Кокоша баница за Коледа - рецепта на Петко Рачов Славейков

През 1871 г. той пуска на пазара готварка книга, но за цели 10 гроша
4
Кокоша баница за Коледа - рецепта на Петко Рачов Славейков
Снимка: Булфото, архив

Преди Рождество Христово нека си спомним за коледните рецепти на Петко Рачов Славейков. Това предлага Снежана Маринова от Регионалната библиотека в Стара Загора, която е изровила в архивите на библиотеката готварската му книга. Поет, писател, учител, кмет на Стара Загора, но и прочут кулинар и тази негова роля е като че ли по-малко известна, коментира пред БТА библиотекарката.

Историята ни връща в Цариград, годината е 1871, денят 13 март и на пазара е поредният 11 брой на вестник "Свобода", издаван от Любен Каравелов. На страница 86 в рубриката "Книжевни известия" е публикувано кратко съобщение: Вестник "Македония" разказва, че в Цариград е излязла книга под заглавие "Готварска книга" или наставления за секакви гостби, според както ги правят в Цариград, и за много други домашни справи. Съдържава повече от 300 расправи за разни работи по домашната економия. Цената й е 10 гроша." Десет гроша е дневната надница по това време на по-сръчните работници в бубарско предприятие. Десет гроша е и усредненото дневно заплащане на общите работници в Цариград.

В ония години за 10 гроша можеш да си купиш пет хляба първо качество, или кило и половина сирене - тлъсто, или две кила и половина месо - говеждо или овче! А солта - анхиалска е била по един грош, така че - ето ти десет кила! Все нужни във всяко домакинство продукти. И дописникът продължава: "Нашият напредок върви и
разпространява ся: "Зорницата" ни научи да бъдем благонравни и да меришеме на квакерство; "Ружицата" скоро ще да ни научи да ся облачаме и да меришиме на Париж; а "Готварската книга" ще да научи що да правиме, за да бъдат гостбите ни меки и крехки, а то ти, като неопитен, твърде лесно можеш да си строшиш зъбите. И така, от днес българете няма вече да ядат качемак, просеник, бял лук, праса и сол с мерудийка, а "гостби според както ги готвят в Цариград". Щастливи българе! Ако не можете да живеете другояче като хора, то барем трябва да ся научите да ядете колкото се може по-скоро, защото историята не чака!".

А книгата, за която става дума е от Петко Рачов Славейков и е с характерното за онова време обстоятелствено заглавие "Готварска книга или наставления за всякакви гозби според както ги правят в Цариград и разни домашни справи", издание първо, Цариград, в печатницата на "Македония", 1870 г., 206 страници. Авторът е 43-годишният по това време Петко Славейков, който за дълго време е част от българската общност на брега на Босфора. В книгата си предлага 289 разни рецепти и добавя един раздел "Разпознаване и избиране на разни меса, риби и други неща за гозби".

Съдържанието на книгата е разпределено в 22 раздела плюс един, за който споменахме по-горе. Рецептите включват всичко, което се вари, пече, меси, бърка, изцежда, соли, маринова и т.н. в тогавашната кухня - чорби; кебапи; яхнии; кюфтета; ястия, които се правят в тави; ястия, които правим от тесто; тестени сладки ястия; кадаифи; халви; ястия от зеленчуци; пълнежи, които се готвят със зехтин и масло; пилафи; ошави; сладка и сиропи, които се употребяват преди кафето; притурки за разни работи; солене на меса; приготвяне на разни наденици; сушени риби; разни пития; прохладителни пития; вина; ракии.

На съвременната домакиня или кулинар някои ястия биха се сторили доста екзотични и съвсем нездравословни. Например, пържена яхния, която се приготвя само за сватбите. Прави впечатление, че почти никъде в рецептите не е посочено време за печене или варене. Разчита се на усета на домакинята. И дозировките в рецептите са доста големи, защото са предназначени за многолюдни фамилии.

За интереса към готварската книга говори фактът, че само две години след първото издание идва второто. През 1874 г. книгата е преиздадена отново в Цариград, вече с цена 5 гроша. А в наши дни, след 1989 г. , има още две издания. Специалисти сочат, че тази книга на Славейков е първата готварска книга на български език.

И накрая да напишем и рецепта - кокоша баница, която се приготвя за Коледа: Като очистим добре една кокошка, варим я с малко вода, докато омекне, и подире я нарязваме на ситни парченца. Сетне опражваме 1-2 глави лук и го объркваме с късовете. После намазваме с масло една тепсия, туряме отдолу 5-10 кори, добре разточени, по средата късовете месо и най-отгоре пак толкоз кори. Подир нарязваме средата и като ги попарим с вряло блажно масло, печем го в пещ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
2
 
! Отговори
Maria преди 6 години
МНОГО ИНТЕРЕСНАКНИГА,ЗА ЖАЛОСТ ШИРОКАТАПУБЛИКА НЯМА ДОСТЪП ДО НЕЯ.НЕ БИ ЛИ ЗАИНТЕРЕСУВАЛАНЯКОЙ ИЗДАТЕЛ,ОПРЕДЕЛЕНО ЩЕ СЕ КУПУВА.
3
3
 
2
 
! Отговори
111111 преди 6 години
Нямали за какво да побликуват та тая селяния пуууу селиянска сганк
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Десет гроша е дневната надница по това време на по-сръчните работници в бубарско предприятие. Десет гроша е и усредненото дневно заплащане на общите работници в Цариград.Я гледай, робите получавали надници колкото в Цариград!?
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
E kak всякакви продукти са включени в тая книга бе?От къде робът българин ще се сдобие с тези разнообразни продукти?А пари за тях от къде?Робите нямат пари!Явно Славейков не е знаел, че живее в робска страна .Пък той и кмет?Роб кмет?