90% от катастрофите – заради човешки грешка

Войната по пътищата ще спре само след промяна в самите нас
14 дек 2017 09:45, Петя Славова
39

Трябва да говорим постоянно за войната по пътищата, защото промяната трябва да започне от самите нас. Катастрофите стават в рамките на града, а това е така, защото няма контрол над човешкия фактор.

В същото време за пешехoдните пътеки и пътищата в града има отговорност общината, която също не си е свършила работата. Така директорът на Института за политика Калина Крумова коментира войната по пътищата в студиото на "България сутрин".

Припомняме, че в началото на седмицата тежкотоварен камион прегази на пешеходна пътека и уби на място 19-годишна студентка в Благоевград.

Още по темата

По думите на Крумова трябва всеки трябва да търси вината в себе си, а не веднага да търси сметка на институциите, защото "90% от катастрофите са факт заради човешка грешка".

"Никога не смятаме, че ние сме виновни, а винаги гледаме да изкараме друг виновен. В България по-голямата част от инцидентите на пътя се случват заради човешки грешки. Проблемите всички ги знаем. Затова едно от решенията е Министерството на образованието да погледне към децата в училищата и да започне да ги образова от малки, защото те са бъдещите шофьори. Трябва да се погледне към промяна на хората, а след това на системата", уточни директорът на Института за политика.

Според Богдан Милчев - бивш шеф на КАТ-София, проблемът е системен, защото е напълно нормално хората да грешат.

"Ние се въртим в един омагьосан кръг. Ще е много полезно ако погледнем как са се справили другите държави, първенци в това отношение. Необходимо е формирането на държавна политика и стратегия за справяне с войната по пътищата. Институциите, които се грижат за безопасността на пътната система, трябва да помислят повече за хората", каза Милчев пред Bulgaria ON AIR.

Гостът отбеляза, че някой се опитва да вмени на хората в България, че допускат много повече грешки от хората в Швеция, но това не е така, защото пътната среда определя грешките на хората.

"Управлението на пътните условия в страната ни е импровизация. Не е на базата на анализ или експертиза", завърши Милчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
3
 
17
 
! Отговори
Реалист преди 6 години
Едни и същи шофьори, българи и чужденци, в България правят нарушение след нарушение и човешка грешка след човешка грешка, а като шофират в държави, в които има контрол, са стриктни шофьори, спазват правилата и не правят човешки грешки. Според някои това се дължало на култура, възпитание, манталитет, шофьорите били гадни и всякакви други подобни безумия.
12
5
 
15
 
! Отговори
Край преди 6 години
Т. Е допираме пак до липсата на РЕД. Българина не желае да спазва правила и властта не смята да го принуждава да ги спазва. Когато има РЕД има сигурност и предвидимост.България ще се оправи не като всички спечелим от американски долари или пирамиди а Когато:1. няма една кола на тротоар.2.няма нищо до кофите за отпадъци и капаците им са затворени;3.няма кучешко на тротоара;4.няма обувки и нищо друго във входа на блока;5.никой не мига по-магистралата;6.изберем власт която НАЛОЖИ горните
11
6
 
2
 
! Отговори
Ристу преди 6 години
Нужни са автономни коли.
10
3
 
10
 
! Отговори
Дядо ви преди 6 години
поред мен в основата на тежките катастрофи с човешки жертви е липсата на първите 7 години.
9
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не са заради човешки грешки, а заради бъркането в носа на едни хора, назначени да следят за тези т.н. "грешки".
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Истината 7Истината е друга. Хората са гадни, невъзпитани и арогантни когато са по пътя за това е така.
7
10
 
12
 
! Отговори
До 5 преди 6 години
Продължението на тротоарите на кръстовищата се нарича ПЕШЕХОДНА ПЪТЕКА. Там такива като теб не спират, за да дадат предимството на пешеходеца и пичти винаги даже не знаят, че това е пешеходна пътека и като на всяка друга пешеходна пътека, пешеходецът е с предимство. На неочертаните пешеходни пътеки пешеходецът има същото предимство, каквото и на очертаните, но такива като теб откъде да го знаят. За теб по-силният е с предимство.
6
7
 
9
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Истината е, че над 95% от нарушенията и катастрофите са следствие на липсата на контрол от страна на държавата, най-вече заради неработещият КАТ. Човешките греки, за които пише тук, почти на 100% са следствие на липсата на контрол. Нека не се залуждаваме. Няма държава по света, където да няма контрол, както е в България, и правилата да се спазват. Нарушаването на правилата, поради липсата на контрол, води до човешки грешки.
5
3
 
15
 
! Отговори
Цецо преди 6 години
Промяната в самите нас няма да стане от само себе си, има само един начин тя да се получи - адекватни и ефективни наказания за всяко неспазване на закона! Всичко друго е празни приказки...
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Улицата е естественото продължение на тротоара! Смело напред, без да се оглеждаш! Ти си безсмъртен недосегаем и непобедим! Разбий 40 тонен камьон с чело!
3
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Че то цялата ни държава е импровизация ... даже имитация на импровизация .
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Типично поведение на държавен хрантутник е вменяването на вина, в случая на шофьорите. А много интересен факт е че на българските пътища с най-хубавите гуми, колата има с метри по-дълъг спирачен път, отколкото с лоши гуми и немски пътища например. А минку рушвета си знае едно, невъобразима скорост.
1
4
 
11
 
! Отговори
SA преди 6 години
Еее,айде бе!!Докато родители си спират децата по пешеходни,тротоари,или още по-зле-с аварийни и по средата на пътя,няма какво да се промени!!Тройна глоба за всеки такъв родител!!