Борисов: Купуваме техника, а пари за ремонт?! Летят 4 "Кугър"-а от 12!

Премиерът иска договори за поддръжка, сметна: 130 млн. ще ни струва
142
Борисов: Купуваме техника, а пари за ремонт?! Летят 4 "Кугър"-а от 12!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да обърнат внимание на поддръжката на наличната военна техника.

По думите му основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени.

Още по темата

"От 12 "Кугър"-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите "Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата", посочва Борисов на заседанието на правителството днес, според стенограмата.

Той възлага на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината.

"Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите", каза премиерът.

Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ. Здравният министър Кирил Ананиев заявява, че иска два хеликоптера за тази цел, но парите не стигат.

"Не два, а три ако искаш. Четири ползваме, а осем, за стотици милиони платени, стоят. Първо ще ги ремонтира Каракачанов и ще ти ги дадем ремонтирани", обещава той.

Темата с военната техника правителството обсъжда при отпускането на пари за ремонта на самолетите МиГ-29. За тях днес бяха одобрени 19.9 млн. лв. от бюджета.

Според премиера се оказва, че има много голям дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски.

"Сиреч 98-99 процента… колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация", пита Борисов и изрежда 12 "Кугър"-а, транспортни хеликоптери, три "Пантер"-и – пак хеликоптери и пак транспортни, и три "Спартан"-а – самолети, но също транспортни.

"Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката, заявява вътрешният министър Валентин Радев.

Премиерът пресмята новите разходи.

"Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа… Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво", обобщава Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
3
 
! Отговори
Драган преди 6 години
Тези Кугър-и дойдоха чисто нови само преди няколко години, а вече 8 не летят ! Това е престъпно безхаберие ! Как е възможно изобщо ? Отговорните лица на съд !
117
0
 
0
 
! Отговори
Legpad преди 6 години
Mnoo ubai bul galoshi razhojdat bul generalite iz Paris...reklama na bul gumena fabrika ot Ovcha kupel, Oboriste, Gofedarci ili Darvenica?!
116
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Vizda mu se kraq na Boiko, psihicheski e mnogo zle. Polovin den e kriv na sebe si, a drugata polovina ot denq e kriv na drugite. Dano Gospod skoro ni otarve, bulgarskiqt narod veche STRADA ot GERB
115
4
 
2
 
! Отговори
Бранимир преди 6 години
Не ни трябва военна техника тя е за войни България не обича войните разоражаваите се само така ще има мир
114
2
 
11
 
! Отговори
Стефанов преди 6 години
Този има ли си на идея за какво става дума!? Толкова посредствен и неграмотен държавен ръководител не сме имали никога! Тодор Живков беше ***, но имаше визия за развитиено на страната. А този говори като след махленско мачле в кварталната кръчма.
113
2
 
14
 
! Отговори
Този пък преди 6 години
Баси лицемерите.До вчера говореха колко напреднала икономика имаме.Колкосме напреднали а сега пеят на умряло че болници ще закриват пари за лекарства нямало сънирането свършвало парите от КТБ ги няма пари за армията няма.
112
0
 
5
 
! Отговори
Бивш военнен преди 6 години
С 70 лв увеличение от 2018г. на воиниците и коледен бонус 170лв.Ще имате Армия нанаи си.Казвам ви го от името на нормален гражданин.азък че има толкова умни съветници министри и примиери и да не забравяме Пенсионери хем 910 пенсия лв хем 1600 заплата до 57 годии
111
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно ! Бе тоя Спартан за какво ли ние ? Точно два пъти е използван от 2007 г - айде на сергията и тва е .
110
4
 
18
 
! Отговори
РадостинРадуков преди 6 години
ПАК ГО ИГРАЕМ "ДРЪЖ МИ ШАПКАТА " Кой ги поръча баце ? Не е само Радев ,тва са обсъждаше и гласува от вас ВСИЧКИ ... от тебе също . Пак невинен се изкарва ,конспирация на БСП ,ЕДВА ЛИ НЕ . Направиха българите *** за да ни сложат тоя *** да си играе на водач.
109
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Уникално т***п както винаги! Абе тиквоний, кой те кара да купуваш? Кат ти е скъпо вземи, хвани гепи и ги произведи - виж шведите!
108
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДРУГИЯТ ВАРИАНТ : СТОИМ ,,МАГИСТРАЛИ ,, А ПАРИ ЗА РЕМОНТ ?
107
1
 
0
 
! Отговори
Ex преди 6 години
Kak obvinqva prezidenta leko SAS strani4na nogica da mu go vkara, 4e e lapnal celiq budget za sebe si. As tako GI razbiram premier a Vie kakto i skate.
106
0
 
12
 
! Отговори
LZ-KR преди 6 години
Няма страшно Бате Бойко, извадета двуплощниците и делтапланерите и всичко ще си дойде на мястото.
105
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Некога на първият партиен и държавен ръководител Тодор Живков викаха - Бай Тошо нищо повече. Сега на определени големи хора имат имената на зеленчуци.Тва говори за обичта на народа нали.
104
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Купуваш на баба ти фърчилото.Я кажете защо с шиши прибрахте млрд от КТБ?.Вера Ахундова твърди,че всяка следа,водеща към ДП е унищожена.Навремето тя е имала копие на спъсъка с кредитите МУ-надхвърлят 100 млн.Документите са изчистени от сърварите и паметта на банката.
103
1
 
36
 
! Отговори
"-" преди 6 години
Ами, сърди се на Саксофониста от Мадрид бе Буда-ла!!!!!Именно той сключи договорите за френските бок---луци "Кугър", за "Спартаните" и за хонландските Фрегати без въоръжение, които бяха предназначени за скраб!Далаверата и комисионите бяха на ниво, а Саксофониста от Мадрид от гладна църковна миш---ка в Испания се превърна в милионер!Ама, мълчиш, че имено тогава и ти беше шеф на МВР в неговото правителство.
102
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 115 Ja zu Deutc
101
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
решението е емиграция.Това не е нормална държава за живеене,а конеф.
100
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мафия
99
3
 
35
 
! Отговори
Чиновник МНО преди 6 години
Потривам довлно ръце, милиони за ремонти, хиляди в моя джоб. Ще купя още един апартамент за дъщерята , да осигуря и внуците. Тази държава е рай!