Живот в кола! Диабетикът Евгени, изгонен от общинското си жилище

От май месец 49-годишният мъж живее на улица в "Дружба"
14 дек 2017 11:00, Боряна Павлова
60
Живот в кола! Диабетикът Евгени, изгонен от общинското си жилище
Снимка: bTV

Живот в автомобил, в студ и зима. Така минават дните на 49-годишен мъж, болен от диабет, който е изгонен от общинското си жилище в София.

Евгени Илиев e диабетик и инвалид по болест. Обича да храни гълъбите и да решава кръстословици. От май месец живее на улицата, след като общината го гони от жилището му, разказва той пред bTV.

От два месеца домът му е автомобил, дарен от съсед.

Преди година болестта на Евгени прогресира и се налага краката му да бъдат ампутирани. Не работи и разчита на инвалидната си пенсия. Половината от нея е под запор, след като тегли заем, който не може да изплаща. И макар да има двама братя и сестра, до него остава единствено племенникът му. Той обаче също живее в колата.

От общината в "Дружба" обясняват, че не е плащал наем от десет години и дължи почти 12 хиляди лева. Също така не стопанисвал дома си добре.

Въпреки това многократно са давали възможност на Евгени да погаси задълженията, а социалните неведнъж са му предлагали помощ.

От месец май насам поне по веднъж в месеца социални работници са го посещавали, заяви Диана Цацова, началник-отдел "Социална закрила" в район "Слатина".

"Вариантът е при негова воля да му помогнем да бъде настанен в дом. Това ще бъде най-добрият вариант за него", допълни тя.

Евгени е категоричен, че не иска да живее в социален дом и тук не пречи на никого.

"Където и да решат да ми дадат апартамент, аз трябва да лазя по стълбите  до асансьора, за да се кача с количката", казва той. По думите му иска да живее в каравана.

Евгени вярва, че добри хора ще му помогнат, и се надява скоро да има каравана.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да си беше плащал 50-те лева наем в общинското жилище и нямаше да го изгодят. Грозно звучи да, но ако не си плащаш тока ти го спират нали?
50
0
 
5
 
! Отговори
g преди 1 година
описаната драма е нещо нормално за живота в САЩ, Американците вече свикнаха с подобни неща - новото нормално както му викат сега в САЩ

това е "демокрацията", която си избрахте - радвайте и се сега
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До пена
Ти добре ли си??
Нима мислиш, че в 21. век не се ампутират крайници поради заболяване?
Откъде се нароихте такива в тоя форум- без никаква обща култура, откъснати от реалността, без контакт с хора? Изолирано ли живеете от околните?
В 21. век ампутират и крайници и ДАВАТ протези на мястото на крайниците и обществото приема тези хора НА РАБОТА. В Бг дават инвалидна количка и 200лв пенсия. Оправяй се! На работа няма да те вземат никога повече. Българският меринджей не ще сакати.
48
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ханс
Тъй, тъй, болните и сакатите ги пращаш на село, да не се виждат и да не загрозяват прекрасния пейзаж на София. Зер Европредседателство ни предстои. Европейците да не видят каква е социалната, здравната и пр. политики в Бг.
Болните и недъгавите да се скрият от света.
47
1
 
9
 
! Отговори
Чибо преди 1 година
Каквото и да е, нямате капка състрадателност! В това е цялата работа. Нали затова сме хора, а не стадо? Човекът може да е изпаднал в депресия, тогава всичко му е все едно, алкохолизира се, остава сам. На всеки може да се случи. Молете се да не стигнете до там...
46
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 45
Изобщо не е вярно, че всичко зависи от нивата на кръвната захар. Диабетът е толкова коварно заболяване, че дори да поддържаш нивата на захарта, той пак нанася поражения на другите органи. Унищожава зрение, крайници, бъбреци, черен дроб. Удря по най- слабото място. От поколения имаме диабетици в рода ни. Имало е и с ампутиран крайник, и със слепота, с увреден черен дроб, атрофия на мускули... и не са пълни хора, ако някой мисли. че е от наднормено тегло, слаби са. Болестта е ад.
45
0
 
5
 
! Отговори
тцтцтцтц преди 1 година
До Анонимен 33
Да както винаги , човек нямащ аргументи да защити мнението си, приказва празни неща
Та - и на бебета им е ясно , защо се намеси държавата - това няма какво да с е коментира . Въпросът е защо държавата не предотврати източването , има хиляди служби , служители смучещи заплати от нашите данъци . А още по-големият проблем е, че няма да има наказани , в затвора . Нали не мислете ,ч е ЦВ. Василев сам е ограбил всичко , без участието на властта ???
44
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки си страда от акъла. Тази мисъл е казана от някой много "глупав". Имам познати диабетици които вече са болни от 25 години. Тази болест трябва да се лекува с инсулин и диета. Излекуване нее точната дума щото няма такъв който да се е излекувал но поне да се държи кръвната захар в рамките на 6 до 8 единици. Не си ли обръщаш достатъчно внимание и не спазваш режим стигаш до точно това положение в което е този бедняк. След като се е инвалидизирал трябва да отиде в дом за да се грижат за него
43
2
 
4
 
! Отговори
Гост преди 1 година
Ако моралът и хуманността бяха естественото състояние на / и между хората, нямаше да съществува институцията на Държавата. Казал го е един друг човек преди 500 години от Флоренция. Проблемите обаче очевидно не се решава само с Държавата.
42
5
 
7
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
До:Ханс
Защото в някое северозападно село ще умре като куче.Какви ми ти кокошки да гледа? То за тях трябва да иде да ги пуска сутрин да ги затваря вечер, пък се иска зимата да има я житце я царевица да им хвърли, къде толко работа в него? Тук комшията му дал колата, друг му подайва ракийка, трети цигари, четвърти манджа, епа да не е луд!?
41
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ханс
Ти що не идеш на село ами пращаш хората. Всеки е свободен да избира къде да живее.
40
11
 
5
 
! Отговори
Ханс преди 1 година
Е па що не отиде в некое Северозападно село, там и с половин пенсия ще е чорбаджия, а вместо гълъби ще си храни кокошките ??? Ама какъв ти тук ужас - той си иска каравана човека.....
39
6
 
2
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
До:Втрещен
Екзистенциално сте ограничен вие господине.Интелигентноста на българина не е мит, доказват го и предишните и сегашните научни постижения, от всякакво естество на нашите сънародници, голяма част от които са деца с медали по физика, математика, химия и т.н.Явно не аз а вие влизате в 80% ***.Можем да спорим много относно коефициента ни на интелигентност, аз лично предпочитам да гледам коефициента на полезно действие в който вие господине имате нищожен дял, убеден съм.
38
3
 
8
 
! Отговори
Втрещен преди 1 година
До Владислав

Мита за българската интелигентност намира крещящо потвърждение в поста ви. Как да се обясни на мъничкото ви мозъче, че диабетът е прогресиращо заболяване и значително преди да се стигне до ампутация, огромна част от органите са били увредени?! Няма как. Менталните ви възможности са екзестенциално ограничени. Потомствено бе - че да не те затруднявам с думичките! Бе, както и да е. 80%.
37
5
 
2
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
До:Втрещен
А аз ти пожелавам да се научиш да четеш и мислиш......Пише, че краката му са отрязани преди една година умник.А преди това? А колко хора са на инвалидни колички, слепи, глухи???? Това да си мърльо не се оправдава, че нямаш крака.То пък бива простотия ама вашата край няма.....
36
2
 
18
 
! Отговори
Втрещен преди 1 година
Вие страх от съдбата нямате ли бре?! Човека е с отрязани крака! Не поддържал жилището, а?! С какво да го поддържа? С мигли ли?! Знаете ли, всеки си мисли "че на мен няма как да ми се случи", но нещата се завъртат свирепо бързо понякога. Дано никога, ама никога не ви се случи да останете без крака. И да ви се наложи да лепите тапети /примерно/.
35
11
 
16
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
"От общината в "Дружба" обясняват, че не е плащал наем от десет години и
дължи почти 12 хиляди лева. Също така не стопанисвал дома си добре."
Хората като него какво очакват, че като са инвалиди ще имат безплатен апартамент с всички екстри и чистачка? Той е инвалид с диабет, не умствено изостанал, да изучи един език и да работи нещо баси, има хора с толкова по-тежки съдби и не се предават.
34
3
 
1
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
До:цтцтцтцтцт
Възхищавам се на ентусиазма и енергията с която защитаваш въпросния човек, както и доброто ти сърце,но за да не навлизам в празни спорове ще ти цитирам една мисъл."Пътят към ада е послан с добри намерения" Интерпретирай го както си харесаш.
33
6
 
3
 
! Отговори
Владислав преди 1 година
Ама сериозно, стига вече с това саниране.Какви данъци ви гонят бе хора,програмата за саниране и изцяло финансирана от ЕС.Никакви данъци не сме плащали за това, това че правителството открадна по-голяма част от парите и ги изпра с псевдофирми, със работници чийто опит в това е съмнителен и брой също, както и цвят на кожата и етнсот е друг въпрос.Просто спрете спекулациите за санирането защото е финансирано от ЕС.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До тцтцтцттц

ОК нека има фонд, ама частен! Такива кухи лейки като теб да дават пари за отглеждането на утайки. Така е правилно които смятат че това е проблем, да си го решеват. За мен това е злоупотреба с общественото състрадание! Относно санирането, тук съм съгласен, че това не е работа на държавата и такива програми са лоша практика. От случая с КТБ, за да разбереш защо държавата се е намесила, ще трябва да четеш книжки, няма да стане с турски серия и розови романчета.