Новият игумен на Бачковския манастир встъпи в длъжност

Архимандрит Самуил взе участие в днешната литургия
17 дек 2017 14:30,
8
Новият игумен на Бачковския манастир встъпи в длъжност
Снимка: Dnes.bg

"Изненадан съм". Това каза новият игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил, след като пое управлението на Светата обител.

Той призна, че не е запознат с дейността на манастира и го е гледал досега само отвън. Сега научава, че стенописите са реставрирани и че в двора тече мащабен ремонт.

"Аз не очаквам нищо, защото не съм мислил за това, което ми се дава – то е една огромна отговорност", каза игумен Самуил.

Той зае поста официално след сутрешната неделна литургия в светата обител, която беше водена от главния секретар на Светия Синод – архимандрит Герасим.

Новият игумен архимандрит Самуил, заедно с архимандрит Симон, взеха участие в литургията, на която присъстваха  духовници и миряни. Неочакваната смяна на игумена направи Светия Синод на Българската православна църква.

"Ние сме монаси и не принадлежим на себе си. Това значи, че чувствата, които имаме, трябва да си останат между нас и Бога в нашите молитви", заяви досегашният игумен на Бачковския манастир архимандрит Симон.

Преди близо три години той наследи Светата обител от стария игумен Борис, който беше принуден да напусне поста, след като го уличиха в непристойно поведение. Сега обаче липсва официално обяснение за рокадата. Наскоро приключи реставрирането на стенописите в църквата на манастира, а в момента тече мащабен ремонт в двора и изграждане на отводнителна система.
 
"Ако трябва да бъда честен, изумен съм от подмяната на стария, надявам се новият да е по-добър", заяви един от посетителите на манастира.

"Досега нещата в манастира вървяха и се направи много, дано с новия игумен също вървят напред", споделя мнение друг мирянин.

Архимандрит Симон твърди, че оставя манастира в добро финансово състояние. Той заминава да служи в Русенската епархия. Новото си работно място ще заеме в дните преди Коледа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
8
 
5
 
! Отговори
Н. преди 6 години
Аз не разбирам суматохата около смяната на игумените. БПЦ си е фирма. Когато не те харесват, шефовете на фирмата винаги могат да те сменят и да сложат някакъв друг, защото той повече и по-хубаво им се кланя. Айде чао без много обяснения. На всички нас това се е случвало или поне сме го виждали на работното място. Чудо голямо! И какво толкоз. Един брадатко сменил друг брадатко. Къде е драмата, българи?
2
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Недей, недей, без църквата и вярата закъде сме?
1
12
 
14
 
! Отговори
клир преди 6 години
Църквата е отделена от държавата и подобни попски рокади нас изобщо не ни интересуват!