ВМРО предупреди: Синодът в Гърция пали църковни войни!

"Македонските епархии винаги са били в Българската екзархия"
18 дек 2017 17:15,
17
ВМРО предупреди: Синодът в Гърция пали църковни войни!
Снимка: архив "Булфото"

ВМРО обвини Светия Синод на Гърция, че прави опити да възроди нови църковни войни. Повод за реакцията на партията е позицията на църквата в Гърция, че Българската православна църква "се намесва в юрисдикцията на Сръбската православна църква" с решението на Светия синод на БПЦ да приеме молбата на "схизматичната Македонска православна църква" да поеме ролята на църква-майка.

"За нас тази позиция е ултимативна, невярна и опасна за отношенията в православния свят. Твърденията, че Македонската църква исторически е под шапката на Сръбската, насаждат нови църковни интриги, които могат да върнат църковните отношения столетия назад", обявиха от ВМРО, цитирани от БТА.

Още по темата

В позицията на воеводите се припомня, че Охридската архиепископия според своята история е недвусмислено и доказано българска.

"Опитът на гръцкия клир да я причисли към сръбската духовна територия възражда старото гръцко-сръбско съглашателство против интересите на народа в Македония. Народ, който само до преди половин век се определяше като български, а днес постепенно отново получава свободата на самоопределение", допълват от ВМРО.

Воеводите са категорични, че Българската православна църква черпи своите права да бъде църква-майка на македонската от историческия факт, че македонските епархии са епархии на Българската екзархия.

"Те са присъединени чрез Референдум. През мракобесния период на Коминтернов диктат са откъснати напълно неправомерно с чисто политически действия. Сега, в разгара на нова ера по отношение на политиката спрямо Македония и Западните Балкани като цяло, историческата справедливост трябва да бъде възстановена", смятат от партията.

От формацията отчитат автономността на църквата и отделянето на църковния от политическия живот и допъват,че единствено историческите факти към настоящия момент трябва да са водещи и да бъдат взети под внимание при бъдещите разговори за статута на Македонската православна църква.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
6
 
! Отговори
Баш комита преди 6 години
Какви воеводи са тези янкеседжии! Готови са за два сребърника и някое друго министерско кресло, да загърбят всеки национален интерес. Сега решили, че и на Църквата ще се месят. Не е ясно за какво се борят тези псевдопатриоти.
16
6
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Първо ВМРО да си видят името.Каква Македония, каква революция?Македония отдавна е дадена на албанците, а от революциите не сме видели нещо добро.
15
6
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Гърците винаги са ни мразели, а пък Македония е обречена да я командват албанците.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Откога ВМРО почна да разбира отцъковни въпроси, освен от имоти и пари? Преди да започнат да пишат за Охридската архископия господата от ВМРО да прочетат устава на Българската Православна Църква. С това писание поставят под въпрос самата БПЦ,която е първоприемник на историческата Охридска архископия.
13
9
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
Доживяхме да чуем нещо полезно и от ВМРО дейците.Браво.
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
САЩ и Русия като държави ли да се намесват. Та това си е вътрешна църковна работа. Ако имаш впредвид Руската патриаршия по ще те разберем. Тук става работа за черковен въпрос. Нации ще ми развява.
11
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Македонската Православна Църква не е нито към сърбите , нито към българите , нито към гърците . За нея пише преди столетия апостол Павел . Това че не я признават мераклиите за власт няма никакво значение . Важното е че апостолите и Бог я признава . Време е тук да се намесят Великите сили Русия и САЩ които имат пълно припокриване по мнението че Македония и македонците и Македонската Православна Църква са отделна държава, отделен етнос и отделна благословенна от Бога Църква .
10
3
 
9
 
! Отговори
Я, па Я преди 6 години
Каквито са ни политиците такива са ни и поповете. Тихи кротки, нефелни. Сакън, да не разсърдят комшиите.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Това е самата истина.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Трябва да се плати на Гръцката църква. Дано имат достатъчно пари.
7
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ми идва нещо на ум-на седми януари 2018 ще бъде осветена наново след основна реконструкция желязната църква "Свети Стефан"в Истанбул и там се очаквали повече от 1000 официални гости от България и Турция начело с двамата бащици.Тая църква е СИМВОЛЪТ НА БЪЛГАРСКАТА ЦЪРКОВНА БОРБА И НА БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ,поканете някой поп от БЮРМ ама да не е "светиня му""поглаварот на македонската црква"че той си е удбашка г..ад!Пак там ББ да НЕ целува ръка на вселенската г..ад Вартоломей,ББ знае защо!
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
фанариотите пак бесни, три кесии по-малко за султана и везирите
5
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гръцките попища не са употребили думата Македония и македонска църква или са ги употребили с кавички,обаче да си траят че са им много кървави ръцете!Аз съм категорично против някакви си църква с име македонска пък и ОА но сърбойците и грънците да си гледат работата!Когато държавчето получи ново име и се откаже от македонизма,тогава с пълно право може да има и независима църква на еди коя си държава!
4
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тия фанариоти да мълчат,когато си продаваха и купуваха БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ след заграбването на 90% от географска Македония и изгониха,и убиваха български свещеници и учители ДА НЕ БЕШЕ ПО КАНОНА ГРЪЦКОСРЪБСКИ КУЧ..ЕТА ПРОКЛЕТИ???ДОЙДЕ ВИДОВ ДЕН "ПРАВОСЛАВНИ БРАТЧЕТА" нека сега и нашите иначе лигльовци ДА КАЖАТ КАК БЪЛГАРСКИТЕ ЦЪРКВИ И МАНАСТИРИ СТАНАХ ГРЪЦКИ И СРЪБСКИ,КАК ВСЕЛЕНСКИТЕ ФАНАРИОТИ ПРОДАДОХА БЪЛГАРСКИ ИМОТИ НА СЪРБОЛЯЦИТЕ,КОЙ "РОДИ""МАКЕДОНСКИОТ НАРОД"!!МАРШ!!
3
4
 
9
 
! Отговори
Не разбрал преди 6 години
За какъв народ на Македония иде реч и за каква Македония става дума?
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тоя синод е незаконен а и гърция каква държава е никаква там с 50г история. Нека Бойко поеме управлението на гръцката църква и толкова.
1
6
 
9
 
! Отговори
Петров преди 6 години
В позицията на воеводите се припомня, че Охридската архиепископия според своята история е недвусмислено и доказано българска.====================================================Т.е. пт 1945 до 1967 когато Македонската църква (Охридската архиепископия) активно участва в обезбългаряването на Социлистическа република Македония, тя пак е българска? Тези "войводи" мислят с шкембетата си.