Румен Радев на Ханука: Чудото да живеем в мир е в ръцете ни!

Президентът и съпругата му уважиха церемонията в Централната синагога
50

Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

В дните на Ханука свещниците, поставени на прозорците, не озаряват единствено еврейските домове. Тяхната светлина ни показва, че най-голямото чудо да живеем заедно в мир, взаимност и разбирателство е в ръцете ни.

Това заяви днес президентът Румен Радев, който заедно със съпругата си Десислава Радева участва в церемонията в Централната софийска синагога за запалване на свещите на Ханука – Празника на светлината.

Вярвам, че само след броени дни отново заедно ще отправим молитва идващата 2018 година да донесе на нашата родина повече спокойствие и благоденствие, а на всички нас здраве, семейно щастие и уют, каза държавният глава.

Румен Радев отбеляза, че именно нашият народ не даде своите евреи и българското чудо на спасението в мрачните дни на Втората световна война не са случайност и изрази общата скръб за онези, които са били изпратени на сигурна смърт. "Ако днес крайният национализъм и екстремистките политически разбирания се опитват да се прокраднат в нашето ежедневие, да пренапишат нашата история и да заразят с омраза децата ни, то, уверявам ви, ние ще бъдем отново заедно в борбата за доброто и справедливостта", подчерта в словото си президентът.
 
Държавният глава Румен Радев запали основната свещ на церемонията, с която се отправя послание за мир, разбирателство и успех, съобщиха от прессекретариата му.

"Щастливи сме с моята съпруга да бъдем тази вечер заедно с вас в Софийската синагога и заедно да отбележим Ханука. За мен е чест да запаля една от свещите в Ханукалния свещник и да продължа институционалната традиция българският държавен глава да отбележи съвместно с еврейската общност в България този красив празник на светлината", заяви президентът и подчерта, че българската нация умее да отбелязва съвместно празниците на всички свои общности.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
3
 
! Отговори
123 преди 6 години
А на когото не му пука за мира?!
37
7
 
5
 
! Отговори
Жалко… преди 6 години
Пак не случихме с президент. Боко пак опитоми поредния президент. Жалко...
36
5
 
7
 
! Отговори
Илияна преди 6 години
Много озлобен народ, без капчица интелигентност. Забравихте за Иван Костов продал на безценица Балкан, терминалите ни по света и сградите му по света на един не наял се евреин, който без свян е зад гърбил благодарността си към българите спасили себеподобните му. Стига сме си затваряли очите за времето на излапването във вид на "Приватизация" на нашите заводи, производствени сгради , пристанища, летища и др.СТИГА ПРОСТОТИЯ И ЗАБРАВА.
35
5
 
5
 
! Отговори
смехурко:)))))) преди 6 години
Гумен Радев пак се оа ка.Лъжеца резидент на БКП или с новата им боя БСП
34
1
 
7
 
! Отговори
Еврей преди 6 години
Барух ашем господин президент
33
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
радев ,, до сега ти бях фен и те хресвах.....сега остава да признаеш и ерусалим за столица на изрел и ще те зап цувам
32
5
 
22
 
! Отговори
Нестор преди 6 години
Евреите са враг на Христа !!! Набийте си го в канчетата! Не е случайност че са били гонени през цялата си история - римляни, австрийци, испанци италианци, французи, германци и т.н
31
6
 
28
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 6 години
Браво на генерал *** Маринкин.Сега очакваме на Курбан Байрам да се обреже.Така се ! Нали е президент на всички български граждани ...Няма само на евреите да се подмазва я ?! ... :)Сега сериозно...И тоя е безгръбначно, ама се прави на корав. Факт !
30
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой си .. пише за национализация на фабриките !Ако е за Дунарит , Емко и крадците Борисов и Пеевски , прав си !
29
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тоя Радев е извратен
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До РазтревоженНе спуснато е от козяк американското посолство, американците заедно с евреите ни разбиха държавата, но все още има разтревожени *** като теб за тези две сатанински държави.
27
2
 
19
 
! Отговори
до 32 преди 6 години
Спокойно от Козяк 16 10000% е одобрено . И от изток и от запад всичко бачка за Ис.раел! Ханука, Хелоин , деня на независимостта , Рейгън ,Удроу Уилсън почитани повече от българските празници и герои на родината.Къде е и чи /// фута Бехар/Борисов ,сигурно празнува в американското посолство ,спестили са му това униижение щото е послушно кутре .Радев трябва да покаже преданост. Това че Тръмп бил руски агент да го разправят на някой *** ,всичко и Путин и Тръмп са ис ./раелски агенти
26
17
 
6
 
! Отговори
Разтревожих се преди 6 години
Това посещение на синагогата оторизирано ли е от централата в Москва или поне от резидентурата на Позитано 20???
25
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Попитали Юнкер какво мисли за състоянието на Евросъюза, той отговорил:Сега не мога да кажа нищо определено, ще видим след аутопсията.
24
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
КАК ЗЛОБЕЯТ ТУК ЗАДНИЦИТЕ НА ЕВРОПА.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да , бе ! Всичко е в нашите ръце , а във вашите все няма нищо . Да не бяхте ни се пречкали . Стандартът на живот би бил по - висок .
22
4
 
24
 
! Отговори
Сега преди 6 години
Разбрахте ли кой ръководи България и на кого се кланят бг политиците от гошо тарабата насам,на Израел!!!
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добрия евреин се познава по дима.
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Честита Ханука НАЙ ВАЖНИЯТ АМЕРИКАНСКИ ПРАЗНИК УРА !
19
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българите спасиха евреите, за благодарност евреите унищожават България и Българите да се заселят на нашата земя.