3 000 българки – жертви на силиконовата суета! Платили за PIP и...

99 са получили компенсация между 3 и 10 хиляди евро
Обновена: 18 дек 2017 18:45 | 18 дек 2017 18:45, Камелия Цветанова
25
3 000 българки – жертви на силиконовата суета! Платили за PIP и...
Снимка: Reuters, архив

Около 400 българки ще съдят германската компания за сертификация "Tüv", която в продължение на 10 години сертифицираше като безопасни опасните френски силиконови импланти "PIP".

До 2010 година гръдни импланти, пълни с индустриален, а не с медицински гел, бяха поставени на над 500 000 жени в света, и на почти 3 000 в България.

"Около 70% от тези импланти, които са поставени, вече са разкъсани", обясни пластичният хирург д-р Николай Георгиев пред Нова тв.

Една от потърпевшите е Светлана. Тя разказва, че имплантът се е разкъсал и гелът се е разтекъл в тялото й.

"Този гел, който продаваха, мисля, че се използваше за матраци", поясни Седрик Жоакимсман, доставчик на имплати PIP в България.

Сред потърпевшите е и Ивелина Вескова. Тя си слага силикон през 2006 г.

"След кърмене на 2 деца, не се харесвах. Платих за най-доброто и ми сложиха "PIP", разказва Ивелина. Тогава дори не подозира, че няколко години по-късно уж най-добрите импланти, ще се спукат в нея.

През март 2010 г. френските импланти "PIP"– едни от най-използваните гръдни импланти в пластичната индустрия в света, се забраняват. Фирмата е обявена в ликвидация, а собственикът й Жан Клод Мас е осъден на 4 години затвор. 500 000 жени от 65 страни в цял свят разбират, че в телата им има опасни силиконови импланти.

Когато чува новината, Ивелина изпада в шок.

"Навсякъде пишеше, че засягат лимфната система, много силни болки в областта на гръдния кош", спомня си тя. До този момент тя не е имала проблеми. Но през 2015 г. започват много силни болки в областта на гръдния кош.

"На рентгеновата снимка ми казаха, че на лявата гърда се вижда нещо, което ги притеснява. Докторката каза, че в лявата ми гърда имплантът е спукан и имам много сериозен излив на течност", разказва Ивелина.

10 години производителят "PIP" е пълнил имплантите с индустриален силиконов гел, а не с медицински. Жените с този силикон в България са почти 3 000.

"Този гел дразни повърхността на обвивката, която го пази. И вместо да имаме една здравина на импланта, която по никакъв начин не може да бъде разкъсана, ние имаме една повърхност, която изтънява и губи своята еластичност. И имаме едно разкъсване на повърхността", обяснява д-р Георгиев.

На него и до днес му се налага да премахва опасните импланти от пациентките си.

"Проблемът е, че след поставянето на имплантите, около 2-3 години не усещаш нищо. И след това започва лавинообразно развитие на проблеми. Дискомфорт, болки, увеличени лимфни възли", обяснява д-р Георгиев.

Със същите симптоми е и Светлана, която вече 10 години живее с импланти "PIP" в гърдите си.

"Преди малко повече от месец усетих болка под мишниците, трудно дишане, по-скоро като задух", разказва Светлана.

"Моят хирург ми препоръча точно тези имланти, тогава се говореше и се знаеше, че това е имплант, който е възможно най-висок клас. Вярвах, че съм избрала най-доброто".

Когато чула за "PIP", тя помислила, че това е трик между компаниите и имплантите няма смисъл да бъдат премахвани, ако няма проблем.

"Не исках да се подлагам втори път на нещо подобно", разказва Светлана.

Дали имплантът е разкъсан се засича с ехограф или ядрено-магнитен резонанс. Често обаче не се разбира изобщо. Докато не се извади.

"Когато се постави имплантът, организмът образува около него капсула, когато имаме една спонтанна структура и разкъсване, този гел не тръгва към гърба, към кръста, към корема, или десния крак. Той седи там", обясни д-р Георгиев.

Силиконовите импланти в България е внасял французинът Седрик Жоакимсман. Внасял ги и в Румъния и Словакия. До избухването на силиконовия скандал през 2010 г.

"Този скандал съсипа бизнеса, който бях създал. Бизнес, който беше оценен за над 1 млн. евро", заявява Седрик Жоакимсман.

"Тези импланти си имат разрешение, имат си маркировка, те са медицински изделия от най-висок клас, клас 3, това е все едно пейсмейкър".

"Имплантът си идва с паспортите, с какво един хирург може да разбере, че това нещо има проблем? По никакъв начин", обяснява д-р Николай Георгиев.

"Вярвах в тези импланти. Промотирах ги със сърце и вяра", заявява Жоакимсман.

Гаранция за безопасността на имплантите е дала германската компания за сертификация и качество "Tüv". Гарант за качество на редица марки автомобили, както и ядрени централи.

След избухването на скандала и ликвидацията на фирмата, от документите става ясно, че "PIP" е спестявала около 1 милион евро годишно с индустриалният гел. Или по 8 евро на имплант.

Съветът на хирурзите е – премахване на имплантите веднага.

Всяка жена, която е била с фалшивия силикон може потърси правата си чрез колективно дело.  Като съди компанията, която е сертифицирала силикона като безопасен.

До момента 99 българки са получили компенсация. Тя е между 3 и 10 хиляди евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
5
 
! Отговори
Цицоман преди 6 години
Хем да и мършава кощраамба хем с големи цомби няма как да стане.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Те и колите които ги вкарват в Германия уж са с TUV сертификат.Аз не купувам нищо от немски производители.Тия са най-големите мошеници.Независимо дали става въпрос за акумулатор, водоструйка или ключодържател.Смятайте щом ги хванаха да слагат в Киндер мазнини извлечени от петролни продукти за какво става въпрос.За измамите на Фолксваген пък вече всеки е чувал.Германско е синоним на менте за мен.
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Елементарно - да би мирно седяло, не би чудо видяло.Иначе - "Този гел, който продаваха, мисля, че се използваше за матраци"Е, като е бил за матраци, що си ги разпространявал бе пиле.
14
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДА СИ СЛОЖАТ АКЪЛ В ТИКВИТЕ ПРОСТИ
13
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И цялата работа е за какво?На кучките да са им навирени цицетата, та повече пичове даим се навалят зад гърба на мъжа им.Жената- мокри дърва и малки деца ги държат прилични.Иначе им се събират гяволи в главите и ги карат да вършат щуротии.Другият лек е да се цапват от време на време по главата, та да изкочат гяволите.
12
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То па една естетика! Мярка за глупостта на мъжа.
11
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какво казва Мермерски по този въпрос?
10
5
 
38
 
! Отговори
lubo преди 6 години
ДА СИ СЛОЖАТ АКЪЛ В ТИКВИТЕ ПРОСТИ
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МНого бързо е навъртяла километрите и резултата е ясен!
8
5
 
18
 
! Отговори
Narayan преди 6 години
"3000 българки се осакатиха доживот, а виновни ли са?" би следвало да е заглавието на непрочетената от мен статия.
7
4
 
36
 
! Отговори
Х преди 6 години
Да би мирно седяло не би чудо видяло
6
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Къде отиде д-р Сердев? Доайенът на сили конят и сили магарето. Няма вече добри доктори като него.
5
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 4Отдавна съм установил че човечеството се е запътило към .....МРАКА.Безотговорно е даасъздаваш деца които ще попаднат в свят на ****оти.А е очевадно че бъдещето на човечеството ще е в ръцете на ***.Тръмп, Ким, Бойко и т.н...........това е само НАЧАЛОТО.Като добавим и климатичните промени които в недалечно бъдеще щепреминат във фаза на необратим процес............о-ли-лиййй.
4
2
 
78
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С две неща на този свят се спекулира и се правят луди пари - страховете на хората и суетата им. Който няма акъл да го осъзнае - да се оправя. Лошото е, че в 21-ви век мисленето се върна на някакво примитивно, животинско ниво.
3
4
 
74
 
! Отговори
EK преди 6 години
Няма силикон - няма проблем. За едната естетика или визия да си рискуваш здравето? Благодаря, не!
2
5
 
81
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато си имплантираш синтетика в тялото, какво очакваш?
1
7
 
82
 
! Отговори
селянин преди 6 години
Когато се копае с мотика , гърдите стават по големи и истински защото висят и се движат ,а не с разни силикони които се пръскат като балони !!