Най-търсените: Продавачите и общите работници

Равнището на безработицата през месеца е 6.9%
22
Най-търсените: Продавачите и общите работници
Снимка: архив, БулФото

6.9% е равнището на регистрираната от Агенцията по заетостта безработица през ноември.

Сравнението с предходния месец отчита минимално нарастване от 0.2 процентни пункта, докато годишният паралел показва значително намаление от 1.0 процентен пункт, съобщиха от агенцията.

Регистрираните безработни в края на месеца са общо 227 532, като броят им бележи леко увеличение спрямо октомври 2017 г. Сравнението с година по-рано показва, че безработните намаляват с 11.8%. Новорегистрираните безработни през ноември са 33 333 души.

От тях 914 са били неактивни, т.е. не са били нито заети, нито учащи и не са търсили работа. Броят на активираните от медиаторите и техните партньори от началото на годината достига 11 448 лица.

Заетите, учащите и пенсионерите, които са се възползвали от услугите на бюрата по труда, също бележат ръст през ноември. През месеца като търсещи работа са регистрирани общо 567 заети, учащи и пенсионери, с което броят им от началото на годината вече е 4 946.

Работодателите са заявили 12 040 свободни работни места на първичния пазар, като над половината от тях са от частния сектор - 77.1%.

Най-търсени през ноември са продавачите в магазини, общи работници, чистачи и помощници в домакинства, хотели и учреждения, работници в преработващата промишленост; учители, готвачи и др.

Месечните данни сочат, че на работа през ноември са постъпили 17 028 души. Значителен е делът на устроените в реалната икономика - 90.1% от общо всички, започнали работа. В резултат на изпълнение на активните мерки за насърчаване на заетостта сред безработните, през месеца в субсидирана заетост са включени общо 1 682 души, в т.ч. 1 362 по схеми на ОП РЧР, 179 лица по програми и 141 по мерки.

През месеца безработните, включени в обучение, наброяват 102-ма, а завършилите са 276. В проведените мероприятия за професионално ориентиране и активиране са участвали 13 330 безработни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Работодателя да се направи регистър, като посочат не само длъжността, но и задълженията, както и минималното възнаграждение, което предлагат. И така идва кандидата Х. Отговаря на изискванията, но работа не била да общ работник, а за опитен майстор и освен щял да даде такава заплата, но по-нататък, сега доста по-малко и работни часове значително над законовото, като това не се плаща. По възможност познания по скандинавски език.
18
1
 
8
 
! Отговори
Има да си търсят преди 6 години
С стари *** нов бардак не се прави.Пребоядисаните комунисти и отрочетата им не са научени да плащат,но и кокала нещат да пуснат.Навсякъде в нормалните държави се плаща почасово а в *** 28 години го сучат,но не го въвеждат.После реват,че не останали будали да работят в ***.Само ***,дъртаци,*** и некадърници ще са кандидати за работа.Елементарно е-добре платен работник не напуска-няма текучество,но при т.ъ.п+алчен работодател никой не се задържа-лошо е че 80% са такива.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Търсят продавачки с английски език и шофьорски книжки. Общи работници със знания и умения като инженери. Да работят 12 часа, 6 дена седмично за 400лв. и да ги осигуряват на 4 часа.
16
1
 
16
 
! Отговори
икономист преди 6 години
Не че не са престижни професии, просто работата на общите работници, понякога може да е прекалено тежка. Изискванията към продавачите в магазин, също не са по възможностите на всеки човек. Не всеки може да работи с пари, и едновременно с това да охранява стоката в магазина. Не забравяйте, че и при тях има не малко хамалогия, защото в много от случаите, те трябва да помагат в разтоварването на стоката, а също и подреждането и в магазина. Сервитьорската професия също е много трудна!
15
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продавачи и строители се хващат да работят неквалифицираните провансаджии, които напълниха ГРАД СОФИЯ! Вън с3ляните от столицата!Ай де малко граматика ,це ти требе
14
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това всъщност е икономиката ни в ЕС - търговийка и хамалогия.
13
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Склонен съм да вярвам. В София вече и кварталните улички са бъкани с всевъзможни магазинчета. В някои си работят самите собственици, но в повечето са необходими 1-2 продавачи. А в България продавач се счита за долна и гадна професия, и колкото и да е високо заплащането за много хора това ще им е под достойнството.Факт е че и работодателите в България са ***
12
5
 
19
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
Твърдението в статията не е валидно за София. В Столицата се търсят висококвалифицирани и мотивирани хора. В провинцията има картел за ниски заплати и можещите хора се ориентират към терминал 2...еднопосочно
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То затова във Фантастико постоянно висят обяви че търсят прдавачи-понеже са "мн.добре" платени и хората бягат.Даже с касовата бележка ти връчват и рекламна такава че набират кадри:)
10
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми така се строи Развито Социалистическо Общество бе! Вие какво искате - всичкото "бизнесмен и политик" без исключение идват от Партията !
9
25
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Продавачи и строители се хващат да работят неквалифицираните провансаджии, които напълниха ГРАД СОФИЯ! Вън с3ляните от столицата!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Te samo tebe 4akat v Germania , tam tehnite bezrabitni Kundeta na Atrbeitsamt ot 10 godini edni i sa6ti hora bez rabota stoqt
7
7
 
10
 
! Отговори
До: 4 преди 6 години
С тая Тракийско-византийска Образователна система в България дори да си учил немски той не става дори за чистене на WC-та в Германия , ползвай си го тоа немски само в България , не си хаби времете нищо няма да излезе
6
1
 
30
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 6 години
Елате на Лете на морето да работите на честните частници другари-господа печалбари.Работа - колкото искаш.Назначават те пазач,на втория ден си вечемомче за всичко и т.н.Последната "заплата",ако имаш късмет-вземаш.Ако имаш претенции,пращат гардовете да те понабият.!Успех !!
5
2
 
14
 
! Отговори
мечтай си!!! преди 6 години
Германия ли , като научеш немския след 4-5 години изучаване (имам предвид професионално изучаване а не курсове по немски) обади се , до тогава късмет с немския , такива като тебе милиони в Германия
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивате в ромските махали ако действително не лъжете и си набирате общи работници със хиляди. Те това работеха по времето на бай тошо в заводите. Ако за друго нестават поне за хамалската работа ги бива. Колкото до продавачи такива едвали ще намерите за тези ниски заплати. Повишете заплатите и продавачите сами ще ви намерят!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
шофьори ,охранители те това е ,висшисти хахах
2
4
 
29
 
! Отговори
fff преди 6 години
Да им предложат 1500 лв заплата да видиш дали няма работници....
1
2
 
49
 
! Отговори
д-р Анал из преди 6 години
т.е. - неистово се търсят луди за бачкане на минимална заплата