Борисов: Купуваме техника, а пари за ремонт?! Летят 4 "Кугър"-а от 12!

Премиерът иска договори за поддръжка, сметна: 130 млн. ще ни струва
142
Борисов: Купуваме техника, а пари за ремонт?! Летят 4 "Кугър"-а от 12!
Снимка: БТА, архив

Премиерът Бойко Борисов поиска от министрите да обърнат внимание на поддръжката на наличната военна техника.

По думите му основната част от закупената техника са транспортни вертолети и самолети, за които не е предвидена поддръжка при сключването на договорите, и сега са приземени.

Още по темата

"От 12 "Кугър"-а, защото не е достатъчно само да ги платим, осем не летят. Но и на никой не му прави впечатление, че не летят, защото те нямат функции… И трите "Спартан"-а на 31 декември спират да летят, а сега лети само един от тях. Това ми докладва Каракачанов днес след направената от него проверка. Никой не можа да ми обясни от военните защо само транспортни средства и само за авиацията е отишла такава огромна сума от бюджета на държавата", посочва Борисов на заседанието на правителството днес, според стенограмата.

Той възлага на министрите на отбраната и на финансите да направят преглед и оценка на възможностите за договорите за поддръжка на наличната техника, които може да бъдат сключени до края на годината.

"Всеки ден слушам още нови самолети да купуваме, а никъде и никой не говори за поддръжката колко ще струва след това. Най-вероятно по същия начин ще останат на летищата да си стоят така, както "Спартан"-ите и хеликоптерите", каза премиерът.

Според него част от възстановените вертолети биха могли да бъдат използвани за нуждите на Спешната помощ. Здравният министър Кирил Ананиев заявява, че иска два хеликоптера за тази цел, но парите не стигат.

"Не два, а три ако искаш. Четири ползваме, а осем, за стотици милиони платени, стоят. Първо ще ги ремонтира Каракачанов и ще ти ги дадем ремонтирани", обещава той.

Темата с военната техника правителството обсъжда при отпускането на пари за ремонта на самолетите МиГ-29. За тях днес бяха одобрени 19.9 млн. лв. от бюджета.

Според премиера се оказва, че има много голям дисбаланс през годините в парите, които са отпускани за трите рода войски.

"Сиреч 98-99 процента… колко, Радев, процента от бюджета за техника на отбрана през годините отива за авиация", пита Борисов и изрежда 12 "Кугър"-а, транспортни хеликоптери, три "Пантер"-и – пак хеликоптери и пак транспортни, и три "Спартан"-а – самолети, но също транспортни.

"Нашето първо правителство изплати 576 милиона точно за "Спартан"-ите и за "Кугър"-ите. И освен това, ние сключихме договора за поддръжката, не беше предвидено за "Спартан"-ите, който изтича сега. Нашето правителство тогава, когато нямаше пари и бяхме в криза, го направихме. Никой не беше помислил за жизнения цикъл, както Вие казахте преди малко – за поддръжката, заявява вътрешният министър Валентин Радев.

Премиерът пресмята новите разходи.

"Сумата, Горанов, ще е около 130 милиона, да свикваш с нея. До следващото заседание да отлежава. Това е толкова скъпа… Въпросът е не само да се купуват, но и да се поддържат. И когато се купуват, да има смисъл за какво", обобщава Борисов. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
13
 
24
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 6 години
За къф ууй му беше на пияния мужик да подари държава на българите така и не ми стана ясно! Дори бантустан из джунглите тилилейски на централна Африка се управлява по-отговорно отколкото тази балканска *** бyлгarиcтан, която незнайно защо все още се води и за държава!!!!!
97
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БорисоооОФ,я кажи колко изтребители щяха да бъдат закупени,заедно с тяхата поддръжка,ако ни бяхте откраднали милиарди от калпавото ви саниране,което противопостави едни хора на други,защото аз сам съм си санирал жилището,но никой няма да ми върне парите.А колко милиарди откраднахте от КТБ,които пак ги плати народа.Липсата на пари за самолети,болници,заплати и пенсии е следствие на вашата некомпетентност и крадливо управление.
96
8
 
11
 
! Отговори
clown007 преди 6 години
хахаха...Баце да пита онзи независимият със зелените чорапи, а не да се почесва по главата...
95
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ехааа,Боко пак изтрещя.Такава завист го мъчи като гледа как рейтинга на Радев хвърчи нагоре,че се чуди как индиректно да го чукне.Абе,Бохйко,нали в последните 8 години ти беше премиер,кой ги купи тия самолети без ти да знаеш.Злобата и безсилието пляс елементарно мислене и поведение правят смешен един премиер.
94
29
 
5
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Крим е украински!!!Никога няма да бъде признат от световната международна общност за руски!!!Агент Марвин Гибс!ЦРУ!!!
93
2
 
33
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
Наглия ка.ун се прави на разсеян, че точно неговото правителство предоговори сделката за хеликоптерите и едва тогава плати с нашите пари за тях.Преди 9 години като ги плащаше не му ли е хрумвало, че всяка техника иска ежегодна поддръжка ? Или от къде да знае, досега се е возил и карал само чуждо и крадено ?
92
0
 
20
 
! Отговори
Бондевил преди 6 години
Ако ни трябват 8 летящи кугъра, значи трябва да купим още 12.
91
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кога ще покаже едни танц със саби?
90
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
НЕ МОГА ДА РАЗБЕРА ЕДНО - САЙТА ЗАБРАНЯВА ЧИСТО БЪЛГАРСКИ ДУМИ КАТО:- СВ,ИНЯ-***,АК- Т,ЪПКОЙ ПЛАЩА САЙТА И ЗАЩО ОЩЕ ГО ПОЛЗВАТЕ?
89
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тикво, кой пак ти е виновен.Та ти самият бе част от тази власт, от НДСВ. Нали именно Царят и Доган те направиха Главен секретар.
88
3
 
25
 
! Отговори
Отново фейк нюз! преди 6 години
Пропуснал е да каже, че сделката е направена от цар Симо Мадридски през 2005, а по това време Тиквун беше на висок пост в МВР и реално беше част от управлението на държавата. Тиквата пуска партнката и знае, че простите му фенчета ще почнат да псуват Радев, а той няма нищо общо, защото по това време шеф на ВВС беше един сегашен гербераст, забравих му жалкото именце.
87
17
 
3
 
! Отговори
Василев преди 6 години
Дибър вечер селяни прости!!!Утре може летците пак да стачкуват, ако им купим нови самолети!!!Един път щом са протестирали, ще има и втори път!!!Може да кажат, че не могат да свикнат със западната техника или седалките са високи и си удрят селските тикви в люковете!!!Агент Дари Мейсън!ЦРУ!!!
86
3
 
19
 
! Отговори
imalo преди 6 години
Имало е пари за 450 изстребителя и т.н и т.н. щото сме яли само сладолед и банани за нова година.Не гледаш ли какво е казал Буда.Така е било. Само сме били на сладолед и банани.Е те затова е имало пари за военни.Сега сме на сужуци и кекс и т.н. и пари няма.Еи така.
85
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До кръвожаден веганЗа това пък руската совалка не е спряка да лети, а руските ракети носители всеки месец извеждат по 19 сателита в орбита.
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Спартан",най-скъпите и произведени единствено за България Пантер-и, най-скъпите и модерни хеликоптери Кугър, заяви премиерът Бойко Борисов (25.10.2017г.).Вие купувате Спартан (най-скъпите и произведени за България) после обвинявате друг? За Кугарите и Пантерите нека ги оставим за по-късно.
83
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ПАРИ ЗА РЕМОНТ ЩЕ ДАДЕШ ОТ ТИЯ ДЕТО СИ ГИ ПРИСВОИ ОТ ХИТРИНО ...
82
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Въпрос ??!!!???!?!?!Не е имало пари за тях, а са били подарени от Русия, както Русия в момента подарява на Сърбия. Всичко е било интерес и тая техника, въпреки че е била тука не е била на българската армиям, а на руската федерация. Всичко е интерес и руснаците са си гледали своя тогава. Статистиките по харчове върху поддръжка на руснаците от България си казва своето.
81
1
 
13
 
! Отговори
кръвожаден веган преди 6 години
Гледайте позитивно!Тази година нашите хеликоптери са летели, колкото американските космически совалки.Настигнахме ги, американците!
80
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
*** като псевдопатриотите не трябва да влизат в новините и медиите по никакъв начин,защото те предадоха България съюзявайки се с герб е 2(два) пъти гласувах за тях, но никога трети.
79
1
 
19
 
! Отговори
Жокер преди 6 години
Бко кажи как те гони иранската авиация като бъхливо куче.