"Подкрепа" предвижда: 2018 – годината на по-високите доходи!

Според Димитър Манолов намаляване на осигурителния стаж няма да има
14 дек 2017 14:45,
56
"Подкрепа" предвижда: 2018 – годината на по-високите доходи!
Снимка: Dnes.bg

Предстоящата 2018 г. ще бъде година на повишаване на доходите, каза президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Той даде положителна оценка на направеното от правителството в тази посока, но се опасява, че паралелно ще се вдигнат и цените.

Минималната работна заплата ще продължи да расте дотогава, докато стигне приемливи стойности, каза още Манолов. По думите му минималната работна заплата във всяка държава е основният защитен механизъм на доходите на хората. Темата за класовете е затворена, клас "Прослужено време" остава, подчерта Манолов пред БТА.

"Големият порок на сегашната ни пенсионна система е изискуемият осигурителен стаж за придобиване право на пенсия, който вече е 40 години", коментира президентът на КТ "Подкрепа". По думите му така се наказват хората, които са учили и поради тази причина са се появили по-късно на пазара на труда.

"Не е реалистично да очакваме намаляване на изискването за осигурителен стаж, смята Манолов. Той обаче има идея да се признава за осигурителен стаж времето, прекарано на ученически и студентски бригади, както и да се преразгледа категорията за пенсиониране при войнишка служба. Това са дреболии, но е хубаво някой да им обърне внимание", посочи синдикалистът.

"Системата с т. нар. инвалидни пенсии и въобще всички доплащания е създадена през 1953 г. в сегашния си вид. Тя е остаряла и коригирането й оттук и оттам ще доведе само до грешки, затова е необходимо да се пренапише изцяло и наново", категоричен е синдикалният лидер. Според него щетите от контрабанда и кражба на ДДС са далече по-значими и по-големи от нанесената вреда на държавата чрез инвалидни пенсии.

Димитър Манолов изрази притеснение от прилагането на европейска директива, която поставя високи изисквания към централите, работещи с въглища. Проблемът не е само български, той касае девет европейски държави, чиято енергетика е сериозно застрашена от това, посочи синдикалистът. Той се опасява, че може да изчезне българската енергетика, която зависи 100 процента от български ресурс. Невъзможна и невярна е тезата, че АЕЦ "Козлодуй" ще компенсира липсата на въглищна енергетика, убеден е лидерът на КТ "Подкрепа".

"Европейският икономически и социален комитет по време на председателството ще приеме четири становища по инициатива на българската група, свързани с доходите, енергетиката, екологията и други важни за обществото теми", каза още Манолов.

Той уточни, че в София ще се проведе заседание на отделните групи, съставляващи Европейския икономически и социален комитет. Ще заседава и ръководството на Европейската конфедерация на профсъюзите. Смелата ни мечта е в рамките на по-широка инициатива да направим една европейска демонстрация по въпроса за доходите, заяви президентът на КТ "Подкрепа". По думите му България присъства авторитетно в европейските синдикални структури и всички ще го видят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе, днес да не е 1 април? Какви по-високи доходи, какви 5 лева като нашите робовладелци само гледат как да не плащат и тези?
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нали видяхте гърците как с няколко стачки забогатяха и си изплатиха целия външен дълг от 200 милиалда евро?
3
2
 
16
 
! Отговори
Щерю преди 6 години
Най- много да ни развратят с толкова много пари...
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Подкрепа ли ще ги даде тия доходи,щото аз не виждам такава възможност,пред вид ниската производителност на труда,липсата на квалифицирана работна ръка,липсата на инвестиции.И тия май запяха в хора на правителството,а ние си мислим,че имаме синдикати.
1
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това за затваряне на очите на хората ли го правите, да не се бонтуват да не свалят правителства, какви сте нагли и мазни като маргарин.