НКЖИ с апел: Внимавайте на жп прелезите!

5 души са загинали на прелези от началото на годината
19 дек 2017 20:20, Красимир Ангелов
1
НКЖИ с апел: Внимавайте на жп прелезите!
Снимка: НКЖИ

От НК "Железопътна инфраструктура" за пореден път се обърнаха към шофьорите с апел за спазване на правилата при преминаване през жп прелези.

В рамките на само два дни на територията на страната се случиха два инцидента на прелези поради несъобразяване или незнание на правилата за преминаване през прелез, заложени в Закона за движение по пътищата, съобщават от НКЖИ.

При първия инцидент, станал на 15 декември, на прелез с редовно задействана електрическа бариера и светлинна сигнализация в района на гарата в Костинброд, лек автомобил, извършвайки забранено преминаване, е блъснат от товарен влак, движещ се от Драгоман към с. Волуяк. Пострадали са тежко 20-годишната водачка и нейният 24-годишен спътник.

Ден по-късно – на 16 декември, на прелез в района на гара Лакатник при опит за преминаване при спуснати бариери и задействана светлинна сигнализация, лек автомобил е бил ударен от преминаващия пътнически влак.

Според статистиката, произшествията на прелези от началото на годината досега са 22, при които са загинали 5 души, 9 са ранените. За сравнение, през 2016 г. произшествията са 17, с 4 загинали и 6 ранени.

По повод наближаващите празници и очакваното повишаване на интензивността на движението по пътищата, НКЖИ е изработила листовки с правилата за преминаване през железопътни прелези, регламентирани в Раздел 12 от Закона за движение по пътищата, които ще бъдат раздавани на прелезите в страната.

Ръководството на "Национална компания "Железопътна инфраструктура" призовава водачите на пътни превозни средства да бъдат внимателни и да спазват правилата за движение по пътищата.

И припомнят, че всяко неспазване на Закона за движение по пътищата и преминаване при спуснати бариери или звукова и светлинна сигнализации, показващи приближаването на влак към прелеза, е риск за живота на водачите на превозните средства и техните спътници.

Освен това инциденти от този род нарушават графика за движение на влаковете, отнемат от личното време на пътниците, ползващи железопътен транспорт и предизвикват значителни икономически загуби за НКЖИ и железопътните оператори.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе много бързат защото гонят краварите да им сви.рнат една на бърза ръка. За някакви 5 минути че ще спестят си рискуват живота! Това може да го направи само "УМЕН" селянжърин! Ако са сами да минават ама имаше случай в който цялото му семейство пострада имаше и смъртен случай. Ето такива немога да ги разбера що за мозъци са?! По всяка вероятност мозъка им прелива от ушите.