След 2 млрд. за е-управление с 2,5 млн. броят компютрите в администрацията

Оборудването ще бъде описано в специален регистър
Обновена: 13 дек 2017 07:04 | 13 дек 2017 07:00, Елка Василева
58
След 2 млрд. за е-управление с 2,5 млн. броят компютрите в администрацията
Снимка: архив, Булфото

До средата на 2018 г. държавата ще преброи компютърното и информационното оборудване в администрацията и ще го опише в специален регистър. Така ще стане ясно какви средства са изразходвани за електронно управление до момента и какво липсва, за да може то да заработи ефективно, пише "Сега".

Наскоро анализ на Българската стопанска камара показа, че за електронно управление у нас през последните 15 г. са похарчени над 2 млрд. лв., но въпреки това то е частично. В резултат на това все още отделните държавни и общински ведомства, за да предоставят услуги на граждани и фирми, изискват представянето на над 5000 различни документа на хартия, вместо да обменят електронно информация помежду си.

Още по темата

Инвентаризацията ще започне през февруари и е финансирана от ЕС с 2.061 млн. лв. Още 363 700 лв. са осигурени от националния бюджет. Това съобщиха от Държавната агенция "Електронно управление" (ДАЕУ), които вчера дадоха старт на проекта.

Предстои агенцията да избере фирмата изпълнител, която ще влезе в общо 576 централни, областни и общински ведомства, за да опише хардуера, софтуера, сървърите, лицензите и всичко, свързано с информационните и комуникационни технологии.

"Не става въпрос само за счетоводна инвентаризация, а и да се направи оценка кое върши работа и кое трябва да бъде подменено. Може да се окаже, че разходите за поддържане на стари устройства са по-големи от закупуването на нови. Ще се анализира и сигурността на системите", обясни Николай Модев от ДАЕУ.

Идеята е регистърът на информационните ресурси на администрацията да се поддържа постоянно актуален. Всяка администрация ще бъде задължена да попълва регистъра при получаване на ново оборудване и да следи за съвместимостта на системите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
28
 
! Отговори
Ауу преди 6 години
Администрацията бойкотира с всички сили електронното управление. герб няма нужда от такова защото ще изгуби гласоподавателите си. Затворен кръг и грабеж. Последният пример е КАТ. Нито можеш да платиш, нито можеш да видиш глобата си. Пълна безумица.
13
1
 
22
 
! Отговори
AXE преди 6 години
Къде навряха 2 500 000 броя компютри? Това е е... си обема хардуер, при ~20 области и ~200 общини и петнайсетина министерства! Т.е. държавната администрация е 2,5млн. души, което не е вярно. Не, че не ми е ясно, че са сменени/осъвременени няколко пъти компютрите, ама в която и малка община да отидеш, машинките там са пожълтели от старост:):):)
12
0
 
31
 
! Отговори
ined преди 6 години
Не били компютри ами компоти, и 2-та милиарда не били инвестирани ами откраднати
11
1
 
9
 
! Отговори
do 6 преди 6 години
Бъркаш се - голяма част от тези компютри за нищо не се ползват
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че те администрациите не знаят ли във всеки един момент с какво разполагат? Ако е така, значи всеки служител може да си обзаведе къщата с компютърче примерно.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Но иначе се купува на килограм в държавните структури най - скъпата техника и гсм в огромни количества които остаряват по складовете. След това се купува нова партида и така
8
7
 
1
 
! Отговори
IT преди 6 години
2 млрд е общата сума за компютри, софтуер, поддръжка на всички администрации за 15 години. За електронно управление са дадени 150 млн. Не че са малко, но все пак не сме толкова ненормални....
7
4
 
36
 
! Отговори
.... преди 6 години
Изхарчени са 2,5 милиарда, а не мога да си платя данъка на колата с варненска регистрация в София!?! Т.е. за да си платя данъка на мпс-то и да придобия необходимия документ със стикерче трябва да отида до Варна!?! Кви електронни правителства, кви 5лв!?
6
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спокойно, преброяването ще само по документи. Иначе, ако трябва да се ходи от стая в стая, да се пише изчерпателно всичко в един тефтер, после да се съберат тефтерите, да се отнесат по-горе, да се напише отчет и отчет за написаните отчети - то ще отнеме десетилетие, ако не и повече. Всичко - само по документи. И на края ще ви издадат документ, че имате документ.
5
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хващам бас, че 99,9 процента от компютрите за два и половина милиарда се използват за пишещи машини и нищо повече.
4
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де, тая администрация не може ли сама да си ги преброи и опише компютрите. Та трябва отделно друга, нова, администрация да и ги брои компютрите на тази, старата. То това няма да има край.
3
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българска работа не се наядохте ей да си таковам племето и долно пропаднало.
2
0
 
50
 
! Отговори
Момо преди 6 години
Явно никой не знае какво е електронно управление и електронно правителство щом като ще броят компютрите и софтуера.Все едно да имаш един автомобил разглобен на части от които нищо не става и да казваш, че имаш автомобил.Примерно оказва се, че след дело за делба на ниви и изваждане на нотариален акт аз трябва да бия път от Каварна до Добрич, за да се впише това в кадастъра. А някои смятат, че като дадат на леля Гинка един компютър да си реди пасианс и вече са направили електронна услуга...
1
2
 
38
 
! Отговори
истина е преди 6 години
Няма в света държава , в която да се крадат толкова милиарди ,и това го вижда ЕС. ,но се прави на глъмав ,защото си мисли ,че Путин ще ни превземе !