Пет столични квартала на протест: Срещу отровния въздух

Обгазяването от Виетнамските общежития им дойде до гуша
51
Пет столични квартала на протест: Срещу отровния въздух
Снимка: Булфото, архив

Жителите на "Красна поляна", "Овча купел", "Западен парк", "Оборище" и "Младост" от утре започват протести срещу лошото качество на въздуха. Там нивата на фини прахови частици през студената част от годината често са не просто над нормите, а направо са с опасни за живота и здравето нива.

Още по темата

"Проблемът с мръсния въздух е в цяла София, но при нас ескалира", коментира пред  bTV жител на "Овча купел". При норма от 50 микрограма ФПЧ и препоръка да не се излиза навън при над 300, хората в квартала живеят при редовни 450-500 микрограма, а има случаи и с по 1500-1600.

"Вечер става ад, не може да се диша. Хората, които излизат след 6 и половина – 7, се налага да излизат с маски", каза и жител на "Красна поляна".

И двамата посочват един и същи основен виновник за замърсяването – т.нар. Виетнамски общежития: "Горят абсолютно всичко – от гуми и дрехи до какво ли не. Това е буквално терор над хората от "Овча купел", "Красна поляна" и "Западен парк".

Според гражданите общината не изпълнява ангажимента си да премахне постройките. Представител на местната власт заяви, че са "инцидентни" случаите на палене на гуми и подобни, а патрули проверяват всеки сигнал за открит огън – за влизане в домовете нямат правомощия.

"Къщите винаги са се топлели на дърва и въглища, преди 5 години не беше така", репликираха го гражданите.

Те искат 3 постоянни измервателни станции – пред Виетнамските общежития, в "Овча купел" и "Западен парк".

Протестът утре е на 5 локации с начален час 19 часа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Чист преди 6 години
До инфо (45)Докато рушвети се предлагат ще има кой да ги взима.Моето впечатление е, че всеки български цъpвул предлага подкуп или за да предреди опашката или да получи нещо което не му се полага. После писка, че без подкуп не ставало!?
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... а във Враждебна вече нямат душа да протестират... Там как смърди!!!
43
0
 
0
 
! Отговори
инфо преди 6 години
Общините, които планират в преспектива, когато ремонтират улици изграждат освен пътното платно и всички комунални мрежи - кабели, топлофикация, газификация, ВиК , като поставят захранване до всеки имот. В София от времената на панелните комплекси няма планове нито за застрояване, нито за улици, камо ли в бедните или богатите гета, които се създадоха в последните години. Мръсния въздух и ред други проблеми са ПРОДУКТ НА ХАОСА който общината поддържа за да не секват рушветите.
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези дето горят гуми и какво ли не, са основният електорат на ГЕРБ и не може да очакваме, че ГЕРБ ще направят нещо за здравето на софиянци. Трябва ни друг кмет и друг състав на общинския съвет, които да не са избрани от тези дето горят гуми.
41
1
 
3
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
В София има три главни замърсители - най-големият е отоплението с твърдо гориво, вкл. и горенето на гуми и пластмаси, а има едни, които горят гуми и през лятото. На второ място са неизмитите улици, а на трето място са колите. Обемът на замърсяването заради колите е около 25-30% от максимално допустимите норми (МДН). Заради неизмитите улици обемът на замърсяването е около 50-60% от МДН. Горенето на гуми и отоплението на твърдо гориво замърсяват с обем между 20% от МДН и 32 пъти над МДН.
40
0
 
6
 
! Отговори
Обективен преди 6 години
Оказва се, че е много лесно да се излъжат хората, че колите били големият замърсител. Двигателите на колите замърсяват около два пъти по-малко в сравнение със замърсяването заради неизмитите улици, но ... фандъкова и апапите й, ни лъжат, че замърсяването заради неизмитите улици било замърсяване заради колите - дважат се, вдигат замърсяването във въздуха, но да движат се ППС всякакви - трамваи, тролеи, велосипедисти, електрически автомобили, пешеходци, вятъра... Всички това било заради колите!!!!
39
2
 
6
 
! Отговори
Стар софиянец преди 6 години
В Центъра на София е пълно с къщи с дворове, които много често се отопляват с твърдо гориво - дърва и въглища. Добре се знае, че замърсяването с фини прахови частици се дължи преди всичко на използването на твърдо гориво и донякъде на неизмитите улици. Когато има голямо замърсяване делът на колите в него е под половин процент, но някои са като латерна - колите били големият замърсител. Е, не са. Те са малък замърсител, пренебрежимо малък, но явно ще дишаме мръсен въздух, докато има лапнишарани.
38
0
 
1
 
! Отговори
До 39 Край преди 6 години
Няма край от Край!Хората са правили експеримент с кола с работещ дизелов екодвигател в затворен гараж и с една цигара изпушена в същият този гараж. А познай колко по-голямо е замърсяването с фини прахови частици от цигарата в сравнение с дизеловия двигател.
37
2
 
2
 
! Отговори
Край преди 6 години
като са ви толко еко колите - а да ви затворя в един гараж с работеща кола пък била тя и бензинова и да изчакам една цигара време отвън. София не е направена за толко коли. Единствения изход е да им е скъпо на софянци да имат кола, силен градски транспорт и ЗАБРАНА на твърдото гориво в повечето квартали на София.
36
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Центъра да се затвори за всички МПС с изключение на електрическите, там който иска да кара, да си купи една Тесла
35
4
 
8
 
! Отговори
Шаран-БГ преди 6 години
Според географите Софийската котловина е обградена от 12 / дванадесет/ планини, ридове и височини !! Няма вентилация !!! В далечната 1969 година пренощувах на "Копитото". На сутринта София / доста по-малка от сега/ не се виждаше от смог. В централната част на града, само дето не повърнах, главата ме заболя - ужас. Софиянци сега - над два милиона.Само да пръднат едновременно и ще се изтровят!Някой, някога е предлагал Казанлък за столица... "Умните у нас ги считат за луди"
34
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В центъра няма ромое, не се и горят нито гуми нито парцали, и не се диша.Не са ви ромовете виновни за положението на държавата, те са следствие от липсата на държава, а не причина.
33
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама наистина ли мислите, че въпросните общежития, които представляват няколко блока на по няколко етажа, замърсяват въздуха на цяла София? А над един милион коли, болшинството от които над 20 годишни, пушещи таралясници?Решението е да се спрат от движение в София всички коли над 10 години и тези които не отговарят на екологичните изисквания, но и да се намали билета за градския транспорт на 50 ст. максимум, за да им смисъл хората да слязат от колите.Ама герберугите дигнаха билета, а не забраниха трошките, за това сега *** от мръсния въздух.
32
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
герб се избира от ромските гласове, нищо няма да направи кмета !
31
1
 
16
 
! Отговори
Никола преди 6 години
А бе не само *** виновни , в Павлово и Бъкстон смога е нетърпим зимата , защото в Бояна и Княжево горят печки и камини като доменни пещи, а там няма ни един от етноса.
30
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До акудА защо е гладен? Нали все "оправни" хора си избирате и боготворите?
29
3
 
21
 
! Отговори
пена преди 6 години
ББ и Фандъка просто си купуват кафяви избиратели като плащат за тях със здравято на цяла София. Свиквайте, ваш си е проблема че ги търпите. Протестирайте си кротко и свиквайте!
28
3
 
11
 
! Отговори
балама преди 6 години
Аз помислих, че "ромовете", пак нещо... Пък те били общежитията, виетнамските, дето замърсявали въздуха.
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ж.к.Младост също горят гуми, например в Горубляне в паркинга за тирове до Околовръстното. Там също не може да се диша, обикновено вечер, след работното време на инспекторите.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички да минат на газ, другари!Няма не искам, няма недей!