С ниски заплати и без осигуровки, учени се оплакват от репресия

Ядрени енергетици от 5 години са без вноски за пенсия и работно облекло
Обновена: 14 дек 2017 17:29 | 14 дек 2017 16:30, Камелия Цветанова
20
С ниски заплати и  без осигуровки, учени се оплакват от репресия
Снимка: БАН

Институтът за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН не е плащал пенсионни осигуровки на командировани свои служители и в продължение на 5 години не е предоставял на други работно облекло и безопасни условия на труд.

Обвиненията отправиха бивши и настоящи служители на института пред БНР.

Ръководството отрича обвиненията и смята, че оплакванията са продукт на завист към успехите на "най-силното звено на БАН“. 

Институтът е отговорен за редица нарушения на трудовото законодателство, които могат да се окачествят като "репресии“, смята председателят на синдиката там Димитър Керанов.

Той визира дисциплинарни уволнения, непризнаване на диплома, двоен стандарт по освобождаване и наказания.
Служители също твърдят, че институтът нелегитимно е спрял да плаща пенсионните осигуровки на свои служители, които работели по международни програми в големия руски изследователски център в Дубна.

"Виждаме извадки от НОИ за трима души. Те са част от десетки хора, на които не са внасяни осигурителните вноски за много дълги периоди от време“,  твърди Стоян Мишев, вече бивш служител на БАН, работил в Дубна.

От ръководството на института обаче отклоняват обвиненията и твърдят, че няма как да осигуряват служителите, защото те не са командировани в Русия от самия институт.

Зам.-директорът му Лъчезар Георгиев е категоричен, че няма проблеми в управлението.

"Ядреният институт не изпраща свои служители в Дубна. Те се изпращат от държавен орган – Агенцията за ядрено регулиране. Служителите ползват неплатен отпуск, защото в Дубна сключват трудови договори и там те се съобразяват с трудовото законодателство в Русия. Няма възможност те да бъдат осигурявани от ядрения институт, когато са в неплатен отпуск. Единствената възможност е да бъдат осигурени по наредбата за самоосигуряващите се чрез Агенцията за ядрено регулиране“, обясни той.

Институтът може да изпраща служителите си в Дубна за максимален срок от 3 месеца, в които изплаща осигуровките им. По нататъшни командировки минават през АЯР, допълни Георгиев.

Според Стоян Мишев обаче това не е така и статутът е неуреден.

"Аз имах трудов договор с Института за ядрени изследвания. Хора от Чехия и Полша, които работят в Дубна, имат трудов договор с изпращащата ги организация. Те получават осигуровки от изпращащия ги институт или университет. Това правно може да стане – с колективен трудов договор или допълнително споразумение със страните“, оспори Мишев думите на зам.-директора.

Недоволните учени се оплакват, че са били принуждавани от ръководството да подписват искания за неплатен отпуск, с които е било уреждано заминаването им в Русия.

Георгиев отрича за такава принуда, като според него институтът е давал „приятелски съвети“ на служителите, защото в противен случай те е трябвало да бъдат уволнени по време на работата си в Русия.

Извън казуса с командировките, Инспекцията по труда установява редица нарушения в ядрения институт на БАН в последните 3 години. Сред тях са пропуски в мерките за предпазване здравето на работещите, а наред с това и нарушения, свързани с отпуските. Издадени са и два акта за нарушения.

"Да, има проверки, което е съвсем нормално. Нарушенията са например липсващи подписи в трудова книжка, неща които не затрудняват работата на института. Предписанията от проверките са изпълнявани в срок. Към момента няма констатации за нарушения“,  заяви Велислава Павлова, която е началник на отдел "Човешки ресурси" в института.

Тя уточни, че ръководството обжалва в съда и двата акта, като едното дело вече е спечелено.

Зам.-директорът Георгиев уточни, че констатацията на това нарушение е атакувана в съда и отрече обвиненията.

Според него институтът за ядрени изследвания е най-силният в БАН и заради завист някои хора се опитват да му пречат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
р преди 5 години
До АнонименС теб или без теб също е все тая.
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ъъъ (17)Намерих го заради теб. Върни се на статиите, качени в този сайт на 30 ноември тази година. На този ден тук са публикувани два материала, посветени на БАН. В коментарите към едната от тях някой говори за дивотии в три института, единият е по атомна физика.
19
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Млад учен Биолог Само че си избрал , грешната специалност за бягане в Германия.. работа за такива като теб няма.. Всеки негодник учи ,биология защото има малко за мислене , една две математики и една физика лесни като ниво като за икономисти..
18
2
 
3
 
! Отговори
Млад учен преди 6 години
На 32 г. съм. Биолог с 2 висши. Искате да остана в България? Тогава при положение, че средната заплата в София е 1500 лв, аз искам 2000 лв с опция след 6 месеца да стане 2500 лв. (1250-1300 Евро) като за висшист, работа по специалността, 40 ч работна седмица, нормален транспорт, чист въздух, нормално обслужване, когато влизам някъде с парите си... Ако не - СБОГОМ! В Германия за същото чистата заплата е 2700 Евро!
17
0
 
0
 
! Отговори
Ъъъ преди 6 години
До ?????????Е, то тъй е много лесно... Кажи точно къде си го прочел, да го прочета и аз, за да преценя вярно ли е или измислица., като на тия двамката днес и прикрепеното към тях подкрепаджийско ченге.
16
2
 
3
 
! Отговори
До 2 преди 6 години
Мързеливи са само някои и те задължително са със силни протекции. Това обикновено са жени или съвсем млади хора, чиито семейства имат добри финансови възможности. Съответното човече е настанено в БАН, за да му тече трудов стаж и осигуровки, докато си клати краката и си гледа кефа.Останалите са уж на работа в БАН, но приработват поне на още няколко места и печелят парички. И дума не може да става за качества на изявени учени. Водят се "учени", защото са успели да се намърдат в научен институт.
15
0
 
5
 
! Отговори
До Цонко (№1) преди 6 години
Нефелните отрочета на бившите партийни величия, както и родата и метресите на професори и академици топ не ги разбива!Повечето от тази пасмина са в БАН вече второ и трето поколение.Бащите и дядовците им през соца се държаха така, като че ли съответните институти или отделни звена в тях са им дадени под аренда или за временно частно ползване като парцели от ТКЗС. Децата и внуците им пък вече живеят с убеждението, че отделни сектори от науката и от БАН са им нещо като фамилна частна собственост.
14
0
 
7
 
! Отговори
????????? преди 6 години
Само че не много отдавна някой тук описа част от безобразията, които се вършат точно в този институт - безогледна експлоатация на млади хора без протекции, спъване на кариерното им развитие, присвояване на чужди постижения.
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Ъъъ 8 Да си чул нещо полезно да са направили т.н. учени-физици . Аз не съм чул и не съм видял нищо полезно от БАН досега . С тях или без тях все тая .
12
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 11За какво да протестират . Навсякъде големите западни фирми търсят инженери , физици , химици и т.н. със заплати от 2 000 до 4 000 лв. Явно тези уж учени са мързеливи и некадърни .
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами да протестират,защо мълчат.Всеки ден под прозорците на властта и все някой ще ги забележи.
10
1
 
3
 
! Отговори
знайко преди 6 години
Председателят на синтиката във въпросния институт е прелюбопитна личност. Ето някои публично достъпни данни за него от сайта Comdos.bg: Димитър Георгиев Керанов, род. 17.06.1957, с. Коларци, Щатен служител СГУ на МВР-ДС, старши разузнавач от 1983, Федеративен секретар на Национална федерация "Индустрия, наука, информатика" към "Подкрепа". Господинът, впрочем, изобщо не работи в БАН; да не говорим, че няма нищо общо с наука или физика.
9
5
 
2
 
! Отговори
Б.Б. преди 6 години
Така трябва да бъде!Нямаме нужда от учени и БАН е време да се закрие,стига е източвала хазната!
8
2
 
4
 
! Отговори
Ъъъ преди 6 години
До АнонименНа Анонимния също е лесно да се отговори: физиците стоят в БАН, защото искат да работят като физици в България. Вместо да късат с физиката и да стават програмисти, по-лесно ще им е да заминат на запад и там да работят като физики; две трети от младите вече го направиха...
7
0
 
3
 
! Отговори
Ъъъ преди 6 години
До ЦонкоНа много хора тук ще трябва да отговарям. На Цонко е най-лесно: 2-та милиона лева не са дадени на Ядрения институт, а на Икономическия институт на БАН. Он Ядрения институт никой не е нито питан, нито поканен да даде мнение. А директор на Икономическия институт е А.Тасев, бивш заместник-министър на Иван Костов.
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Има Всичко има .. Виж Шанхайската класация 2017 - Физическия факултет на СУ е на 301-350 място по физика и материали .. Точно след него е Университета Щутгард.. Единствения пртедставител на България в топ-500
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И тия заплати са им много. За последните 10 години няма нито един научен труд на български учен който да е влезнал в ежегодната класация за най-добрите 3000 световни научни достижения. За разлика от нас комшиите турци за 2016 година имат 9 такива научни труда.
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ясно е че Елит като БОКО и Цеко и финасов Свищака , пари за наука не ще даде.. Но друга страна какви са тези хора които работят за толкова малко пари.. Значи не работят , а имитират дейност.. В ИТ сектора спокойно с Бакалавър - инженер , информатик , физик , математик. взима 3000лв.
3
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
По отношението на държавата към науката ще познаете кои са ѝ приоритетите.Неслучайно на Запад се инвестира в научни разработки. Интернет например е дело на държавно-субсидирана програма (арпанет, военни).Всъщност, в средносрочен и дългосрочен план държавата е на загуба, защото финансирайки докторанти за по 500 лева на месец, тя ги губи като ценни кадри, защото веднага след края на обучението си, те бягат към развитите индустриални държави и допринасят за техните икономики.
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не мога да разбера тез учени - инженери , физици , информатици да се седят в БАН при положение , че в ИТ сектора дават 3000лв. - 5000лв. на добрите.. В момента в GUZIK в София има обява за 3000лв. за физик твърдотелчик програмист на С++ Извода ми е че тези хора в БАН са мързеливи..