93% от българските деца - в нета, всеки ден!

Всяко десето дете е получавало сексуално съдържание
14 дек 2017 19:07,
8
93% от българските деца - в нета, всеки ден!
Снимка: pixabay.com

Според национално представително изследване за онлайн поведението на децата в България, направено през 2016 година, процентът на децата, които използват интернет всеки ден, е нараснал до около 93 на сто. Данните от проучването бяха предоставени на кръгла маса за рисковете за децата в дигиталния свят, организирана от Държавната агенция за закрила на детето и УНИЦЕФ. Форумът беше открит от Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България, и от председателя на ДАЗД Офелия Кънева.

Българските деца ползват интернет от по-рано и го ползват по-често от всякога. Всяко пето дете е срещнало непознат след онлайн взаимодействие, а всяко десето дете е получавало съобщения, съдържащи сексуално съдържание. Рисковете се увеличават с възрастта поради нарастващото използване на интернет, намалената родителска намеса и внимание.

Според доклад на УНИЦЕФ за състоянието на децата по света през 2017 на тема "Децата в дигиталния свят" младите хора (на възраст 15-24 години) са най-свързаната онлайн възрастова група. В световен мащаб 71 процента от тях са онлайн, в сравнение с 48 процента от общото население. Един на всеки трима интернет потребители в света е дете или подрастващ под 18-годишна възраст. Децата имат достъп до интернет от все по-ранна възраст, като в някои държави е вероятно децата на възраст под 15 години да използват интернет колкото възрастните над 25 години, сочи докладът.

В него се отбелязва, че смартфоните подхранват т.нар. култура на спалнята, като онлайн достъпът за много деца става по-личен, по-интимен и по-слабо контролиран.

Според доклада момичетата са по-склонни да се тревожат от насилието (27 на сто срещу 20 процента от момчетата). От нежелано сексуално съдържание се притесняват еднакво и двата пола - момичета (32 на сто) и момчета (33 на сто). Младите хора в страните с нисък доход са по-склонни да се тревожат от нежеланото сексуално съдържание (42 на сто срещу 16 на сто в страните с висок доход). Младежите от държави с нисък доход 2,5 пъти повече биха искали по-голям достъп до дигитални устройства.

Според доклада дигиталният достъп се превръща в нова разделителна линия, тъй като милиони деца, които биха могли да извлекат най-голяма полза от дигиталните технологии, нямат достъп до тях. Около 29 процента от младите хора по света - около 346 милиона души - не са онлайн. Африканските младежи имат най-малък достъп до дигиталния свят. Около 60 на сто от тях не са онлайн, в сравнение със само 4 на сто в Европа.

Новите технологии - като криптовалутите и тъмната мрежа - подхранват излъчване на живо на сексуална злоупотреба с деца и друго вредно съдържание и представляват предизвикателство пред способността на правоохранителните органи да са в крак с времето, отбелязват от УНИЦЕФ.

На форума беше обявено и че над 80 са успешните операции в България срещу педофили тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
4
 
! Отговори
до оператора преди 6 години
Хубавата книга или филм когато не са правилно преведени губят стойността си. Същото се отнася и за тези статии на които на определени думи слагате звездички. Не се срамувайте от българският език защото еничарите искат да го премахнат. Доколкото за не цензурните думи децата ги знаят повече от родителите си. По добре децата да се занимават с интернет, отколкото с дрога, цигари, алкохол и проституция. Затова трябва да им се говори много на тази тема когато чатат в компютъра си.
5
3
 
7
 
! Отговори
До тялото преди 6 години
Тяло, насилието не е в монитора, ами в семейството! Всяко средно-интелигентно дете ясно осъзнава, че филмите и игрите са за забавление. Когато едно дете е обект на системен тормоз вкъщи или в училище - това е проблема, а виртуалната 'реалност' е просто ентъртейнмънт:)
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Компютара е направен за що годе грамотни хора - смартфона е за ***. Важно е за какво са в нета децата - ако е за да четат и се информират супер, но ми се струва че е за други неща, като социални мрежи, музичка, игрички и поррно - това вече е друго - тотална деградация.
3
4
 
8
 
! Отговори
Тялото преди 6 години
За мен най-смущаващото е че по-голям % се притесняват от сексуално съдържание, отколкото от насилие. Някак си не е нормално насилието да не е смущаващо за болшинството. Не знам каква човечност и състрадание биха проявили такива деца.
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Държавната образователна политика искаше да вкара всички деца в интернет и да четат от таблети. Нека отчетат успеха и да се наградят с орден "Кирил и Методий"
1
2
 
9
 
! Отговори
.. преди 6 години
Нещо не ми излиза сметката на мен.Както знаем, българските деца в по-голямата си част са от по-***. Не знам какъв е процента, но съм убеден, че по-*** деца са над 30-40% от всички деца.Както знаем те са социално слаби и нямат пари за компютри/таблети/телефони и т.н.Ха сега ми обяснете, как 93% от децата са в нета всеки ден.Нещо не се връзва.