Работа, телевизия, интернет, деца... И денят на българина мина

Не се срещаме с приятели, спортът също минава на заден план
20
Работа, телевизия, интернет, деца... И денят на българина мина
Снимка: Reuters

Българинът прекарва живота си в работа, гледане на телевизия, ровене в интернет и занимания с децата си. Той вече почти не се среща с приятели, нито отделя от времето си за спорт. За сметка на това зачестява използването на социалните мрежи за разговори с близки и познати.

Това показва проучване на "Алфа рисърч", проведено между 7 – 15 декември сред 1017 пълнолетни граждани.

От него става ясно, че работещите прекарват най-голямата част от времето си... работейки. Средният брой работни часове остава обаче под 8 (7ч. 50 мин.), което показва, че масово хората работят на намалено, съкратено или непълно работно време.

Всеки десети българин се труди срещу заплащане над 8 часа дневно, сочи проучването. На второ място, с три часа средно дневно, времето на българина запълва гледането на телевизия. С това хората у нас остават сред най-активните зрители на континента.

Изследването отчита обаче и ръст на времето, прекарвано в интернет. 63% от пълнолетните българи са в мрежата и прекарват там средно по 2ч. 40 минути -  време, което отстъпва съвсем малко на телевизионното, а сред хората до 50 години съотношението дори се обръща. 

Разговорите чрез социалните мрежи, заради удобството или принудата (поради миграцията на по-младото поколение) са оставили далеч назад личните срещи с приятели, близки, роднини.

Всеки втори българин не спортува, а онези, които го правят, отделят средно за спорт или разходки около час и половина дневно.

Около 42% имат в домакинството си деца, на които отделят по около 3 часа дневно. Според социолозите това е една от положителните тенденции в последно време, след кризисните години от началото на прехода, когато заниманието с децата беше сведено до минимум.

По Коледа и Нова година много българи ще се върнат в страната от чужбина, затова и повече ще са тези, които ще пътуват в страната, отколкото онези, които ще излязат извън нея, сочи проучването.

Според данните всеки шести ще пътува при роднини в страната или чужбина. Всеки четвърти ще посреща гости у дома. Около 4.5% са туристическите пътувания. От тях, 3% или 160 000  пътувания - в страната и 1.4% ,или около 80 000 – в чужбина. 


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДО 6

ТИ НЕ СЕ ТРЕВОЖИ ЗА ПРОВИНЦИЯТА, ВСИЧКО СИ ИМАМЕ.
САМО ЕДНО НЕЩО НЯМАМЕ - ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ! БЕДНИТЕ НИЕ.
17
0
 
2
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
А за книги време не остава. Затова учителката не знае кой е написал "На прощаване". Браво сънародници скъпи!
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Burzum

ти СИ ГОРДОСТТА НА ТОЗИ САЙТ
15
1
 
6
 
! Отговори
Американ преди 1 година
Демек на българина времето минава като на американец..Нищо особено.
14
1
 
4
 
! Отговори
:) преди 1 година
До Осман

Браво на теб!
Омръзне ли ти техниката, ракията и суджукът са насреща!
Това се казва мъж на място, балканец! Еврогейците ряпа да ядат!
13
1
 
16
 
! Отговори
Осман преди 1 година
Камината гори. LCD телевизора бачка. Интернет има с Wi fi, отделно резервен с бисквитка от мобилен оператор. Имам и малък генератор 200W ако спре тока. Станахме роби на техниката
Имам 50 литра домашна ракия и малко пастърма и суджук. Роби сме на ракията и техниката.
12
1
 
7
 
! Отговори
Осман преди 1 година
Въпреки, че съм от турски произход се водя българин. Телевизия не гледам. Телевизора работи без прекъсване у дома. Настроен е на Planet Cocuk (турски детски канал) и детето ми гледа Маша и Мечока, Бъгс Бъни, Туити и Скуби Ду. Но зарядното на смартфона е включен в контакта постоянно. Смартфон и таблет се редуват постоянно на зарядното.
11
4
 
8
 
! Отговори
французин преди 1 година
На българите организацията им не струва.
Като има хаос и безредица е някак естествено за българина. Да, но така трудът не е ефективен.
Малко са разсъждаващите хора в държавата.
Отделно се правят всякакви паузи за цигарка през 20 мин. Работното време е проформа. Почивките също са проформа. Всеки си пуши когато си иска. Шефовете са "парашутисти" и не са се издигнали с работа, затова като има проблем и те изпадат в паника, не са били на мястото на тези, които ръководят и не могат да решат проблема.
10
2
 
0
 
! Отговори
,.,.,.,.,. преди 1 година
mmdaa
9
7
 
5
 
! Отговори
французин преди 1 година
Българите само се оплакват.
Идеално няма никъде.
8
1
 
2
 
! Отговори
Плебс до 4 преди 1 година
Да мисля, че ставам роб бавно, но сигурно...
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В коя провинция е това?
Защото и в провинцията има театър и кино. И там живеят хора.
Има даже библиотеки и хората си взимат книги за четене.
Интернет също има. Мнозина отиват на работа в чужбина и виждат свят.
А на дискотека ходят вече само ***, но това важи и за прованса и за шоплука.
6
3
 
12
 
! Отговори
Burzum преди 1 година
Българите са така 1300 години безмислено оцеляване и възпроизодство...ако някой не иска да влезе в калъпа следва оплюване и психически тормоз...
5
6
 
24
 
! Отговори
Провинция до 5 преди 1 година
В провинцията е още по-страшно. В София може да отидеш на концерт, на театър. В провинцията освен реалитита и бой в селската дискотека не може да се "забавляваш" по друг начин. Промивката продължава, но скоро коренното население ще се замени от по-тъмно - Африка, Магреба, и местните бразилци.
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всичките ресърч организациики да отбележат чентехните проучвания не се отнасят за България, за София...
3
2
 
27
 
! Отговори
Чиновник преди 1 година
На простолюдието акъла им стига, колкото да гледат риалити шоута и да си цъкат селфита. Те затова се наричат "простолюдие". Нормалните 15% от хората се занимават с други неща, като четене на книги, гледане на качествено кино, упражняване на различни хобита.
2
4
 
33
 
! Отговори
FAQ DAT S*IT преди 1 година
Браво! Само така! Това е, което иска системата - работа (до пълно физическо, интелектуално, емоционално, духовно изтощение), телевизия (за затвърждаване на тъпотата, ограничеността, простащината, промиването на и без това скромното количество мозъче и т.н.), деца (за да има и нови роби, а и свободата на по-възрастните роби да е още по-ограничена) и социални мрежи (в които няма нищо социално, а само илюзия за "общност", "споделеност" и "разбирателство"). Всичко върви по план. К'во ревете?
1
6
 
22
 
! Отговори
Плебс преди 1 година
Роби до смърт...