На изхода на живота: Погребват покойник при 5 г. жителство

Закон ще осветли погребалната дейност, ще спира изнудването
17 дек 2017 07:30, Александър Попов
73
На изхода на живота: Погребват покойник при 5 г. жителство
Снимка: Булфото, архив

Нов закон ще осветли погребалната дейност, като надеждата е правилата да сложат край на нелоялните практики и изнудването на хората.

В гробищните паркове в страната ще погребват само починали, които са имали постоянен или настоящ адрес 5 години преди смъртта си. Лица, които нямат регистрация в съответната община, може да бъдат полагани само в семейни гробница, гласи законопроект, внесен в деловодството на парламента от Вежди Рашидов и група народни представители.

Такива ограничения вече има в София и в други големи градове, като целта е да се уеднаквят правилата, пише "24 часа". Идеята на вносителите е с новия закон да се забрани монопола към всички субекти, които извършват погребална дейност.

Всички, които предлагат погребални и каменоделски услуги, трябва да подадат заявление до директора на гробището или кмета. В него те трябва да опишат и представят документи за фирмата си, както и списък с имената на работниците и копие на личните им карти.

Същите мерки важат и за каменоделците, но те трябва да представят и копие от квалификацията си. Необходими са изрядни документи и за колите, които ще влизат в гробищата. Според предложените текстове трябва да се даде и документ за собственост на офиса им или нотариално заверен договор за наем. Общинските администрации са длъжни да опишат всички фирми на интернет страниците си.

Ако бъде приет закона, с него ще се забрани погребални дейности да се предлагат в лечебни заведения, което е масова практика в момента. Лекарите и всички медицински лица няма да могат да предлагат и консултират опечалените за погребални фирми.

Според предлаганите промени собствениците или управителите на гробища трябва да изготвят правлиник, който да включва минимални мерки за сигурност - охрана, пропускателен режим, камери на входовете и изходите, да не се допускат бездомни животни.

Социално слабите и тези без самоличност се погребват за сметка на общинските бюджети.

Освен това се въвеждат и правила за правоимащите на гробни места. Те трябва да ги поддържат в добър вид и да поставят трайни надгробни знаци. Ако те са счупени и неподдържани, се отстраняват в 3-месечен срок от уведомяването. Изоставени, изпочупени, неподдържани или незаконно изградени паметници и други трябва да се отстраняват по предписание на директора. Ако правоимащите на гробното място не извършат предписанията в срока, определен от гробищната администрация, траурните надгробни знаци се отстраняват и се прекратява правото на ползване на гробното място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Щом им е гадно на комунистите е добре.
38
1
 
18
 
! Отговори
Поп Кръстьо преди 6 години
Най - хубавото е че тези които мислят идиотските закони ще пукнат и те въпреки че си мислят че ще живеят вечно и което е още по-хубаво няма да могат да вземат крадените пари със себе си
37
3
 
18
 
! Отговори
Така е преди 6 години
Прави се всичко възможно да ни става все по гадно и по гадно.При Живков поне нямаше погребални фирми , а обикновено това са уреждаше от предприятията и ковчега беше безплатен. За докторите съм абсолютно съгласен.Мародери.
36
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това с 5-те години е глупост. Човек не избира къде да умре. Дошъл някой в София на гости и умира и какво? Няма да могат да го погребат ли?
35
4
 
26
 
! Отговори
Рязана бургия преди 6 години
Турчин внася законопроект за християнските гробища, доживяхме
34
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо ми понамирисва тази работа. Последно и патниците на гробовете ли трябва да са "законни", т. е. сложени от правилните фирми?!? Това да не е сграда бе другари комунисти от герб?!? Защо ще ме спирате да направя паметник собственоръчно и да го поставя на гробното място?!? За пари? От алност? Не се наядохте ....епитети!! Освен това при неподдържано място, как ще го отнемете, като то вече е платено? Друг човек ли ще погребете там?!? Ще го продавате отново и отново? Повръща ми се!
33
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вижди Мултакоглу не го мислете....те турските гробища са празни. Тях ги увиват голи в платно и ги мятат в хендека.Тоя иска да ни оправи нас християните.
32
0
 
26
 
! Отговори
Един преди 6 години
Като видиш гробищата на една държава можеш да съдиш в какво общество живеят....Няма покой дори за мъртвите, плашат ни, че и след смъртта ще ти вземат и двата квадратни метра.....А общината интесно какви задължения има? Охрана....като изкъртят мраморната ваза, фенер, плоча.....да не би да носят отговорност? Поредния бизнес, ще препродават местата......
31
2
 
23
 
! Отговори
куки преди 6 години
Гробното място е частна собственост и тя е непрекосновена, никой няма права над нея освен собственика.Желанието може гробното место да е на трева без рамка и малка плочка както са Американците. И да видим как и по какъв начин ще спрат лекари и медицински персонал да продават покойници срещу добри пари които плащат погребалните агенти..
30
2
 
4
 
! Отговори
До роко преди 6 години
Много съжалявам, ама си много прав! :(
29
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И ако е жител на даден град от 3 години, къде ще го погребат. Това предполага че никъде другаде не е жител, а на това място от три години. Може би ще държат трупа в хладилна камера, докато направи пет години жителство.
28
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поръчки за надгробни плочи - само при Веждичката!!!
27
3
 
7
 
! Отговори
роко преди 6 години
До 31 Писнами:Абе пишман софийски дрян,тебе кво те бърка кой каква кола с каква регистрация си е купил,ти като си кореняк софиянец сигурно си и шоп,а те хората много отдавна са го казали ШОП ЧОВЕК И МАГАРЕ СТОКА ЛИ СА .Айде стой си в *** и не вряскай
26
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гадове мръсни!
25
2
 
23
 
! Отговори
Какво толкова преди 6 години
Даже чисто емоционално е логично да искаш да те погребат на място, където си роден, израстнал, прекарал най- хубавите си години. Помня една прабаба колко държеше да я погребат в родното село, макар че за разпръснатите й роднини щеше да е доста неудобно да поддържат гроба.
24
3
 
26
 
! Отговори
мирише на далавера преди 6 години
Винаги, когато вкарват подобен закон - някой "големец" е замислил далавера!Не знам, сигурно някой от "бизнесмените" е купил краматориум и сега прокарват закон така, че погребването да е безбожно скъпо и остава алтернативата - кремиране, съответно клиентела за крематориумите?
23
5
 
20
 
! Отговори
Борисово време преди 6 години
За едни мораториум,за други крематориум.
22
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ЗаинтересованАктивните барци отдавна са в по добрия свят и вече са заели хубавите места в гробищата.Какво ще правим със сегашните селяни активисти.Явно вече направиха 5 г. в София и си осигуряват места.Новите селяни ДА МУ МИСЛЯТ
21
2
 
17
 
! Отговори
Василевс преди 6 години
До ВасилевПрав си,байно ,че трябва да направим нащо за себе си.Като начало,да вземем сопите и да изметем шайката.След като я изпратим на почивка при бай Ставри,да не ни пречи,започваме с неотложните неща в държавата.
20
2
 
21
 
! Отговори
Заинтересован преди 6 години
А ще има ли превилегия за активни борци пардон гепаджии?