стойност близка до 50% В края на 2010 г. обаче скандали около Цветанов разсеяха това усещане", допълват от "Галъп".

Социолозите анализират, че доверието в полицията обикновено се влияе от политически фактори. Те припомнят най-високите нива на одобрение към униформените по времето, когато Бойко Борисов беше главен секретар на МВР. Скандали около Румен Петков пък довели до ръстове на негативните оценки.

"Доверието във вътрешния министър Валентин Радев през тази година се утвърждава до равнища на положителни оценки от над една десета от пълнолетното население. Все още обаче близо 40% не са запознати с личността му, което е закономерно на този етап", допълват от "Галъп".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
18
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Не можах да разбера смисъла на израза "доверие в армията" ???
14
10
 
2
 
! Отговори
onzi преди 6 години
видно е ,че ти малък *** не си бил в армията, поне ден щеше да да се насираш от страх всека вечер..
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя сондаж много крив, бе. Тюфлеците били с голямо доверие. Смех.
12
3
 
6
 
! Отговори
КГБ преди 6 години
До АнонименХА ХА ХА А ПЪК КАТО ТИ НАПИШАТ АКТОВЕ И РЕВЕШ КАТО КИВЕНДИЯ ЗА К...Р СКРИВАЙ СЕ СНЕШНИК
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Достойните хора винаги ще бъдат уважавани, независимо от професията.
10
4
 
31
 
! Отговори
Не така! преди 6 години
Не обиждайте фирмата "полиция" - това е голяма фирма и вирее в Англия, Германия,Америка та дори и в Росия!В България, имаме туфлеци в ролята на "народни милиционери".По северозапада съм чувал определението "***" за подобен типаж хора!
9
3
 
39
 
! Отговори
нали? преди 6 години
Нещо са объркали заглавието,НЕ доверието в МВР расте и никакви измислени и продажни социолози няма да променят това,само и единствено служителите в МВР могат да го направят,но не виждаме желание за промени и реформи.....
8
4
 
43
 
! Отговори
<><> преди 6 години
Спрямо полицията...нищо лошо но зазщо има един лаф "На всякъде като видиш патрулка се чувстваш спокоен ...само в България те хваща страх." Не че нещо ама май си е така .....
7
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е фалш това никога няма стане
6
0
 
33
 
! Отговори
пак преди 6 години
Фейк Нюз ...
5
7
 
35
 
! Отговори
123 преди 6 години
С тези войници и полицаи НЕ. Те са трагедия. Лично аз смятам, че полицията трябва да се закрие. Полза от нея никаква. И от армията също. От тази армия поне де.
4
5
 
24
 
! Отговори
АНТИ преди 6 години
Само при истински военен(Пиночет) режим.
3
9
 
29
 
! Отговори
преди 6 години
о да така е обожаваме ги заради 20-те им заплати и десетки други привилегии !
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
От тях зависи дали ще са на почит.
1
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уважението се постига с труд. Ако чакате някой да хареса полицията ги научете да работят на 120 %. Да покажат, че може да разчитаме на тях. Това е. Просто е.